2015

15 січня 2015 року в інституті відбувся День відкритих дверей. Майбутні випускники шкіл спочатку прослухали загальну інформацію, потім мали можливість оглянути будівлю закладу і навіть при бажанні відвідати будь-які пари.

16 січня 2015 року відбулося урочисте вручення сертифікатів учасникам освітньої програми, організованих спільно Закарпатським угорським інститутом ім. Ф.Ракоці ІІ та Навчально-дослідним інститутом ім. Іштвана Тюрр за підтримки ЄС (грантовий проект HUSKROUA 1101/041). Саме навчання відбувалося з 22 жовтня по 19 грудня 2014 року.

Освітня програма «Килимарство» – це проект, у якому беруть участь чотири країни: Угорщина, Словаччина, Румунія та Україна. Навчання реалізується за грантові кошти в рамках Програми транскордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна.

22 січня 2015 року в День угорської культури Закарпатський угорський інститут ім. Ф.Ракоці ІІ приєднався до акції «Декламуємо разом», в якій взяли участь угорськомовні навчальні заклади на п’яти континентах світу.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

23 січня 2015 року на Закарпатті з офіційним візитом побував міністр закордонних справ та зовнішньоекономічних зв’язків Угорщини Пейтер Сіййарто. Його супроводжували держсекретар з питань економічної дипломатії  Левенте Мадяр, держсекретар з питань національної політики Арпад Потапі, посол Угорщини в Україні Ернев Кешкень, голова обласної ради Саболч-Сатмар-Березької області Оскар Шестак, головний консул Консульства Угорщини в м.Ужгород Йожеф Бочкоі та головний консул Консульства Угорщини в м. Берегово Ендре Саліпскі.

Пан міністр відвідав також ЗУІ ім. Ф.Ракоці ІІ, де його приймала президент закладу Ілдіко Орос. Високоповажний гість оглянув будівлю коледжу, нещодавно створену «кухню для навчання», а також хімічну лабораторію.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

29 січня 2015 року Науково-дослідний інститут ім. Тіводора Легоцькі, що діє при Закарпатському угорському інституті ім. Ф.Ракоці ІІ, організував виставку «1944 – РІК ДЕПОРТАЦІЙ» для вшанування жертв трагедії закарпатських євреїв 1944 року та жертв депортації угорських чоловіків сталінським режимом. Це був підсумковий захід у рамках програми «2014 – річниця Голокосту в Угорщині», підтримуваної Громадянським фондом.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

18 лютого 2015 року в рамках Року закордонної угорської професійно-технічної освіти коледж Закарпатського угорського інституту організував конференцію. На конференції президент ЗУІ ім. Ф.Ракоці ІІ, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства презентувала концепцію закарпатської угорської професійно-технічної освіти на 2015-2025 роки. У стратегії розроблені коротко-, середньо- та довгострокові завдання.

Після проведення круглого столу була підписана угода про співпрацю в сфері професійно-технічної освіти, в якій зафіксовані оперативні завдання на цей рік. сюди належать підтримка угорськомовної професійно-технічної освіти книгами, фаховими знаннями, технічними засобами та оснащенням.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

26 лютого 2015 р. до річниці з дня народження Шандора Фодо в Берегові був урочисто відкритий культурний центр, названий на його честь. Центр розташований на третьому поверсі коледжу Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ, а його діяльність забезпечує громадська організація «Про культура Субкарпатіка». У центрі планують проводити літературні вечори, виставки, інші культурні заходи.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

3 березня 2015 р. Закарпатську область з дводенним візитом відвідав держсекретар з питань національної політики др. Томаш Ветцел. У ході поїздки високо посадовець побував в інституті, зустрівся з керівництвом навчального закладу, оглянув нещодавно введену в експлуатацію будівлю коледжу.

13 березня 2015 року в Берегові з робочим візитом побував державний секретар Угорщини з питань вищої освіти Ласло Палкович, який насамперед відвідав Закарпатський угорський інститут ім. Ф.Ракоці ІІ. Державний секретар зустрівся з президентом закладу Ілдікою Орос, оглянув будівлі інституту та коледжу. Також сторони підписали договір про подальшу підтримку ЗУІ.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

13 березня 2015 року в Закарпатському угорському інституті ім. Ф.Ракоці ІІ відзначали річницю революції та визвольної боротьби угорського народу 1848-49 років. Під керівництвом Ференца Молнара студенти-історики відтворили на сцені головні суспільні події того часу. На урочистостях був присутній державний секретар Угорщини з питань вищої освіти Ласло Палкович.

14 березня 2015 року Закарпатський угорський інститут ім. Ф.Ракоці ІІ відвідав державний секретар Угорщини з питань аграрної політики Міклош Жолт Кіш. Державний секретар зустрівся з президентом закладу Ілдікою Орос, оглянув будівлю коледжу та нещодавно відкритий культурний центр ім. Шандора Фодо.

19 березня 2015 року громадська організація «Про культура Субкарпатіка» організувала в інституті зустріч з письменницею Жолною Угрон. Літераторку супроводжували посол доброї волі Угорської вселенської служби Аніко Лейвоі, а також фахівець з комунікації Катерина Молнар-Банфі.

23-28. 03. 2015 року в інституті проходили Дні Ракоці. Під час святкових заходів випускникам курсів Навчально-консультаційного центру були вручені сертифікати. Серед проведених заходів варто відзначити VIII зустріч хорових колективів вищих навчальних закладів, відкриття виставки Агнеш Кулін «Мова знаків» та міжнародну інтердисциплінарну конференцію «Мовне та культурне розмаїття у Східній і Центральній Європі: цінності та виклики». Заключним акордом Днів Ракоці стала уже десята зустріч випускників, організована Спілкою випускників ЗУІ ім. Ф.Ракоці ІІ.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

31 березня 2015 року кафедра педагогіки та психології Закарпатського угорського інституту ім.Ф.Ракоці ІІ влаштувала передвеликодній святковий концерт.

9 квітня 2015 року угорське відділення кафедри філології ЗУІ ім. Ф.Ракоці ІІ організувало святкову програму до Дня угорської поезії.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

22 квітня 2015 року до Дня Землі кафедра біології та хімії спільно з кафедрою математики й інформатики та кафедрою географії й туризму ЗУІ провели низку тематичних заходів.

14-16 травня 2015 року до 200-річчя з дня народження Лайоша Вагнера (1815-1888) кафедра біології та хімії Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ та Науково-дослідний інститут природничих наук ім. Іштвана Фодора, що діє при ЗУІ, при підтримці Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАНУ, Ужгородського національного університету, Закарпатського краєзнавчого музею та Музею природничих наук Угорщини організували міжнародну наукову конференцію.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

21 травня 2015 року відділ контингенту студентів та сприяння працевлаштуванню студентів і випускників організував День кар’єри.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

4 червня 2015 року з нагоди Дня національного єднання в ЗУІ провели урочисті заходи за участі вихованців та педагогічного колективу Неветленфолвіської школи мистецтв.

10 червня 2015 року на Закарпатті з офіційним візитом побували держсекретар з питань родини та молоді Міністерства людських ресурсів Угорщини Каталін Новак та відповідальний за Національну концепцію проведення оздоровчих таборів і розробку напрямів розвитку програми «Ержебет» уповноважений міністра Золтан Гуллер. Перебуваючи у Берегові, гості відвідали Закарпатський угорський інститут, де зустрілися з президентом закладу Ілдікою Орос, оглянули будівлю вишу, узгодили програму дитячого відпочинку, яка фінансуватиметься угорським урядом. У рамках цієї програми  понад дві тисячі закарпатських дітей матимуть змогу оздоровитися в Угорщині.

10 червня 2015 року президент ЗУІ Ілдіко Орос та директор Будапештського столичного архіву Іштван Кенєреш підписали угоду про співробітництво з метою налагодження спільної наукової діяльності. У рамках співробітництва передбачається участь у різноманітних заходах сторін, виступи на конференціях, обмін виданнями, проведення спільних наукових досліджень. Крім цього, угода забезпечує можливість студентам інституту відвідувати Будапештський столичний архів, ознайомлюватися з його фаховою роботою та проходити практику в цій установі.

11 червня 2015 року Берегово відвідав держсекретар з питань міжнародного співробітництва Міністерства закордонних справ та міжнародних економічних зв’язків Угорщини Адам Золтан Ковач. У рамках візиту держсекретар та з українського боку народний депутат, голова Фонду Закарпатського угорського інституту Василь Брензович та президент ЗУІ ім. Ф.Ракоці ІІ підписали третю частину угоди у рамках Програми Східного партнерства, відповідно до якої Угорщина виділить на реконструкцію закладів Закарпаття спочатку 155 мільйонів, а потім ще 149 мільйонів форинтів.

15 червня 2015 року у виставковій залі Gross Arnold відбулося відкриття мандрівної виставки фонду «Європейський подорожній» під назвою «Мости, епохи, Будапешт». Організацію культурної події взяли на себе Академія мистецтв Угорщини та громадська організація «Про культура Субкарпатіка». Після відкриття виставки був проведений круглий стіл, де спочатку свої досягнення презентувала Академія мистецтв Угорщини, а потім про себе розповіли інші учасники: закарпатські громадські організації та спілки, що займаються культурною та мистецькою діяльністю, представники та молоді таланти з різних мистецьких шкіл.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

18 червня 2015 року Закарпатський угорський інститут ім. Ф.Ракоці ІІ та Мукачівський державний університет підписали угоду про співпрацю з метою налагодження в майбутньому тіснішого співробітництва.

24 червня 2015 року Закарпатський угорський інститут ім. Ф.Ракоці ІІ та Греко-католицький теологічний інститут ім. Святого Афанасія підписали угоду про співробітництво. У залі нарад інституту під угодою свій підпис поставили президент ЗУІ Ілдіко Орос та ректор теологічного інституту Томаш Вейгшео. Відповідно до угоди з осені 2016 року в ЗУІ розпочнеться підготовка катехитів (законовчителів) та помічників священика для Закарпатської греко-католицької церкви.

24 червня 2015 року угоду про співробітництво підписали Комісія національної пам’яті та Закарпатський угорський інститут ім. Ф.Ракоці ІІ. На церемонії підписання інститут представляли президент Ілдіко Орос, проректор Дюла Фодор, зав кафедри історії та суспільних наук Дєрдь Чотарі, співробітник Науково-дослідного інституту ім. Тіводора Легоцького при ЗУІ Ержебет Молнар Д. Угоду підписали член правління КНП Іштван Етвеш та президент ЗУІ Ілдіко Орос

26 червня 2015 року в Берегівській реформатській церкві відбулося урочиста церемонія вручення дипломів випускникам інституту. Цього року було вручено 155 дипломів бакалавра та спеціаліста. На святі з вітальною промовою виступив міністр юстиції Угорщини Ласло Трочані, від імені Закарпатської обласної ради студентів поздоровив заступник голови облради Михайло Попович. Під час урочистостей дипломи вручили й випускникам курсів спеціальності «катехит – помічник священика» Шарошпотокської реформатської теологічної академії, що навчалися у берегівському філіалі закладу.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

12 серпня 2015 року новий голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль відвідав Берегово. Губернатор побував, зокрема, і в Закарпатському угорському інституті ім. Ф.Ракоці ІІ, де у ході робочої зустрічі поспілкувався з президентом закладу Ілдікою Орос, проректорами Ілоною Ваш, Дюло Фодором та Бейлою Рацом, новопризначеним головою Берегівської РДА Іштваном Петрушкою.

12 серпня 2015 року на Закарпаття приїхав з ознайомчим візитом держсекретар з питань соціальної політики та суспільної інтеграції Міністерства людських ресурсів Угорщини Кароль Цібере. Під час перебування у Берегові держсекретар завітав до Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ. Тут він провів зустріч з депутатом Європарламенту Андреєю Бочкор; народним депутатом України Василем Брензовичем, президентом навчального закладу Ілдікою Орос, головним консулом Консульства Угорщини в м. Ужгород Йосипом Бочкоі, головним консулом Консульства Угорщини в м. Берегово Ендре Саліпські.

1 вересня 2015 року – з нагоди урочистого відкриття в Закарпатському угорському інституті ім. Ф.Ракоці ІІ нового 2015/2016 навчального року була проведена екуменічна служба в римо-католицькій церкві Берегова за участі представників усіх історичних церков.

18 вересня 2015 року відбулося урочисте відкриття нового навчального року. Захід уже традиційно відбувся в Берегівській реформатській церкві. У рамках свята було вручено премії імені Ракоці. У 2015 році лауреатами премії стали голова комітету закордонних справ парламенту Угорщини Жолт Неймет та почесний єпископ Закарпатської реформатської церкви Лайош Гулачі.

25 вересня 2015 року кафедра математики та інформатики ЗУІ організувала наукову конференцію для вшанування 80-річчя з дня народження відомого та визнаного у всьому світі математика, закарпатця за походженням др. Бейли Бовді.

25 вересня 2015 року на Закарпаття прибула угорсько-українська група Міжпарламентського Союзу. Угорська делегація відвідала інститут в Берегові, де гостей зустріла президент закладу Ілдіко Орос та голова Товариства угорської культури Закарпаття, депутат Верховної Ради Василь Брензович. Ілдіко Орос ознайомила депутатів з історією закладу та провела коротку екскурсію імпозантною будівлею інституту.

 

3 жовтня 2015 року Закарпатський центр консультацій та розвитку «Едванс» спільно з Угорською екуменічною службою організували в Берегові благодійний півмарафон. Мета заходу – привернути увагу до необхідності підтримати родини, які внаслідок важкої економічної, політичної ситуації в Україні та війни потрапили в дуже скрутне становище. Для популяризації шляхетної мети в півмарафоні взяли участь Посол доброї волі екуменічної служби Аніко Лейвоі та відомий боксер, олімпійський та світовий чемпіон Іштван Ковач «Коко». У забігу взяло участь понад триста хлопців та дівчат, п’ятдесят з яких представляли Закарпатський угорський інститут ім. Ф.Ракоці ІІ.

 

9 жовтня 2015 року з візитом у Закарпатську область прибув держсекретар Угорщини з питань співробітництва зі Східною Європою Жолт Чутора. Під час перебування в Берегові високопосадовець відвідав ЗУІ та провів переговори з керівництвом закладу.

16 жовтня 2015 року Закарпатська угорська туристична рада і Закарпатський угорський інститут ім. Ф.Ракоці ІІ спільно провели конференцію «Суспільні, культурні та туристичні зв’язки в Карпатському басейні».