Керівництво ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ взяло участь у роботі Загальних зборів Угорської академії наук

6-7 травня відбулися 197-ті Загальні збори Угорської академії наук (УАН), в яких взяли участь і президентка Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, зовнішня членкиня громадського органу УАН Ільдіко Орос та ректор Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, зовнішній член УАН, голова Угорської академічної ради Закарпаття Степан Черничко.

Перший день роботи Загальних зборів Академії розпочався з урочистого засідання, на якому з вітальним словом виступив президент УАН Томаш Фройнд, а потім з доповіддю виступив директор Центру лінгвістичних досліджень Габор Просекі. Опісля відбулося вручення премій та нагород УАН.

Згодом Томаш Фройнд вручив Степану Черничку благодійну допомогу, якою УАН бажає підтримати соціальні ініціативи Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

У своєму виступі на Загальних зборах УАН Степан Черничко наголосив, що з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ був серед перших, хто запропонував свою підтримку вищим навчальним закладам та науково-дослідним установам, які функціонували на території ведення активних бойових дій, а також долучився до соціальної ініціативи Асоціації закладів вищої освіти України, основною метою якої є забезпечення молоді з тимчасово окупованих територій можливістю продовжити навчання та житлом. Ректор ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, серед іншого, не оминув увагою і те, що з 24 лютого 2022 року, тобто з першого дня військового конфлікту, УАН всіляко підтримує українських дослідників, зокрема й закарпатських, та членів їхніх родин, які шукали прихистку в Угорщині на більш-менш тривалий термін. Академік поінформував учасників засідання, що наразі в ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ працюють та здобувають вищу освіту 34 викладачі, дослідники та студенти, чиї батьки, чоловіки, брати чи сини служать на фронті та щодня наражають своє життя на небезпеку. Він також наголосив, що академія надає підтримку насамперед таким родинам. Користуючись нагодою, Степан Черничко висловив слова вдячності УАН за надану допомогу та підтримку.

7 травня у рамках Загальних зборів УАН відбувся Форум зовнішніх членів, у роботі якого взяло участь і керівництво Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ. Форум відкрив голова Президії з питань закордонної наукової діяльності членів Угорської академії наук, академік Кароль Кочіш, а потім з вітальним словом до присутніх звернувся Томаш Фройнд. Потім віце-президент УАН Дьєрдь Костолані поінформував зовнішніх членів акамедії про зміни, внесені до Статуту та Регламенту Академії, основна мета яких – надати більше прав зовнішнім членам. Захід завершився врученням почесних відзнак: нагород імені Яноша Араня та медалей імені Яноша Араня.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar