Викладачка та дослідниця ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ взяла участь у конференції у Тиргу-Муреш

Керівниця Науково-дослідного центру імені Антала Годинки та доцентка кафедри історії та суспільних дисциплін Корнелія Гіреш-Ласлов виступила на конференції з доповіддю на тему «Туризм Секейського краю в умовах професіоналізації 2.0».

Конференція, що відбулася 6 червня 2024 року в місті Тиргу-Муреш, проводилася з метою пошуків шляхів для подальшого розвитку туризму в Трансільванії.

Тематика доповідей охопила широке коло питань, що стосувалися як туристичної діяльності, так і можливостей розвитку регіону завдяки туристичному сектору. Лекції, зокрема, розкривали секрети гастрономії, регіонального розвитку, особливості написання грантових заявок, розвитку бальнеологічного туризму, релігійного туризму, знайомили з дворянською спадщиною та доктриною унікальних і типових для угорської культури предметів і явищ – гунгарікумів.

Лектори у своїх доповідях шукали шляхи професіоналізації через європейські, світові та угорські моделі, а також обговорювали питання перетворення туризму на більш специфічний та унікальний вид діяльності в регіоні. Після доповідей відбувся круглий стіл, на якому запрошені лектори обговорили актуальні для регіону проблеми, що піднімалися під час одноденної серії лекцій.  Корнелія Гіреш-Ласлов провела семінар на тему «Туризм на Закарпатті через призму мовного ландшафту» – у першій частині свого виступу вона представила особливості туристичної сфери Закарпаття, потім проаналізувала як російсько-українська війна вплинула на розвиток туризму в регіоні, а потім на прикладі мовного ландшафту туристичної сфери Закарпаття звернула увагу присутніх на важливість забезпечення обслуговування різними мовами на території, об’єкті, які відвідують туристи, а також під час надання послуг. Важливо забезпечити всі туристичні об’єкти вивісками, які слугуватимуть своєрідною інформаційною базою для відвідувачів та бажано, щоб тексти таких вивісок подавалися одразу кількома мовами. Саме за таких умов об’єкт стане більш привабливим для відвідувачів, а важлива інформація – більш доступною та зрозумілою для них. Закарпаття – багатонаціональний регіон, який може похизуватися як позитивним досвідом, так і стати прикладом того, як не слід поводитися у цій сфері. У своїй доповіді лекторка звернула увагу на спільні та відмінні риси обох регіонів (Закарпаття та Трансільванії). Конференція відбулася вже вдруге, однак організатори на цьому зупинятися не збираються, оскільки мають намір продовжити проводити подібні заходи в майбутньому, що дуже потішило доповідачів.

Науково-дослідний центр імені Антала Годинки

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar