В 11 населених пунктах Закарпаття відбулися звітні концерти та серія святкових заходів ДШМ «Туліпан Танода»

З 1 по 4 червня 2024 року ПЗ «Дитяча школа мистецтв угорського народуТуліпан Танода» організував звітні концерти та серію святкових заходів до Дня національної єдності.

Серія заходів відбулася в 11 населених пунктах Закарпаття: Берегові, Пийтерфолві, Чепі, Виноградові, Новому Селі, Рахові, Вишкові, Ужгороді, Малих Геївцях, Великій Доброні та Великих Берегах. У рамках заходу танець єдності станцювали учні мистецьких шкіл «Туліпан Танода» та спеціалізованих гуртків, що функціонують на базі навчальних закладів у 75 населених пунктах Закарпаття, школярі та вихованці середніх і старших груп дитячих садочків, загалом сила танцю об’єднала 2152 дітей. Захід відбувся за підтримки фонду «Культура нації».

На кожному з місць провадження освітньої діяльності захід відкривали учні школи мистецтв, які спершу виконали танець єдності, а потім дали звітний концерт, на якому продемонстрували усі свої вміння та навички, якими вони оволоділи впродовж навчального року. Серед іншого, глядачі могли насолодитися народними піснями історичного регіону Угорщини Мезевфельд, задунайськими мелодіями, які звучали на скрипці та флейті, березькими піснями, мелодіями регіону Рабакез та веленійськими мелодіями, що виконувалися на цитрині, а також поринути у світ дитячих ігор та танців регіонів Чалло, Рабакез, Шаркез, Сатмар, Шомодь, мелодій регіону річки Галга, що оживили нотки баяна та цимбалів, угорських народних пісень, угорських народних пісень регіону Селаж, угорських народних ігор та приказок. Викладачі ДШМ «Туліпан Танода» виконали на арфі та акордеоні старовинну пісню «Elindultam szép hazámbul» («Я вирушив зі своєї прекрасної домівки») зі збірки народних пісень Бейли Бартока.

Першою локацією реалізації програми стало місто Берегове, де місцем проведення урочистостей став Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ.

В рамках заходу учні Берегівської початкової школи мистецтв та інших філій школи мистецтв «Туліпан Танода», що діють на території Берегівського району, виконали танець єдності. Опісля відбулося вшанування пам’яті про подію підписання Тріанонського мирного договору, вдаривши у дзвони миру на знак солідарності.

Потім першою присутніх привітала засновниця та спонсорка діяльності мистецької школи «Туліпан Танода», президентка Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Ільдіко Орос.

«У нашій культурі дзвони сповіщають про смерть, дзвонять за духовне спасіння померлих і скликають живих. Це особливо актуально й у сьогоденні, адже попри те, що ми не входимо до складу Угорщини з 1920 року, за культурними та духовними цінностями ми залишаємося угорцями. Дзвін – це символ прощання, але водночас і особливий звук, що дарує надію на життя. Однак, на жаль, не всім пощастило дожити до цього дня, представники молоді та старших поколінь не прокинулися сьогодні, аби вшанувати цей день через жахи війни. Тож нехай цей дзвін пролунає і за них»,

– наголосила вона.

Захід своєю присутністю вшанувала заступниця Державного секретаря з питань освіти Міністерства внутрішніх справ Угорщини Каталін Балатоні, яка також взяла участь у танці єдності. За її словами, угорська культура – будь то музика, танці, співи, ігри чи образотворче мистецтво – це те, що по-справжньому об’єднує всіх угорців тут, у Карпатському басейні, і в усьому світі. Високоповажна гостя побажала, аби силою пісні угорське слово завжди перемагало страхи і оберігало представників нації.

«Я сьогодні тут, щоб вселити віру і надію у кожного з нас. Якщо ми змогли пережити настільки масштабну національну трагедію в 1920 році, якщо ми, угорці, змогли трансформувати жахливий спогад про цю зловісну подію у щось хороше, і якщо ми здатні більше не згадувати про подію, як про трагедію, а святкувати нашу єдність, то я переконана, що навіть у ці важкі часи ми зможемо знайти розраду і віру в те, що скоро все зміниться на краще», – наголосила у своєму виступі заступниця Державного секретаря з питань освіти, дослідниця в галузі педагогіки, ініціаторка та авторка програми «Поклади це так!»

д-р Каталін Балатоні.

Потім пролунала композиція Томаша Сарки «Kézfogás» («Рукостискання»), яка вже кілька років поспіль вважається гімном національної єдності, під яку учасники танцювального гуртка «Туліпан Таноди», що діє на базі Берегівського опорного дитячого садка ПЗ «Гімназія імені Каталін П. Франгепан», поставили власний хореографічний номер, а допомагала у реалізації задуму викладачка народних танців Габріелла Сіладіней Товт.

Від імені Генерального консульства Угорщини в Ужгороді та інших дипломатичних представництв Угорської Республіки учасників привітав консул Угорщини в Берегові Міклош Юстін.

«Цінності, які залишили нам наші предки, від жвавих рухів народних танців до проникливих мелодій народних пісень – нагадують нам, хто ми є і звідки походимо. Плекати та зберігати традиції означає не лише віддати належне минулому, але й будувати майбутнє. Важливо передавати ці цінності наступним поколінням, адже у них живе душа національної ідентичності», – наголосив він. «Кожен виданий звук, кожна мелодія, яка звучить у вашому виконанні, повертає до життя спадщину наших предків і пов’язує минуле з майбутнім»,

– звернув увагу дипломат, адресуючи свої слова дітям.

Після урочистостей відбувся звітний концерт школи мистецтв, на якому присутніх привітала директорка ПЗ «ДШМ „Туліпан Танода”» Анджеліка Кепич.

«Минулого року у ПЗ «Дитяча школа мистецтв угорського народу „Туліпан Танода”» танець єдності станцювали майже 2000 дітей у 10 населених пунктах Закарпаття. На щастя, цього року кількість учасників програми зросла. Серію заходів вдалося реалізувати в 11 населених пунктах, куди прибули діти з 64 місць провадження навчальної діяльності, та об’єднати 2153 дітей. Цього року у нас в берегівському філіалі також прозвучала пісня Томаша Сорки «Kézfogás» («Рукостискання»), на яку звернула нашу увагу заступниця Держсекретаря. Ця чудова пісня стала гімном національної єдності і виконується десятками тисяч людей по всьому світу в День національної єдності. У День національної єдності нехай сила танцю проголошує національну єдність сьогодні, як всередині країни, так і за її межами, яка є єдиною запорукою нашого добробуту і процвітання на нашій батьківщині»,

– додала вона, потім висловила подяку координаторам, вчителям та працівникам школи мистецтв «Туліпан Танода» за їхню самовіддану працю протягом року, директорам та керівникам дитячих садків та шкіл за співпрацю, батькам за довіру, Закарпатському угорському інституту імені Ференца Ракоці ІІ та уряду Угорщини за їхню підтримку.

У заході, що відбувся у Берегові, взяли участь учні Берегівської початкової школи мистецтв та інших філій школи мистецтв «Туліпан Танода», що діють на території Берегівського району: учасники гуртків Берегівського закладу дошкільної освіти ПЗ «Гімназія імені Каталін П. Франгепан», Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, сіл Гать, Гут, Яноші, Балажер, Чопівка, Дийда, Велиика Бийгань, Мала Бийгань, Косино, Галабор, Бадалово, Геча, Мачола, Оросієво, Четово, Мужієво та Астей.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У Пийтерфолві урочистості до Дня національної єдності відбулися в Пийтерфолвівському реформатському ліцеї. Користуючись нагодою, висловлюємо подяку колишньому диякону Яношу Шерешу за сприяння у забезпеченні приміщення для проведення заходу.

Подію удостоїли своєю присутністю консул Угорщини в Берегові Барна Фюлеп, депутаткака Закарпатської обласної ради, президентка Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, директорка Пийтерфолвівської філії Центру професійно-технічної освіти імені Егана Еде та заступниця директора ПЗ «Закарпатський угорський ліцей з угорською мовою навчання» Аніко Кормочі та директорка ПЗ «ДШМ „Туліпан Танода”», організаторка серії заходів Анджеліка Кепич.

У заході, що відбувся у Пийтерфолві, взяли участь учні Пийтерфолвівської початкової школи мистецтв та спеціалізованих гуртків «Туліпан Таноди», що функціонують на базі навчальних закладів, а саме: учасники гуртків Пийтерфолвівської філії ПЗ «Закарпатський угорський ліцей з угорською мовою навчання», сіл Матієво, Шаланки, Вербовець, Чорний Потік, Форголань, Чепа та Тисабикень.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У Чепі святкове поминання та звітний концерт влаштували у Чепівській філії ПЗ «ДШМ „Туліпан Танода”».

На заході були присутні такі високоповажні гості як провідний консул Угорщини в Берегові Іштван Буцко, депутатка Закарпатської обласної ради, президентка Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Ільдіко Орос, начальник управління культури та освіти Пийтерфолвівської ОТГ Аджеліка Фуделла, священик Чепівської греко-католицької церкви Крістіан Абрань та директорка ПЗ «ДШМ „Туліпан Танода”», організаторка серії заходів Анджеліка Кепич.

Від імені Генерального консульства Угорщини в Ужгороді та консульства в Берегові гостей урочистостей, що відбулися в Чепі, Виноградові та Новому Селі, привітав консул Іштван Буцко.

«Той факт, що діти, які проживають на території, що колись входила до складу Угорщини, спільно виконують танець єдності, говорить про те, що вони відчувають духовну єдність, вони знову стають одним цілим, і що таким чином дають нам зрозуміти: „Які труднощі не випали б на нашу долю, аж до самої смерті, у жилах наших тектиме одна кров”»,

– наголосив він.

У заході, що відбувся у Пийтерфолві, взяли участь учні Пийтерфолвівської початкової школи мистецтв та спеціалізованих гуртків «Туліпан Таноди», що функціонують на базі інших навчальних закладів, а саме: учасники гуртків Королівсьої початкової школи та закладу дошкільної освіти ПЗ «Гімназія імені Каталін П. Франгепан», сіл Чепа, Оклі, Неветленфолу, Сасово, Чорнотисів, Теково,  Дюла та Оклігедь.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У Виноградові подібний захід відбувся у Виноградівській ЗЗСО №3 імені Жігмонда Перені. Користуючись нагодою, висловлюємо подяку директорці Виноградівської ЗЗСО №3 імені Жігмонда Перені Моніці Нібилевич за сприяння у забезпеченні приміщення для проведення заходу.

Подію своєю присутністю вшанували провідний консул Угорщини в Берегові Іштван Буцко, депутатка Закарпатської обласної ради, президентка Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Ільдіко Орос, голова Виноградівського районного осередку Товариства угорської культури Закарпаття Золтан Кудрон, священник Виноградівської реформатської церкви Лорант Молнар, священник реформатської церкви Бейла Пелешкеі, директорка Виноградівської ЗЗСО №3 імені Жігмонда Перені Моніка Нібилевич та директорка ПЗ «ДШМ „Туліпан Танода”», організаторка серії заходів Анджеліка Кепич.

У заході, що відбувся у Пийтерфолві, взяли участь учні спеціалізованих гуртків «Туліпан Таноди», що фуннкціонують на базі інших навчальних закладів, а саме: учасники гуртків Виноградівської ЗЗСО №3 імені Жігмонда Перені та Виноградівської ЗДО святого Йожефа.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У Новому Селі про події Тріанону згадували у Новосільській філії ПЗ «ДШМ „Туліпан Танода”».

Віддати належне національній єдності прийшли провідний консул Угорщини в Берегові Іштван Буцко, депутатка Закарпатської обласної ради, президент Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Ільдіко Орос, голова Виноградівського районного осередку Товариства угорської культури Закарпаття Золтан Кудрон, голова Новосільського місцевого осередку Товариства угорської культури Закарпаття Ріхард Міговк та директорка ПЗ «ДШМ „Туліпан Танода”», організаторка серії заходів Анджеліка Кепич.

У заході, що відбувся у Новому Селі, взяли участь учні Новосільського та Фанчиківського спеціалізованих гуртків «Туліпан Таноди», що функціонують на базі інших навчальних закладів, а саме: учасники гуртків сіл Перехрестя, Вилок, Нове Село, Карачин та Фанчиково.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У Рахові урочистості до Дня національної єдності відбулися у Рахівському угорському домі. Місце для проведення заходу забезпечив місцевий священик Олександр Манкович.

Віддати належну шану подіям Тріанону та послухати звітний концерт юних поціновувачів угорського мистецтва зібралися такі високоповажні гості як т.в.о керівника дипломатичної місії Консульства Угорщини у Берегові Іштван Дєбнар, голова Рахівського місцевого осередку Товариства угорської культури Закарпаття Еріка Брана та директорка ПЗ «ДШМ „Туліпан Танода”», організаторка серії заходів Анджеліка Кепич.

Першим присутніх привітав т.в.о керівника дипломатичної місії Консульства Угорщини у Берегові Іштван Дєбнар.

«Метою освітньої діяльності, що проводиться в «Туліпан Таноді», є знайомство дітей з прекрасним світом угорської народної музики і танцю, культури, а також формування у них почуття відданості цінностям угорського народу, яку вони пронесуть через усе життя»,

– зазначив він, висловивши переконання, що діяльність у «Туліпан Таноді» за всіма критеріями відповідає цій меті. Дипломат привітав організаторів із здатністю втілити в життя таку чудову ініціативу.

У заході, що відбувся у Рахові, взяли участь учні спеціалізованих гуртків «Туліпан Таноди», що функціонують на базі інших навчальних закладів, а саме: учасники гуртків Закладу дошкільної освіти с. Ділове ПЗ «Гімназія імені Каталін П. Франгепан», міста Рахів та смт. Ясиня.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Подібні заходи відбулися і у Вишкові, у Паломницькому домі імені Шандора Фодо. Користуючись нагодою, висловлюємо щиру подяку голові спілки із захисту народного мистецтва та традицій, керівниці Паломницького дому імені Шандора Фодо Жужанні Такач за теплий прийом.

Захід своєю присутністю вшанували консул Угорщини в Берегові Гергель Тріеб, директорка Вишківського ліцею імені Ференца Келчеї Ілона Чебелі, представник управління освіти, культури, молоді та спорту Вишківської ОТГ Олександр Рожі, завідувачка Вишківського закладу дошкільної освіти «Зернятко» Тімеа Тудовші, заступниця голови Вишківського районного осередку  Товариства угорської культури Закарпаття Габріелла Сабов, голова Вишківського районного осередку Товариства угорської культури Закарпаття Йосип Шарі, відповідальна за реалізацію програм у регіонах компактного проживання угорців Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Марія Такач та  директорка ПЗ «ДШМ „Туліпан Танода”», організаторка серії заходів Анджеліка Кепич.

Свої вітальні промови консул Гергель Тріеб проголосив у Вишкові та Великих Берегах.

«На слова вдячності заслуговують усі ті, хто заснував «Туліпан Таноду» і займається її управлінням, за те, що своєю здатністю творити культуру і створювати цінності подають приклад і вказують шлях для майбутніх поколінь. Я також хотів би висловити щиру подяку за плекання угорських народних традицій та угорської народної культури, за передачу їх дітям, за збереження традицій, за те, що передаєте нашу народну спадщину»,

– наголосив він.

У заході, що відбувся у Вишкові, взяли участь учні спеціалізованих гуртків «Туліпан Таноди», що функціонують на базі інших навчальних закладів, а саме: учасники гуртків смт. Солотвино, Королево, а також м. Хуст.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

В Ужгороді День національної єдності відбувся в Ужгородському ліцеї №10 імені Дойко Габора.

В урочистостях взяли участь такі високоповажні гості як консулка Угорщини в Ужгороді Едіна Альберней Шімон, президентка Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Ільдіко Орос, очільниця Ужгородського місцевого осередку Товариства угорської культури Закарпаття, директорка Ужгородського ліцею №10 імені Дойко Габора Юдіта Кулін та директорка ПЗ «ДШМ „Туліпан Танода”», організаторка серії заходів Анджеліка Кепич.

Першою присутніх, що зібралися в Ужгороді, привітала консулка Едіна Альберней Шімон.

«Мені особливо приємно, що сьогодні і в попередні дні в 11 населених пунктах ми мали змогу насолоджуватися виступами дітей, танцем єдності, завдяки якому малеча представила світ угорського народного танцю і не дала йому згаснути»,

– наголосила вона.

Очільниця Ужгородського місцевого осередку Товариства угорської культури Закарпаття, директорка Ужгородського ліцею №10 імені Дойко Габора Юдіта Кулін висловила радість з приводу того, що батьки місцем здобуття середньої освіти для своїх дітей обрали саме ужгородську школу.

«Серед наших цілей – збереження традицій та національної ідентичності. Ми пишаємося тим, що наш ансамбль народного танцю «Чюллев» відзначає свою п’ятнадцяту річницю, адже 15 років тому школа ініціювала кампанію зі збереження нашої народної музики і танцю»,

– додала вона.

У заході, що відбувся в Ужгороді, взяли участь учні спеціалізованих гуртків «Туліпан Таноди», що функціонують на базі інших навчальних закладів, а саме: учасники гуртків Ужгородського ліцею №10 імені Дойко Габора та Ужгородської гімназії імені Другетів.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У Малих Геївцях поминальні заходи відбулися у Малогеєвецькому ліцеї імені Ференца Егрі.  Користуючись нагодою, висловлюємо подяку директорці Малогеївецького ліцею імені Ференца Егрі Елеонорі Богаті за сприяння у забезпеченні приміщення для проведення заходу.

Захід своєю присутністю вшанували консул Угорщини в Ужгороді Ференц Папп, президентка Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Ільдіко Орос,  начальниця управління освіти, культури, молоді та спорту Сюртівської ОТГ Тюнде Пекар, директорка Малогеївецького ліцею імені Ференца Егрі Елеонора Богаті та директорка ПЗ «ДШМ „Туліпан Танода”», організаторка серії заходів Анджеліка Кепич.

З вітальною промовою консул Ференц Папп виступив у Малих Геївцях та Великій Доброні.

«У 2010 році Парламент Угорщини оголосив 4 червня Днем національної єдності та затвердив рішення, згідно з яким всі представники угорської національності, які проживають на територіях інших держав, є частиною великої угорської нації»,

– звернув увагу дипломат у своєму виступі.

У заході, що відбувся у Малих Геївцях, взяли участь учні Малогеївецької філії «Туліпан Таноди» та спеціалізованих гуртків «Туліпан Таноди», що функціонують на базі інших навчальних закладів, а саме: учасники гуртків Бакоського закладу дошкільної освіти ПЗ «Гімназія імені Каталін П. Франгепан», Холмківського закладу дошкільної освіти ПЗ «Гімназія імені Каталін П. Франгепан», сіл Тийглаш, Малі Геївці, Часлівці, Великі Геївці, Галоч, Ратівці, Ботфолва, Паллов та Паладь-Комаровці.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У Великій Доброні урочистості відбулися у Великодобронській філії Центру професійно-технічної підготовки імені Еде Егана ЗУІ ім. Ф. Ракоці II.

Захід своєю присутністю вшанували консул Угорщини в Ужгороді Ференц Папп, засновниця та спонсорка діяльності мистецької школи «Туліпан Танода», депутатка Закарпатської обласної ради, президентка Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Ільдіко Орос, директорка благодійного фонду «За Закарпатський угорський інститут» Тюнде Товт та директорка ПЗ «ДШМ „Туліпан Танода”», організаторка серії заходів Анджеліка Кепич.

У заході, що відбувся у Великій Доброні, взяли участь учні Великобронської початкової школи мистецтв та спеціалізованих гуртків «Туліпан Таноди», що функціонують на базі інших навчальних закладів, а саме: учасники гуртків сіл Есень, Саловка, Мала Добронь, Ракошино, Баркасово, Сернє, Мала Добронь та міста Чоп.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У Великих Берегах День національної єдності відзначили у Великоберезькій філії «Туліпан Таноди».

В урочистостях взяли участь консул Угорщини в Берегові Гергель Тріеб, засновниця та спонсорка діяльності мистецької школи «Туліпан Танода», депутатка Закарпатської обласної ради, президентка Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Ільдіко Орос, голова Великоберезької громади Іван Урста, директор Великоберезької ЗЗСО імені Добраі Пийтера Тихомир Гейці, диякон Великоберезької реформатської церкви Василь Товт, заступниця голови Берегівського районного осередку  Товариства угорської культури Закарпаття, голови Великоберезького місцевого осередку  Товариства угорської культури Закарпаття Едіна Югас, директор Ботанічного саду імені Йосипа Сікури Золтан Копор та директорка ПЗ «ДШМ „Туліпан Танода”», організаторка серії заходів Анджеліка Кепич.

Захід відкрила президентка Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Ільдіко Орос, а з вітальним словом до присутніх звернулася Анджеліка Кепич.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У заході, що відбувся у Великих Берегах, взяли участь учні Великоберезької філії та спеціалізованих гуртків «Туліпан Таноди», що функціонують на базі інших навчальних закладів, а саме: учасники гуртків сіл Великі Береги та Берегуйфолу.

Наприкінці кожного заходу директорка Анджеліка Кепич висловила подяку співробітникам школи мистецтв «Туліпан Танода» за їхню роботу, а батькам – за довіру, а також те, що записують своїх дітей до спеціалізованих гуртків. Очільниця навчального закладу побажала усім благословенного та мирного літа.

«Дитяча школа мистецтв угорського народу «Туліпан Танода»

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar