Ким ми можемо пишатися: Інтерв’ю з Діаною Біров

Якою повинна бути вихователька? – над цим питанням часто задумуються чимало людей, які виховують дитину дошкільного віку. Найголовніше, аби любила дітей, залюбки та віддано займалася, гралася з ними. Ще однією з важливих якостей виховательки є те, щоб вона справно вміла організувати навчально-виховний процес, адже для малечі вона є другою матір’ю.

Діана Біров народилася в Есені, після отримання атестату вступила до Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, де здобула вищу освіту. Нині вона є завідувачкою Соловківського закладу дошкільної освіти, а у вільний від роботи час займається бісероплетінням. Сьогодні своїм шляхом до успіху ділиться сама Діана.

Розкажіть про себе!

–Я народилася в Есені Ужгородського району. Там пройшло моє дитинство, я була ученицею Есеньської ЗОШ протягом 11 років. Після закінчення середньої школи я вирішила продовжити навчання. Місцем для подальшого навчання обрала Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ, адже тут я мала змогу опановувати обрану професію рідною мовою. Я з дитинства хотіла працювати вчителем або вихователем у дитячому садку, бо вже змалку любила дітей.

– Як минули Ваші студентські роки? Чи залишилися спогади, з якими Ви б залюбки поділилися?

Студентські роки минули чудово, той період свого життя згадую з теплом і любов’ю. Окрім навчання, завжди знаходився час і для відпочинку, і для розваг. Я вдячна, що мені пощастило провести 4 роки у стінах інституту і стати частиною студентської спільноти гуртожитку. Ці роки стали для мене, серед іншого, періодом початку самостійного життя.

– Як склалася Ваша доля після закінчення ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ?

– Після отримання диплому я почала працювати в Есенському реформатському закладі дошкільної освіти «Сонячний промінь», де на той час була вакансія. Спочатку обіймала посаду няні, потім виховательки.

А нині Ви очолюєте Соловківський заклад дошкільної освіти.

– До Соловківського закладу дошкільної освіти влаштувалася на роботу у 2017, де працювала вихователькою. У 2020 році тодішня керівниця пішла в декрет, і мені запропонували сісти у її крісло. Я була невпевнена, що впораюся з цією місією, але все ж таки погодилася. Керувати дитячим садочком означає виконувати найрізноманітніші обов’язки: від організації навчально-виховної роботи до забезпечення харчування та вирішення повсякденних проблем.

З якими труднощами Вам довелося зіткнутися під час роботи?

–За останні роки ми зіткнулися з багатьма труднощами через пандемію коронавірусу та війну. Найбільшою проблемою на сьогодні є великий потік еміграції, що призвело до різкого зменшення кількості вихованців у нашому садочку. На жаль, ми нічого не можемо з цим вдіяти, однак маємо надію, що невдовзі ситуація зміниться на краще. Попри всі ці негаразди, в останні роки ми прагнули вдосконалити наш заклад, і завдяки нашим спонсорам вдалося провести капітальний ремонт нашого садочку.

Окрім виконання обов’язків завідувачки дитсадком, Ви ще й знаходите час на виготовлення прикрас з бісеру.

–Я познайомилася з бісероплетінням у 2022 році, коли взяла участь у роботі секції з бісероплетіння програми «Майстерня», започаткованої Національним інститутом культури. Мені так сподобався цей вид мистецтва, що відтоді, як маю вільну хвилину, активно беруся за створення прикрас з бісеру.

Що Вам подобається виготовляти найбільше?

–Найбільше мені до душі виготовляти намиста та кольє з бісеру, які я з радістю пропоную всім, хто любить носити такі витвори, незалежно від віку. Найбільше мені подобаються українські народні мотиви. Після того, як я закінчую роботу над тією чи іншою прикрасою, я ділюся фотографіями зі своїми друзями в соціальних мережах, а якщо когось зацікавила моя робота, то вони можуть зв’язатися зі мною у додатку «Месенджер» або звернутися до мене особисто.

 Наскільки трудомісткий процес виготовлення таких прикрас?

–Для мене виготовлення прикрас вже не представляє ніякої складності, і будь-хто може цьому навчитися, хто має терпіння та рішучість. Ми живемо в світі інновацій, в інтернеті дуже легко знайти шаблони та навчальні відео на цю тему. Важливо працювати тільки з якісними матеріалами. Я використовую тільки чеський моховий бісер, а нитки для бісероплетіння та голка повинні відповідати призначенню. Це дозволить створювати естетичні та вічні прикраси.

– Цього року Ви представили свій життєвий шлях на Дні кар’єри та Виставці продукції випускників ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ. Яка перша думка виникла у Вас, коли отримали запрошення?

–Я була у захваті, коли зі мною зв’язалися організатори. Я подумала, що це чудова можливість показати свої роботи широкому загалу. Я отримала фантастичне відчуття від участі в цій події, на яку я чекала з великим хвилюванням. Я пишаюся тим, що почула слова вдячності від моїх колишніх вчителів.

Розкажіть трохи про родину. Чи знаходите час для відпочинку?

–Я перебуваю у шлюбі вже 16 років, у нас двоє дітей. Моєму синові Томашу 15 років, а доньці Фанні – 13. Попри те, що у мене щільний графік роботи, я завжди знаходжу час на улюблені справи.

– Які плани на майбутнє?

– У нинішніх реаліях складно будувати плани на майбутнє. Сподіваюся, що найближчим часом настане мир і ми зможемо жити в мирі та спокої на своїй батьківщині.

– Чим завдячуєте ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ?

–Я багато чим завдячую ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, особливо за можливість навчатися рідною мовою. Під керівництвом досвідчених викладачів я змогла здобути професію, про яку завжди мріяла. Я отримала вищу освіту та відповідну професійну компетенцію.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar