Завершилася Закарпатська літня педагогічна академія імені Кельчеі

8 серпня підвели підсумки роботи Літньої педагогічної академії імені Кельчеі, організованої Закарпатським угорськомовним педагогічним товариством (ЗУПТ) на базі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

Метою проведення заходу є зміцнення позицій угорської культури в контексті загальнолюдських цінностей шляхом зміцнення угорської народної освіти, а також оновлення та розширення професійних знань угорської інтелігенції Закарпаття.

В останній день 30-годинного семінару учасників привітала президентка ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ та голова ЗУПТ Ільдіко Орос.

Потім слово взяла директорка благодійного фонду «ГЕНІУС» Наталія Вароді, яка коротко представила основні напрямки роботи організації, а згодом керівниця Берегівського навчального центру «Матіас Корвінус Колегіум» (МСС) Беата Добша розповіла про можливості, які пропонує їхній освітній заклад.

Опісля дослідник, експерт з питань геополітики, аналітик, військовий історик, дослідник Геополітичної майстерні MCC Балінт Шомкуті виступив з доповіддю на тему: «Світопорядок без правил. Раціональні міркування у божевільному світі».

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Потім з системою майбутньої освіти присутніх ознайомив директор Інституту досліджень у галузі освіти MCC Янош Шетейні.

У другій половині дня учасники взяли участь у лекції заступниці Державного секретаря з питань освіти, дослідниці в галузі педагогіки, викладачки народних танців, ініціаторки та авторки програми «Поклади це так!» д-р Каталін Балатоні на тему «Куди прямує угорська народна освіта? Плани та ідеї на найближчі роки». Слідом за нею з презентацією результатів проєкту «Співпраця в галузі народної освіти заради популяризації використання методів та інструментів цифрової освіти в Угорщині та сусідніх країнах» виступив голова управління освіти Офісу Президента Угорщини Давід Кіш.

Фінальним акордом 23-ї Закарпатської літньої педагогічної академії імені Кельчеі стала церемонія вручення сертифікатів учасникам тренінгу за участі Ільдіко Орос та Каталін Балатоні.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

30-годинний тренінг, реалізований у рамках Закарпатської літньої педагогічної академії імені Кельчеї, зараховується до програми загальнообов’язкових курсів підвищення кваліфікації, загальна тривалість яких повинна становити не менше 150 годин.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar