У Берегові проходить 1-й тур 14-го мистецького табору імені Марії Янкович

Благодійний фонд «ГЕНІУС» за підтримки уряду Угорщини, Державного секретаріату з питань національної політики Офісу прем’єр-міністра та ЗАТ «Фонд імені Габора Бетлена» цього року вже вчотирнадцяте організовує мистецький табір імені Марії Янкович для закарпатських школярів, які цікавляться образотворчим мистецтвом, живописом, скульптурою та графікою.

Заявки на участь у мистецькому табору приймали від школярів віком 10-16 років з 3 травня по 3 червня 2024 року, за цей час заявки подали 54 учні (39 дівчат і 15 хлопців), з яких 39 отримали позитивне рішення про включення до складу учасників.

Популярнiсть табору зростає з кожним роком, тож кількість учасників практично щоразу досягає максимальної кількості. Цього року теж було значно перевищено кількість отриманих заявок на участь у таборі. Для того, щоб не довелося відмовляти молодим талантам, цьогорічний табір пройде у два етапи: з 29 липня по 3 серпня 2024 року в Берегові, на базі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, та з 5 по 10 серпня 2024 року в Пийтерфолві, на базі Пийтерфолвівської філії Центру професійно-технічної освіти імені Еде Егана ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

Юні поціновувачі мистецтва, які приїхали до табору з 14 населених пунктів, є учнями 15 навчальних закладів Закарпаття:

Н/п. Населений пункт Кількість учасників
Астей 1
Берегове 27
Берегуйфолу 5
Дийда 2
Гать 1
Яноші 1
Кідьош 2
Мала Бийгань 2
Малі Селменці 2
Мукачеве 4
Шаланки 1
Шом 2
Ужгород 3
Вербовець 1

 

Н/п. Навчальний заклад Кількість учасників
1. Берегівський ліцей імені Габора Бетлена 10
2. Берегівський ліцей імені Федора Потушняка 4
3. Берегівський ліцей імені Лайоша Кошута 14
4. Берегівський ліцей «Платан» 1
5. Берегівський ліцей імені Тараса Шевченка 3
6. Дийдівська гімназія 1
7. Берегівська гімназія імені Ганни Горват 1
8. Фаховий коледж Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ 2
9. Малобийганська гімназія 1
10. Мукачівський ЗЗСО імені Ференца Ракоці 4
11. Великоберезький ЗЗСО імені Добраі Пейтера 4
12. Великоберезький реформатський ліцей 2
13. Шаланківський ЗЗСО імені Келемена Мікеша 1
14. Ужгородський ліцей імені Габора Дойки 5
15. Вербовецький ЗЗСО 1

Упродовж п’яти днів табору над розвитком мистецьких здібностей дітей працюватиме ціла плеяда професіоналів: координаторка табору, голова ГО «Товариство закарпатських угорських митців образотворчого та прикладного мистецтва імені Імре Ревеса» Агнеш Кулін, викладачка ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Дєнді Ковач, лаборант мистецького відділу ЗУІ ім. Ф. Ракоці Чаба Куташі, керівниця гуртка паперопластики обласного центру дитячої та юнацької творчості «Падіюн» Кристина Негер, берегівська художниця Ноемі Русин.

Під керівництвом досвідчених педагогів діти опановують різні техніки рукоділля, живопису, орігамі та пізнають їх потаємний світ у рамках цікавих тематичних та факультативних занять, а в другій половині дня мають змогу взяти участь у серії лекцій, присвячених цікавим подіям 2024 року та ювілейним датам. Викладачам асистуватимуть 4 студенти-практиканти та медсестра Жужанна Надь.

2 серпня відбудеться вже традиційний святковий захід, а також виставка робіт, створених упродовж тижня. Останнім акордом програми стане вікторина, під час якої учасники демонструватимуть свої знання, якими оволоділи під час занять.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Наталія Вароді
координаторка програми,
директорка благодійного фонду «ГЕНІУС»

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar