У Ніредьгазі відбувся день благодійництва на підтримку викладачів ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ

15 серпня 2024 року в Ніредьгазі влаштували благодійний захід на підтримку викладачів та педагогів Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ та його структурних підрозділів, який, зрештою, викликав чималий інтерес.

У програмах заходу взяли участь близько 80 осіб (дорослих і дітей) із ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ та його структурних підрозділів – ПЗ «Гімназія імені Каталін П. Франгепан», ПЗ «Дитяча школа мистецтв угорського народу „Туліпана Танода”» та Центру професійно-технічної освіти імені Еде Егана.

Закарпатських гостей у міській раді зустрічали ініціатор проведення заходу викладач-дослідник і шкільний психолог д-р Ласло Сіладі, заступник міського голови Ніредьгази д-р Аттіла Ульріх, голова Літературно-культурного товариства імені Дьєрдя Бешенєї д-р Єва Кюрнер. Після урочистого прийому заступник міського голови вручив стрічки, які стали кожному члену перепусткою до безкоштовного входу та користування послугами аквапарку «Aquarius Experience», Ніредьгазького зоопарку «SóstóZoo».

Під час заходу учасники мали змогу взяти участь у різноманітних розважальних та культурних заходах, спрямованих на згуртування громади. Відвідування зоопарку стало чудовим досвідом, особливо для тих, хто приїхав з малечею. Відвідувачі могли розслабитися і насолодитися відпочинком в освіжаючих водах спа-центру Шошто. Гості отримали справжнє задоволення від відпочинку на базі рекркаційного центру в спекотний літній день.

Після відновлення сил у басейнах кожен охочий мав змогу підзарядитися духом, адже в греко-католицькій церкві округу м. Ніредьгази – Йовшаварош – відбулася священна літургія, на якій учасників, зокрема представників делегації із Закарпаття, привітав єпископ Абел Сочка. У найбільше свято католицької громади – Успіння Пресвятої Богородиці – віряни спільно молилися за довгоочікуваний мир, на який так довго чекають усі ті, хто відчуває на собі вплив війни.

15 серпня в м. Ніредьгаза розпочався 15-й Міжнародний хоровий фестиваль та семінар з хорового диригування «Кантемус», в якому взяли участь кілька колективів з різних куточків світу. Концерт, присвячений відкриттю семінару з хорового диригування, відбувся в Ніредьгазькому кафедральному соборі Угорської Богоматері, де Літературно-культурне товариство імені Дьєрдя Бешенєі організувало благодійний збір коштів на потреби закладів освіти Закарпаття, для вчителів та технічних працівників, які працюють і живуть в умовах війни, на підтримку діяльності Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, з метою послаблення наслідків військового конфлікту. Родзинкою заходу став благодійний концерт, під час якого своїм виступом аудиторію порадували дитячий хор «Napsugár» (м. Ніредьгаза), юнацький хор «Кантемус» (м. Ніредьгаза), дитячий хор «NieuwAmsterdams» (Голландія), дитячий хор «Кантемус» (м. Ніредьгаза) та дівочий хор «Pro Musica» (м. Ніредьгаза) та координатор фестивалю, диригент, лауреат премії імені Кошута, народний артист Дейнеш Сабов. Концерт подарував незабутні враження, а магія музики справила неабияке враження на всіх присутніх. Концерт проводився не лише з розважальною метою, але й мав благородну мету: підтримати роботу угорських освітян Закарпаття, які віддано працюють задля розвитку місцевих громад. Успіх заходу забезпечили високий рівень організації та активна та зацікавлена публіка.

Без наполегливих та самовідданих зусиль організаторів цей особливий день не відбувся б, адже його проводили не лише заради забави, але й для досягнення суспільно корисних цілей.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Користуючись нагодою, учасники висловлюють подяку всім, хто долучився до реалізації та успіху благодійного заходу:

  • ініціатору та організатору заходу Ласло Сіладі;
  • Самоврядуванню міста обласного значення Ніредьгаза на чолі з міським головою д-ром Ференцом Ковачем за меценатство та підтримку, надану в реалізації програми;
  • Ніредьгазькому хору «Кантемус», диригентам Дейнешу Сабову та Шомі Сабову;
  • Літературно-культурному товариству імені Дьєрдя Бешенєї та д-р Єві Кюрнер за координацію збору пожертв;
  • некомерційному товариству з обмеженою відповідальністю «Ніредьгазький зоопарк» (SóstóZoo) та керівництву «Aquarius Experience»;
  • Ніредьгазькій греко-католицькій єпархії, єпископу Абелу Сочці;
  • Греко-католицькому теологічному інституту імені святого Атаназія (м. Ніредьгаза);
  • щедрим жертводавцям книг та шкільних портфелів Юдіті Надь Балла та Роберту Надю;
  • ТОВ «Пекарня Ландауер» в особі Дьєнді Сабовней Ковач;
  • Євангелічній колегії імені Мартона Лютера в особі Тюнде Боршук;

Висловлюємо щиру вдячність усім організаторам, волонтерам та спонсорам, які доклали максимум зусиль до успіху Дня благодійництва. Докладені зусилля, відданість справі та щира підтримка надихнули всіх нас. Сила єдності громади та щира підтримка є прикладом для наслідування, тож закарпатські освітяни сподіваються, що проведення подібних заходів у місті-побратимі Берегова – Ніредьгазі – стане доброю традицією і в майбутньому.

A. M.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar