Викладацький склад інституту Ракоці збагатився чотирма доцентами

Кваліфікаційна комісія Міністерства освіти і науки України 26 червня 2024 року прийняла рішення про присвоєння вчених звань і наукових ступенів. У результаті викладацький склад Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ поповнився чотирма доцентами: д-р Самборовські Нодь Ібоя, д-р. Повлін Ірина, д-р. Коложварі Степан та д-р. Гаднадь Іштван відповідали всім вимогам.

Звання доцента — це вчене звання, яке можна отримати у вищих навчальних закладах. Спочатку вчена рада вищого навчального закладу оцінює відповідність кандидата вимогам для отримання звання доцента. Якщо рада визнає кандидата придатним, вона вносить подання до Міністерства освіти і науки України про присвоєння вченого звання.

В Україні умовою для отримання звання доцента є наявність ступеня доктора або кандидата наук, а також іспиту з іноземної мови не менше середнього рівня (В2), а також не менше п’яти років професійного досвіду роботи у вищих навчальних закладах. Крім того, необхідні незалежні наукові результати, визнані публікації в конкретній галузі та публікація принаймні одного дослідження в журналі, індексованому Scopus або Web of Science (WoS). Крім того, також критерієм є регулярна участь у педагогічному та професійному навчанні, підвищенні кваліфікації, доповнена досвідом міжнародної мобільності. Кінцевою умовою для присвоєння вченого звання доцента є проведення кандидатом публічної лекції в закладі.

Доктор Самборовскі Нодь Ібоя отримала ступінь доктора філософії в галузі історії у 2011 році в докторській школі історії Університету Етвеша Лоранда, в рамках програми з історії Східної Європи XIX–XX століть. Тема дисертації: Освітня політика та викладання історії в Радянському Союзі та Україні (1945–2010). Сфери її досліджень охоплюють суспільну історію Радянського Союзу 1945–1991 рр. (зокрема освітню політику та історію шкільного викладання історії та їх закарпатські аспекти), зміст і дидактичні проблеми шкільних підручників з історії, а також історію радянської політики стосовно церкви, історію реформатів Закарпаття 1945–1991 рр. В даний час Самборовскі Нодь Ібоя є директоркою Бібліотеки імені Опацоі Чере Яноша Закарпатсько угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, а також працює доцентом на кафедрі історії та суспільних наук. Є автором та співавтором дослідження, що індексується базою даних Scopus, чотирьох публікацій, опублікованих в українських журналах категорії В, та чотирьох монографій. Вона також є ініціатором і автором тритомної серії підручників «Історія угорського народу», які використовуються в угорських школах Закарпаття.

У 2012 році д-р Ірина Повлін здобула ступінь кандидата сільськогосподарських наук в Харківському національному аграрному університеті. Тема її дисертації – особливості технології вирощування меліси лікарської та ісопу садового в зоні Закарпатської низовини. Сфери її досліджень включають лікарські рослини, фармакогнозію та культивування лікарських рослин. З 2003 року викладає на кафедрі агроінженерії філії Університету Геделле, а з 2012 року очолює її відділення (нині Угорський університет сільського господарства та природничих наук). На знак визнання її роботи отримала грамоту факультету садівництва Університету Корвінус в Будапешті в 2016 році. В даний час – доцент кафедри біології та хімії ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ. Має три дослідження, опубліковані в українських фахових виданнях, одну публікацію у списку WoS, понад сорок угорських та вітчизняних технічних статей, монографію та 3 патентні права.

Доктор Степан Коложварі отримав ступінь доктора філософії в 2017 році в докторській програмі гідробіології Докторської школи ім. Пала Югаса-Надя Університету м. Дебрецен. Тема його дисертації: Характеристика фауни бабок Тиси на ділянці між Вилоком і Хустом. Сфера наукових інтересів — гідробіологія та гідроекологія. Має п’ять досліджень, індексованих у базах даних WoS та Scopus, чотири публікації в українських фахових виданнях категорії В, а також три монографії та численні інші публікації, опубліковані у вітчизняних та зарубіжних фахових виданнях, будучи автором, так і співавтором. У 2017 році Закарпатська Угорська Вчена Рада нагородила його грамотою у категорії природничих наук за результати, досягнуті в науково-дослідній роботі. З 2016 року очолює Центр природничих наук імені Іштвана Фодора інституту Ракоці, а також займає посаду доцента кафедри біології та хімії.

Доктор Іштван Гаднадь отримав ступінь доктора філософії у 2021 році в докторській програмі з охорони ландшафту та клімату Докторської школи геологічних наук Університету м. Дебрецен. Тема дисертації: Енергетична характеристика приземного вітрового поля Закарпаття. Сфери його наукових досліджень включають екологію, охорону природи та захист навколишнього середовища. Є автором або співавтором трьох монографій та понад сорока наукових публікацій, з яких чотири дослідження опубліковано в українських журналах, а шість його публікацій занесено до баз даних Scopus або Web of Science. У 2019 році Закарпатська угорська вчена рада відзначила грамотою результати його науково-дослідної роботи в категорії «Природничі науки». З 2007 року він є викладачем в інституті Ракоці, а з 2021 року є доцентом кафедри біології та хімії.

Оскільки всі кандидати відповідали вимогам, Кваліфікаційна комісія Міністерства освіти і науки України присвоїла їм вчене звання доцента. Нові доценти отримали дипломи на засіданні вченої ради інститут Ракоці 27 серпня.

Вітаємо з професійними результатами, бажаємо подальших успіхів!

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English