У ЗУІ ім. Ф. Ракоці влаштували урочистості з нагоди початку нового навчального року

27 вересня новий навчальний рік у Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ розпочався для 1386 студентів. За традицією захід відбувся у Берегівській реформатській церкві.

Захід розпочався з урочистої церемонії підняття історичних прапорів Закарпаття, які студенти інституту у вбранні епохи Куруців внесли до церкви під звуки угорського музичного духового інструменту – тарогато. Потім учасників заходу привітав настоятель Берегівської реформатської церкви Ференц Тарацкезі.

Після спільного виконання національної молитви угорців та гімну ЗУІ — пісні епохи Куруців «Думка Ференца Ракоці» — до присутніх звернулися запрошені гості.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Першим свою урочисту промову виголосив ректор ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Степан Черничко, який наголосив, що країна перебуває на третьому році війни та сповнена невизначеністю, тож в умовах такої хиткої ситуації угорська спільнота Закарпаття потребує підтримки, аби відчути себе в безпеці. ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ власне і є тією підтримкою і опорою для місцевих угорців.

«З професійної точки зору діяльність ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ має потужний фундамент. Наш заклад дедалі активніше інтегрується до європейського простору вищої освіти. Освітні пропозиції закладу постійно доповнюються, рівень професійного розвитку викладачів зростає, нашу діяльність визнають, як на національному, так і міжнародному рівнях»,

– зауважив він, додаючи, що допоки у 2020 році заклад пропонував лише 19 напрямків підготовки на бакалаврському та магістерському рівнях, то до наступного навчального року абітурієнти зможуть обирати з-поміж 30 спеціальностей. Ректор, серед іншого, звернув увагу й на зростання кількості студентів: якщо 2020 рік розпочався для 939 студентів, то 2024-2025 навчальний рік стартує з 1386 студентами.

«Висловлюю подяку своїм колегам і співробітникам за їхню роботу, яка перетворила наш інститут на стабільний і безпечний куточок у неспокійному світі. А студентам дякую за довіру і за те, що обирають нас для здобуття вищої освіти. Бажаю всім успішного навчального року»,

– завершив свою промову Степан Черничко.

Опісля до присутніх звернулася головна радниця Прем’єр-міністра Угорщини, колишня спікерки Національної асамблеї Угорщини Каталін Сілі.

«Сьогоднішній день – справжнє свято. Свято угорської вищої освіти на Закарпатті, адже 30 років тому зародилася ідея започаткування системи вищої освіти Закарпаття. Це свято засновників, новоспечених студентів і всієї великої громади Закарпаття, адже саме цей заклад випустить інтелектуалів майбутнього»,

– наголосила вона, а потім промовила слова подяки президентці ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос, ректору навчального закладу Степану Черничку та всім викладачам за їхню невтомну працю.

Після вітальних промов студенти першого курсу склали присягу, а опісля президентка ЗУІ Ільлдіко Орос та ректор Степан Черничко рукостисканням привітали першокурсників з початком навчання у закладі. Далі пролунав гімн студента.

«ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ – єдиний заклад на Закарпатті, який надає місцевій молоді можливість здобути вищу та професійно-технічну освіту угорською мовою. До того ж, широкий спектр освітніх програм різних типів та спрямувань дає змогу сформувати потужну інтелектуальну базу для угорської діаспори Закарпаття та сприяє збереженню угорської ідентичності, забезпеченню можливості здобуття освіти угорською мовою та увіковіченню угорської мови як рідної, зберігаючи цінності, рятуючи життя»,

– звернулася до першокурсників Державна секретарка з питань вищої, професійно-технічної освіти, освіти для дорослих Міністерства культури та інновацій Угорщини Вероніка Варга-Баюс.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

На церемонії відкриття навчального року відбулося вручення премії імені Ракоці, заснованої Вченою радою ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ за вагомий внесок у розвиток системи вищої угорськомовної освіти на Закарпатті, а також активну участь у роботі зі збереження існування та розвитку ЗУІ. Лауреатами премії мають право стати особи, які своєю моральною та фінансовою підтримкою зробили значний внесок в освіту тисяч молодих угорців Закарпаття, що сприяє їхньому добробуту на рідній землі. Щороку премія присуджується двом особам — одній, яка веде свою діяльність із підтримки системи угорської освіти на території Угорщини або в іншій країні, та одній, яка веде схожу діяльність на Закарпатті. Згідно з рішенням Ради, цьогоріч премією відзначили роботу головної радниці Прем’єр-міністра Угорщини, колишньої спікерки Національної асамблеї Угорщини Каталін Сілі та колишнього старшого наукового співробітника Інституту політичних наук і права ім. В.М. Корецького НАН України, директора Свалявського меморіального парку Михайла Товта.

На урочистостях з нагоди відкриття навчального року вперше в історії ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ вручили почесні грамоти «Заклад середньої освіти року», які присуджують щонайменше одному та максимум трьом закладам середньої освіти Закарпаття, що тісно співпрацюють з ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, випусники яких за результатами останньої вступної кампанії подали найбільшу кількість заявок на навчання до ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ. У 2024 році почесні грамоти «Заклад середньої освіти року» отримали Берегівський ліцей імені Лайоша Кошута, Пийтерфолвівський реформатський ліцей, Берегівський ліцей «Платан» та Фаховий коледж ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Опісля церемонії вручення почесних грамот, слово взяла президентка ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос, яка спершу процитувала слова з приспіву пісні угорського гурту «ЕДДА» «Álmodtam egy világot» («Наснився мені світ»): «Намріяний світ уві сні мені з’явився/Перед вибором я стою/Дайте знак і увійду в нього/З вірою у серці долатиму виклики, що чекають мене в нім». Потім коротко розповіла про події 30-річної давнини.

«Багато хто не вірив, що нам вдасться реалізувати задумане, чимало людей скептично поставилися до цієї ідеї, однак знайшлися ті, хто підтримали цей задум, зробивши свій внесок у його реалізацію, кожен так і там, де це було йому під силу. Як і спонсори, так і ми, і ви, дорогі першокурсники, намріяли собі свій світ уві сні, і тільки з Божою поміччю зможемо його реалізувати»,

– узагальнила вона свою вітальну промову.

Насамкінець, представники історичних церков попросили Божого благословення на життя і діяльність усіх присутніх.

Церемонія завершилася співом пісні «Szózat», яку вважають неофіційним гімном Угорщини.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English