У Берегові вклонилися пам’яті жертв авіабомбардування часів Другої світової війни

9 жовтня 1944 року місто Берегове зазнало жахливого авіабомбардування, внаслідок якого загинуло близько 250 людей. Керівництво Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці II не забуло про ці трагічні події та вшанувало пам’ять загиблих. Церемонія відбулася 9 жовтня на території Берегівського кладовища, біля пам’ятників угорським воїнам.

Поминальний захід розпочався зі спільного виконання національної молитви угорського народу – Гімну.

Потім з вітальним словом до присутніх звернулася консулка Угорщини у Берегові Андреа Фюлеп.

«9 жовтня 1944 року авіація Радянського Союзу здійснила дві хвилі бомбардувань залізничної станції міста Берегове, забравши життя майже 250 людей. Сьогодні, коли країна знову страждає від вибухів, вкрай важливо пам’ятати про руйнування, які завдає безглузда війна. Збереження пам’яті про минулі події є ключовим завданням місцевої громади, з якої кожен з нас може черпати сили для відновлення миру»,

– наголосив керівник дипломатичної місії Консульства Угорщини в Берегові д-р Іштван Дєбнар, вітаючи учасників заходу від імені співробітників берегівського та ужгородського консульств, а також Генерального консула Угорщини в Ужгороді д-ра Йожефа Бачкаі.

Опісля учні 9 класу Берегівського ліцею імені Габора Бетлена підготували невеличку розповідь про події 80-річної давнини. Підготуватися до виступу їм допомогли вчительки Маріанна Кочіш та Марта Гнатик-Рішко. Потім представники історичних церков попросили Божого благословення на життя присутніх. Насамкінець учасники заходу поклали вінки пам’яті до меморіалу.

Зрештою, захід продовжився на місці тогочасних трагічних подій – на залізничному вокзалі міста.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

На трагічному місці пролунала пісня угорських солдатів «Kárpátokban megfújták a trombitát» («У Карпатах на трембіті грають» ) у виконанні лаборанта кафедри філології ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ  Сільвестера Ферку.

«80 років тому сотні родин втратили своїх близьких за один день. Авіабомби та град куль, що супроводжував їх, обірвали життя місцевих жителів. Сьогоднішні жахіття бойових дій, які тривають вже 959 днів, ще раз нагадують нам про руйнівну силу війни. У нинішніх умовах повага до героїв і загиблих берегівчан стає ще сильнішою, адже ми усвідомлюємо важливість миру та єдності»,

– звернув увагу присутніх міський голова Берегова Золтан Баб’як.

Потім зі спогадами про історичні події до присутніх звернувся доцент кафедри історії та суспільних дисциплін ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ерік Марусич. А студентка спеціальності «угорська мова та література» Вікторія Орбан продекламувала вірш Шандора Ременіка «Catalaunum» («Каталаунум»).

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Захід завершився церемонією покладання вінків пам’яті.

A. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar