У Центрі професійно-технічної освіти відбулася спільна церемонія відкриття навчального року

2 жовтня в Берегівському греко-католицькому гуртожитку імені Елемера Ортутая відбулася спільна церемонія відкриття навчального року у Центрі професійно-технічної освіти імені Еде Егана Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ. У заході взяли участь викладачі та студенти з Берегівського, Великодобронського та Пийтерфолвівського центрів.

На початку дійства студенти, вбрані в національні костюми, внесли до зали історичні прапори Закарпаття. Опісля першим до присутніх звернувся настоятель греко-католицької церкви, директор греко-католицького гуртожиитку імені Елемера Ортутая Іштван Мароші.

Захід продовжився екуменічним богослужінням. Слово Боже проповідували священник греко-католицької церкви Іштван Мароші, настоятель римо-католицької церкви Жолт Йонаш Бан та служителька реформатської церкви Юдіта Семере.

Після спільного виконання національної молитви угорців та гімну ЗУІ – пісні епохи Куруців «Думка Ференца Ракоці» – до присутніх звернулися запрошені гості.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Потім слово взяв директор Центру професійно-технічної освіти імені Еде Егана, який у своїй промові поділився спогадами про події останніх шести років. За його словами, Центр професійно-технічної освіти імені Еде Егана засновано за сприяння угорського уряду у співпраці та тісній співдружності з освітніми закладами Угорщини та Закарпаття. Створення мережі закладів мало на меті забезпечити доступ до здобуття професійних знань та навичок за сучасними європейськими стандартами для якомога більшої кількості молоді.

«Цього навчального року студенти опановують затребувані професії: кухар, пекар, технік-мехатронік з ремонту автомобілів, перукар, косметолог, монтажник холодильного та вентиляційного устаткування. 2024-2025 навчальний рік стартував для 331 учня, з яких 194 – першокурсники. Така позитивна тенденція є для нас великою втіхою»,

– додав він.

Голова Комітету з питань національної єдності Національної асамблеї Угорщини Кароль Панцел висловив радість з приводу того, що, попри воєнні дії, від яких вже третій рік страждає вся країна, корінній національній меншині на Закарпатті вдалося зберегти свою систему освіти.

«Мене переповнюють щастя і радість через сьогоднішнє дійство, яке є справжнім дивом – це не просто церемонія відкриття нового навчального року, а свято наполегливості, єдності та виживання»,

– наголосив він.

Потім у виконанні Сільвестера Ферку пролунала присяга Добо.

«Я з радістю відзначаю, що, попри складні обставини, рівень зарахування до навчальних закладів, заснованих спільно з ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, стабільно зростає. Ці показники є важливим свідченням того, що співпраця та єдність здатні перевершити навіть наші найсміливіші мрії»,

– зауважив ректор Центру професійно-технічної освіти в м. Матесалка Янош Рошташ.

Греко-католицький священик, директор Шаторальяуйгейського греко-католицького сільськогосподарського технікуму, фахового коледжу харчових технологій, професійно-технічного училища та гуртожитку «Георгікон» Золтан Папп додав: «Сьогодні ми зібралися, аби попросити благословення у Бога на новий навчальний рік, на життя та діяльність учнів і вчителів, які розпочинають цей навчальний рік».

Ректор ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Степан Черничко наголосив на важливості професійно-технічної освіти в умовах стрімкого розвитку технологій штучного інтелекту:

«Молодь, яка лише починає свій шлях навчання в закладі професійно-технічної освіти, завжди може використовувати можливості штучного інтелекту для збору даних та інформації, які можуть стати доповненням до знань, отриманих від викладачів. Однак не варто забувати про здоровий глузд і про те, що теплоту людського серця не замінить ніщо»,

– додав він.

У наступній частини заходу присутні мали змогу насолодитися співом викладачки ПЗ «Дитяча школа мистецтв угорського народу „Туліпан Танода”» Маріанни Чакань, яка виконала пісню «Ungnak és Tiszának» («Ужу та Тисі»).

Опісля вітальних слів відбулася церемонія складання обітниць першокурсників, а потім Янош Рошташ, президентка ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос, Степан Черничко, Золтан Папп та Золтан Чірпак рукостисканням офіційно посвятили першокурсників у студенти. По одному студенту з кожної спеціальності по черзі пов’язали стрічки на естафетну паличку. Ці стрічки згодом прикрашатимуть табло випускників.

Далі гості заходу змогли насолодитися угорськими танцювальними мелодіями, що прозвучали на акордеоні у виконанні учнів ПЗ «Дитяча школа мистецтв угорського народу „Туліпан Танода”» та їхніх викладачів – Ніколетти Шіпош та Бертолона Галаса.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Потім слово взяла президентка ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос, яка у своїй вітальній промові процитувала послання апостола Павла до Галатів: «Носіть тягарі один одного!».

«Ми добре знаємо, що не все у житті відбувається за нашою волею. Ми хочемо, щоб контроль був у наших руках. Цього прагнуло людство споконвіку. Ми також хочемо бути ковалями власної долі. Віримо, що наші знання, наш інтелект, наша освіта та наші досягнення допоможуть нам чітко передбачити та спланувати кожен крок. Коли щось іде не так, замість того, щоб шукати шляхи розв’язання проблеми, ми починаємо нарікати на життя, звинувачувати інших і жаліти себе. Головне лише одне – зрештою, яке рішення ми приймемо. Чи наважимося звернутися по допомогу. Наша громада завжди є надійним тилом у всіх цих ваганнях. Яскравим прикладом цього є сьогоднішня церемонія відкриття навчального року, початок освітнього процесу та всі ті можливості, якими ви, першокурсники, користуєтеся. А ці переваги – результат згуртованої роботи усієї угорської спільноти»,

– підсумувала вона.

Насамкінець, представники історичних церков попросили Божого благословення на життя і діяльність усіх присутніх.

Церемонія завершилася співом пісні «Szózat», яку вважають неофіційним гімном Угорщини.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English