Географія соціального капіталу відносин між етнікумами. Стежками транснаціональності підприємців України – У ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ відбулася презентація монографії

10 жовтня у читальній залі бібліотеки імені Опацоі Чере Яноша широкому загалу презентували монографію викладачки географії та туризму, наукової співробітниці Науково-дослідного центру астрономії та наук про Землю Інституту географії Катерини Коваль «Географія соціального капіталу відносин між етнікумами. Стежками транснаціональності підприємців України».

Присутніх привітав проректор з наукової роботи та питань якості освіти ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Дюла Фодор.

«Як викладач завжди тішуся успіхами своїх колишніх студентів, які стали колегами. Не може це бути інакше і цього разу. Радіємо, що видання, яке побачило світ в Угорщині, тепер прибуло і до нас. Бажаю авторці подальших успіхів!»,

– наголосив він.

Після вітальної промови доцент кафедри бухгалтерського обліку і аудиту Габор Потокі запитав авторку про обставини написання видання, отриманий досвід та плани на майбутнє.

Спершу Катерина Коваль пояснила причину вибору назви книги. За її словами, термін «географія соціального капіталу відносин між етнікумами» увійшов в угорську наукову літературу після публікації її монографії, яка досліджує різні процеси в Карпатському басейні. Тому вона вважала за потрібне провести аналіз соціального капіталу відносин між етнічними групами з географічної точки зору, оскільки цей капітал має чіткі географічні характеристики. Потім доповідачка коротко охарактеризувала основні положення концепції соціального капіталу відносин між етнікумами, звернувши особливу увагу на те, що ідея написання монографії виникла під час роботи над докторською дисертацією.

«У своїй дипломній роботі я досліджувала особливості зовнішньоекономічних зв’язків Закарпаття, зокрема, залучення іноземних інвестицій. Проаналізувавши статистичні дані, я помітила тендецію концентрації уваги угорських інвесторів саме вздовж угорсько-українського кордону. Тож мені стало цікаво дослідити причину цього явища. А з’ясувати це можливо лише після проведення емпіричного дослідження. Крім того, у 2014 році я стала лауреаткою стипендії, яка покривала перебування в Празі впродовж 10 місяців. Перебуваючи там, я дізналися, що чимало громадян України ведуть свій бізнес за кордоном, що й підштовхнуло мене до ідеї дослідити особливості побудови такого бізнесу»,

– уточнила авторка публікації.

Книга складається з чотирьох основних розділів: у вступі авторка висвітлює актуальність теми, розглядає мету, завдання та методи дослідження, подає визначення понять; у другій частині викладені теоретичні засади, в яких висвітлюється концепція капіталу; третя частина присвячена аналізу інтерв’ю з представниками іноземних підприємств, які ведуть свою діяльність на Закарпатті, угорських підприємств на Закарпатті та українських компаній у Чехії; четверта частина подає стислий опис соціально-економічних змін на Закарпатті, зумовлених російсько-українською війною, звертаючи особливу увагу на процеси, що впливають на діяльність та розвиток підприємств.

Катерина Коваль зазначила, що емпіричне дослідження спричинило чи не найбільше клопоту під час написання книги, однак на думку авторки, ця частина роботи була однією з найцікавіших. Поміж тим, викладачка поділилася особистими враженнями від дослідницького процесу. Дослідниця вважає себе щасливицею, адже знання кількох мов дозволило їй проводити інтерв’ю чотирма мовами – угорською, українською, російською та англійською, а це у свою чергу дало змогу респондентам висловити власну позицію рідною мовою. Книга охоплює результати досліджень останніх 15 років, подає аналіз 80 проведених інтерв’ю та десятків розмов у невимушеній атмосфері.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Монографія побачила світ у видавництві «Gondolat» («Думка») за підтримки видавничого гранту Академії наук Угорщини.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar