До Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ завітала аступниця Державного секретаря Угорщини з питань вищої освіти та освіти дорослих Аннамарія Повшанней Рац

22 жовтня заступниця Державного секретаря з питань вищої освіти та освіти дорослих Аннамарія Повшанней Рац здійснила робочий візит до Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, де провела зустріч з президенткою навчального закладу Ільдіко Орос та ректором Степаном Черничком, проректорами Олександром Бергхауером та Іваном Чизмарем, директором Спортивно-оздоровчого центру Арпадом Візавером, директором гуртожитку ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Денисом Седлаком та директором Центру професійно-технічної освіти імені Еде Егана Золтаном Чірпаком.

Спершу Аннамарія Повшанней-Рац оглянула будівлю навчального закладу, Спортивно-оздоровчий центр, Гуртожиток імені Кельчеї, бомбосховище ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, галерею «Na’Conxypán», філологічний кампус, Музей текстилю ім. Каталін Полоні, кафедру біології та хімії, навчальні аудиторії зоології та ботаніки, зал «Естергом», бібліотеку мінералів, Бібліотечно-інформаційний центр імені Опацої Чере Яноша. Екскурсію для гостей провела директорка туристично-інформаційного центру «Ракоці-тур» Ванесса Бірток.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після цього заступниця Держсекретаря за обідом провела робочу нараду з Ільдіко Орос, Степаном Черничком, Олександром Бергхауером, Дюлою Фодором, Іваном Чизмарем, директоркою Навчально-консультаційного центру Наталією Вароді та провідним консулом Угорщини в Берегові Іштваном Буцко.

Після цього Аннамарія Повшанней-Рац провела зустріч з представниками культурно-мистецьких організацій та установ: співробітницею ГО «Про Культура Субкарпатіка» Крістіною Молнар, яка презентувала діяльність організації; співачкою народних пісень Ержебет Кокаш, яка ознайомила присутніх з роботою дитячого фольклорного ансамблю «Сонячний промінь»; директоркою ПЗ «Дитяча школа мистецтв угорського народу „Туліпан Танода”» Анджелікою Кепіч, яка презентувала діяльність школи мистецтв «Туліпан Танода», а також Наталією Вароді, яка охарактеризувала основні напрямки роботи благодійного фонду «ГЕНІУС».

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після цього заступниця держсекретаря завітала на виступи дитячого фольклорного ансамблю «Сонячний промінь» та вихованців ПЗ «Дитяча школа мистецтв угорського народу „Туліпан Танода”.

«Я приїхала сьогодні до ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ в рамках заходів, які пропагують традиції та національні цінності. У 2024 році Національна служба з підтримки культури за дорученням Міністерства культури та інновацій оголосила про запуск конкурсу з підтримки народної культури як засобу зміцнення спільноти, у рамках якого підтримку отримали 600 закордонних установ та ансамблів. Серед них — дитячий фольклорний ансамбль «Сонячний промінь» та громадська організація «Про Культура Субкарпатіка». Вітаю лауреатів з отриманням гранту», 

– наголосила вона, а потім вручила грамоти-подяки Ержебет Кокаш та Крістіні Молнар.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Наприкінці дня високоповажна гостя взяла участь у церемонії вручення стидендій, організованій благодійним фондом «ГЕНІУС» та Закарпатським угорським інститутом імені Ференца Ракоці ІІ, за підтримки уряду Угорщини.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English