У Берегові вшанували пам’ять жертв угорської Революції та Національно-визвольної війни 1956 року

Щороку громадська організація «Про Культура Субкарпатіка» організовує памятні заходи з нагоди річниці Революції та національно-визвольної боротьби 1956 року. Вшанування подій 68-річної давнини відбулося 23 жовтня біля монумента, встановленого поблизу залізничної станції міста Берегове.

На початку заходу студент кафедри історії та суспільних дисциплін Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Агоштон Радванський продекламував вірш Ференца Бартіша «Utószó» Післямова»).

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Опісля захід відкрив ректор Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Степан Чернико.

«23 жовтня 1956 року люди вирішили покласти край свавіллю і насильству. Сьогодні ми згадуємо про них, адже лише сміливі можуть досягти успіху. Ми теж можемо зберегти нашу громаду, наше сьогодення і створити наше майбутнє»,

– наголосив він.

Після цього слово взяв провідний консул Угорщини в Берегові Іштван Буцко, який зазначив:

«Угорська нація саме в ті часи проявила свій справжній характер, мужність і волелюбність, адже, попри те, що нас часто змушували ставати на коліна, ми підіймалися і ніколи не втрачали віри».

Потім у виконанні студентів ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ніколетт Півнєвої та Іштвана Надя прозвучала пісня Бейли Пінтера «’56 él!» («56-й живе!»).

Про історичні події згадала професорка кафедри історії та суспільних дисциплін ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Наталія Вароді.

«Наше історичне минуле створює для кожного з нас спадщину і покладає на нас відповідальність, яка ніколи не зникне, адже ми повинні виконувати завдання, поставлені нашими попередниками. Слава нашим героям!»

– зазначила вона.

Потім настоятель Берегівської римо-католицької церкви о. Янош Молнар попросив Божого благословення на життя всіх присутніх.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Захід завершився покладанням вінків до монумента відважним воїнам, під час якого прозвучала пісня Террі Гілкайсона та Іштвана Гоммермана «Honvágydal» («Туга за Батьківщиною»).
Нагадаємо, що монумент воїнам 1956 року спорудили Консульство Угорщини в Берегові та Берегівська міська рада в листопаді 2016 року.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Організаторами заходу стали громадська організація «Про Культура Субкарпатіка» та Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar