Кафедра угорської філології ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ влаштували передвеликодній фаховий день
Великдень – одне з найважливіших і найвеличніших свят у житті вірян, адже саме цього дня вшановується воскресіння Ісуса Христа. З цим величним святом пов’язано багато традицій і символів, серед яких — писанка, паска та обливаний понеділок.
17 квітня викладачі угорського відділення кафедри філології Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ організували передвеликодній фаховий день, у якому брали участь викладачі й студенти кафедри.
У вестибюлі філологічного кампусу присутніх привітала доцентка кафедри угорської мови Маргаріта Кейс. Вона висловила радість з приводу того, що стільки людей вшанували захід своєю присутністю, адже співробітники кафедри доклали зусиль, аби підготувати змістовну програму, яка б ознайомила відвідувачів із великодніми традиціями та звичаями. Після цього, етнографиня презентувала традиційні продукти, якими зазвичай наповнюють великодній кошик і які приносять до церкви для освячення. Серед них найважливішими є: масло у формі ягняти, крашанки, буряк, хрін, вино, шинка, ковбаса, а також паска що накривається пасхальною скатертиною. Учасники заходу також дізналися про цікаву традицію наших предків: за народним повір’ям, той, хто останнім повернеться додому після освячення великоднього кошика, відійде у вічність протягом року, а той, хто першим переступить поріг свого дому, – першим збере врожай.
Завершальним акордом урочистого відкриття заходу стала смачна нагода — усі охочі мали змогу скуштувати традиційні великодні страви, заховані у святковому кошику.
У другій половині дня найвправніші умільці мали змогу власноруч зайнятися виготовленням березьких дряпанок та воскових писанок, притаманних селу Шаланки.
Захід відбувся за підтримки уряду Угорщини, Державного секретаріату з питань національної політики Офісу прем’єр-міністра та ЗАТ «Фонд імені Габора Бетлена».

A. K.
-
Ця стаття також доступна наступними мовами
Magyar