Дослідницька діяльність та програми підтримки талановитої молоді у ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ – на базі закладу влаштували наукові дискусії

16 травня Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ спільно із благодійним фондом «ГЕНІУС» усьоме організував наукові дискусії «Дослідницька діяльність та програми підтримки талановитої молоді у ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ».

Першою присутніх привітала директорка благодійного фонду «ГЕНІУС», доцентка ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, організаторка заходу Наталія Вароді.

«У нашому закладі вже стало традицією, що до Дня української науки ми щорічно організовуємо Закарпатську наукову студентську конференцію (ЗНСК), напередодні якої проводимо Наукові дискусії»,

– зазначила вона, а потім представила програму дня, яка присвячена подіям періоду «Малениких робіт» 80-річної давнини, життєвому шляху Яноша Вароді-Штернберга, який народився 100 років тому, та діяльності Інституту соціальних досліджень «ЛАЙМС», заснованого 25 років тому.

Потім слово взяв консул Угорщини у Берегові Гергель Тріеб, який передав слова-привітання генерального консула в Ужгороді Йожефа Бачкаі та керівника дипломатичної місії, консула Угорщини у Берегові Іштвана Дєбнара.

У своєму виступі засновник Докторської школи з підготовки фахівців у галузі освіти та культури, професор-емерит Інституту педагогічних наук та культурології Дебреценського університету Томаш Козма звернув увагу на важливість впровадження інновацій у соціальній сфері, адже саме громадські ініціативи, а не ініціативи від чиновників, як наприклад, і ці, вже традиційні наукові дискусії, надихають нас рухатися вперед і дають нам найбільше знань і навичок.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

«ЗНСК – півфінал Національної студентської наукової конференції, яка є рухом, де дослідницька діяльність та програма підтримки талантів тісно пов’язані між собою. Ми надзвичайно тішимося, що така велика кількість людей виявила бажання взяти участь у конференції та презентувати свої роботи»,

– зауважив ректор ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Степан Черничко.

У своїй вітальній промові президентка ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос зазначила, що нагода породжує не лише злодіїв, а й науковців.

«Наше завдання – створити середовище, в якому молодь може розвивати свої таланти. І я хотіла б закликати молодь скористатися можливостями, які пропонує наш інститут, адже на базі нашого закладу функціонують майстерні, де вже створені усі умови для розвитку».

Після привітальних промов учасники конференції прослухали серію лекцій. Спершу габілітована докторка історичних наук, членкиня Комітету національної пам’яті Барбара Банк виступила з доповіддю «Аспекти «маленької роботи» на Закарпатті. Потім з доповіддю виступила габілітована докторка Наталія Вароді, яка представила програми підтримки наукових досліджень Благодійного фонду «ГЕНІУС». А завідувач кафедри історії та суспільних дисциплін ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Юрій Чотарі представив основні життєві віхи Яноша Вароді-Штернберга, який народився 100 років тому.

У другій половині дня керівниця Науково-дослідного центру імені Антала Годинки Корнелія Гіреші-Ласлов представила напрямки роботи Центру. Далі виступив керівник Науково-дослідного центру імені Іштвана Фодора Степан Коложварі, який ознайомив присутніх із основними завданнями установи. Зрештою, слово взяла керівниця Науково-дослідного імені Тіводора Легоцкі Єлизавета Молнар, яка розповіла про хід поточних досліджень, що проводяться на базі науково-дослідного центру.

Захід відбувся за підтримки Міністерства культури та інновацій, Національної програми підтримки талантів.

 

А. K.

NTP, Nemzeti Tehetség Program
    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English