Дослідники Науково-дослідного центру імені Тиводора Легоцького взяли участь у ІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні тенденції розвитку соціальної роботи в Україні та зарубіжжі»

15-16 травня 2024 року на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції розвитку соціальної роботи в Україні та зарубіжжі», присвячена Міжнародному дню сім’ї. Захід проведено у змішаному форматі: на базі Центру інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та із застосуванням платформи Zoom.

Робота конференції відбувалася за такими напрямами: сучасна сім’я в контексті викликів російсько-української війни (2014 – 2024); розвиток соціальних послуг і сервісів в Україні та зарубіжжі; методика і технологія соціально-педагогічної діяльності; основні напрями підготовки фахівця в умовах суспільних реформ; міждисциплінарний дискурс у дослідженні соціальних проблем; важливість соціальної роботи для повоєнної відбудови України.

До конференції долучилися понад 200 учасників – науковців, практиків, фахівців із соціальної роботи, очільників і працівників державних та недержавних організацій, фондів, випускників спеціальності «Соціальна робота», здобувачів вищої та фахової передвищої освіти – з різних країн світу, зокрема Німеччини, США, Польщі, Франції, Болгарії, Румунії, Литви, Угорщини. Вони обговорили актуальні соціальні проблеми країн Центрально-Східної Європи: соціальні виміри наслідків російської агресії проти України, місце й роль соціальної роботи у подоланні цих наслідків; сучасні тенденції розвитку соціальної роботи в Україні та за кордоном; аналізували інноваційні соціальні практики в умовах сучасної реальності та ін.

Про програми екологічної освіти в сучасній Ірландії йшлося у доповіді Маріанни Марусинець, кандидатки філологічних наук, доцентки кафедри історії та суспільних дисциплін, старшої дослідниці Науково-дослідного центру імені Тиводора Легоцького Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці II, випускниці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Про ситуацію з біженцями в Україні у 2022-2023 роках доповідав Стефан Молнар Д., доктор філософії з природничих наук, доцент, науковий співробітник Науково-дослідного центру ім. Тиводора Легоцького, доцент кафедри географії та туризму Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці II.

Єлизавета Молнар Д., докторка філософії у галузі історії, доцентка, керівниця Науково-дослідного центру соціальних наук ім. Тиводора Легоцького, доцентка кафедри історії та суспільних наук Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці II. Єлизавета Молнар Д. більш детально розповіла про ситуацію з тимчасовими внутрішньо переміщеними особами у прикордонних населених пунктах України у 2022 році.

Каталін Поллоі та Федір Молнар доповідали про волонтерство в Україні та про соціальну відповідальність на Закарпатті.

Каталін Поллоі – докторка філософії у галузі педагогіки, доцентка кафедри педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладом освіти Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці II. Федір Молнар доктор філософії у галузі історії, доцент кафедри історії та суспільних наук Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці II.

Запрошена доповідачка, професорка Габріелла Пустаі з Дебреценського  університету окреслила  сучасні напрямки соціальної роботи в Угорщині. 

 

Статтю підготувала Марусинець Маріанна
кандидатка філологічних наук,
доцентка кафедри історії та суспільних дисциплін,
старша дослідниця Науково-дослідного центру
імені Тиводора Легоцького

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar