Гостьова лекція, співпраця, церемонія покладання вінків: У Берегові побувала ректорка Мішкольцького університету

У середині травня Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ приймав поважну закородонну гостю – ректорку Мішкольцького університету. Візит до Берегова ознаменувався тим, що професорка історичних наук Зіта Горват прочитала гостьові лекції для студентів ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ в рамках програми мобільності «Маковець».

Під час візиту ректорка Мішкольцького університету провела переговори з президенткою та ректором Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ. Зіта Горват, Ільдіко Орос та Степан Черничко обговорили хід реалізації актуальних завдань, визначених в угоді про співпрацю між двома вищими навчальними закладами, зокрема, сторони оцінили стан реалізації програм подвійних дипломів, започаткованих у рамках співпраці між Мішкольцем та Береговом. Представники обох закладів вищої освіти із радістю відзначили, що вже до кінця цього навчального року, ймовірно, берегівські студенти зможуть отримати до рук одразу два дипломи – Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ та Мішкольцького університету.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Про намір продовжити тісну співпрацю між вищими навчальними закладами Північно-Східної Угорщини та Закарпаття свідчить той факт, що Зіта Горват, Степан Черничко та Ільдіко Орос підписали чергову угоду між двома установами про співпрацю, яка передбачає обмін студентами та викладачами в рамках Стипендіальної програми «Паннонія». Стипендіальна програма пропонує студентам, викладачам та співробітникам вищих навчальних закладів можливість обмінюватися досвідом, навчатися, проводити дослідження, викладати або проходити стажування за кордоном коштом гранту, що надається у рамках програми. Основною метою Стипендіальної програми «Паннонія» є сприяння інтернаціоналізації вищих навчальних закладів та забезпечення належних умов для підвищення кваліфікації викладачів, розширення знань і навичок студентів.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Під час свого візиту на Закарпаття Зіта Горват взяла участь у церемонії покладання вінків, організованій громадською організацією «Про Культура Субкарпатіка» в Берегові 21 травня біля погруддя колишнього лідера куруців Тамаша Есе з нагоди вшанування подій, які передували початку Національно-визвольної війни 1703-1711 років під проводом князя Ференца Ракоці ІІ – підняття прапорів куруців. Церемонія покладання вінків також надала можливість ректорці Мішкольцького університету зустрітися та зробити фотографію з двома студентами, вбраними у костюми часів куруців, які здобувають вищу освіту за програмою подвійних дипломів Мішкольцького університету та Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar