MinorityLanguages, LanguageContact and LanguageVariation: Наомі Надь прочитала лекцію викладачам та студентам ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ

10 травня 2024 року всесвітньо відома мовознавиця з Канади, професорка Університету Торонто Наомі Надь, яка має угорські корені, провела для викладачів та студентів Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ онлайн-курс «MinorityLanguages, LanguageContact and LanguageVariation». Навчання, до якого долучилися викладачі та студенти з інших навчальних закладів, проводилося на платформі «Zoom».

Програму навчального курсу присвятили вивченню успадкованих мов (heritage languages), а за мету поклали – поглибити знання студентів про взаємозв’язок між синхронією та діахронією на основі кількісних, емпіричних даних, а також звернути їх увагу на поступову зміну форм розмовної мови. У доповіді, що складалася з чотирьох частин, мовознавиця представила десять успадкованих мов, якими розмовляють у канадському Торонто, а також звернула увагу на їх типологічні, культурні та демографічні відмінності як між собою, так і від державної англійської мови, з якою всі вони так чи інакше взаємодіють у повсякденному житті.

Тренінг збагатив учасників не лише теоретичними знаннями, але й мав велику практичну цінність. У другій частині курсу лекторка ознайомила присутніх із власним науковим доробком, а також з дослідженнями своїх студентів і колег (які проводилися в рамках проєкту «HLVC»), написаними і опрацьованими на основі різноманітних матеріалів, які збиралися протягом більш ніж десяти років. Слухачі курсу ознайомилися з особливостями роботи з текстовим редактором «ELAN» і взяли участь у коротких практичних групових заняттях, під час яких вдосконалили свої навички роботи з важливим програмним забезпеченням, щоб у майбутньому використовувати його переваги під час опрацювання зібраних матеріалів у рамках проведення власних досліджень у галузі мовознавства.

Науково-дослідний центр імені Антонія Годинки

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar