Оригінальні студенські природоохоронні ідеї Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ заслуговують на впровадження уже зараз

18, 20 та 21 червня 2024 року, взяв участь в роботі екзаменаційної комісії (в якості її голови) на рівень вищої освіти “магістр” зі спеціальності “Біологія” та на рівень вищої освіти “бакалавр” зі спеціальності “Біологія та здоров’я людини”, в Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ.

Як і в попередні роки (https://kmf.uz.ua/uk/novini/dlja-aktivizacii-spivpraci-mizh-karpatskim-biosfernim-zapovidnikom-ta-zakarpatskim-ugorskim-institutom-imeni-ferenca-rakoci-ii; https://kbz.in.ua/wp-content/uploads/2023/06/KARPATSKYY-BIOSFERNYY-ZAPOVIDNYK-SPRYYAYE-ZAKARPATSKOMU-UHORSKOMU-1.pdf), в ході комплексного кваліфікаційного екзамену з біології, екології та методики їх викладання й захисту магістерських та бакалавських робіт, ми побачили  не тільки високий рівень знань та кваліфікації випускників Інституту, але й багато цікавих та актуальних студенських природоохоронних ідей, які на нашу думку заслуговують на підтримку та  навіть на впровадження уже зараз.

Так, Федір Молнар, у магістерскій роботі із вивчення впливу міндобрив на продуктивність календули, аргументовано доводив недоцільність їх застосування для вирощування у культурі цієї цінної лікарської рослини, а також представив цілу виставку власних оригінальних  рецептів із застосування витяжок календули для приготування різноманітніх кулінарних виробів та лікарських засобів тощо.

А Вікторія Югас у магістерській роботі та Клавдія Шимон (у бакалавратському дослідженні) представили цікаві та тривожні результати  щодо накопичення, в результаті неконтрольованого застосування міндобрив та отрутохімікатів в тепличних господарствах, для вирощування ранніх овочів (зокрема помідорів та огірків) і насіннєвих культур надзвичайно високі концентрації мікроелементів міді, цинку, свинцю, кадмію та інших, що є шкідливим для здоров’я людини. При цьому, на жаль, відповідні державні служби, не здійснють належного контролю за якістю продукції, яка реалізується на ринках та в торговій мережі.

Цікавим було обгрунтування у бакалаврській роботі Вікторії Чийпеш пропозиції щодо створення екологічної навчальної стежки на території парку Перені у Берегові.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Думається, що ці та інші ідеї, які ми побачили, на протязі останній трьох років в магістерських й бакалаврських роботах, варто би узагальнити на кафедрі та запропонувати зацікавленим державним службам та підприємницьким структурам для впровадження.

Безумовно, високий рівень знань  випускників інституту є результатом творчої, злагодженої та наполегливої багаторічної праці науково-педагогічного колективу кафедри  біології і хімії та її завідуючої, докторки філософії, доцентки Ержебет Когут.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar