Розпочав свою роботу 7-й табір народної музики та танцю регіону Унг

Влітку 2024 року благодійний фонд «ГЕНІУС» за підтримки Уряду Угорщини, Державного секретаріату з питань національної політики Офісу прем’єр-міністра Угорщини та ЗАТ «Фонд імені Габора Бетлена» організовує 9 таборів у 5 населених пунктах упродовж 4 тижнів. З 29 липня по 3 серпня 2024 року заплановано провести 4 табори, зокрема, 7 табір народної музики та народного танцю регіону Унг, місцем реалізації якого стане Центр професійно-технічної освіти імені Еде Егана ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

У зв’язку з рекордною кількістю заявок на участь у таборах народної музики та народного танцю, організованих фондом, з 2017 року програма заходу реалізовується у 2 локаціях: у Берегові та Великій Доброні. Цільова аудиторія та мета проведення табору народної музики та народного танцю регіону Унг тотожні з цільовою аудиторією та метою проведення табору народної музики та народного танцю Берегівщини. Подати заявку на участь у таборі мали змогу підлітки віком від 10 до 16 років, які цікавляться угорською народною культурою і традиціями, обожнюють грати на народних інструментах і захоплюються народними танцями. 

Заявки на участь у змістовній програмі з управління талантами організатори приймали з 3 травня по 3 червня 2024 року, за цей час надійшло 57 заявок, з яких 38 отримали позитивне схвалення. 

Юні учасники тижневої програми представляють 10 навчальних закладів із 13 населених пунктів:

Н/п Назва налесеного пункту Кількість учасників
Батфо 1
Берегове 1
Чоп 1
Чомонин 2
Малі Геївці 1
Холмець 1
Велика Добронь 14
Великі Геївці 1
Соломоново 1
Соловка 1
Сюрте 7
Ужгород 7
38

 

Н/п. Найменування освітнього закладу Кількість учасників
Чомонинська гімназія 1
Фаховий коледж Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ 1
Малогеївецький ліцей імені Ференца Егрі 1
Великоберезький реформатський ліцей 1
Великодобронський ліцей 12
Великодобронський реформатський ліцей 5
Великодобронська філія ПЗ «Дитяча школа мистецтв  угорського народу „Туліпан Танода”» 1
Шишлівський ліцей 1
Сюртівський ліцей 2
Ужгородський ліцей імені Дойко Габора  13
38

 

Церемонію відкриття 7-го табору народної музики та народного танцю регіону Унг своєю присутністю вшанували в.о. директора Великодобронської філії Центру професійно-технічної освіти імені Еде Егана ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Генріетта Балог та заступниця директора ПЗ «Закарпатський угорський ліцей з угорською мовою навчання» Тюнде Гіді.

Упродовж тижня заняття для дітей проводитимуть 8 кваліфікованих педагогів, яким допомагатимуть 5 вихователів. Керівницею табору зголосилася стати викладачка гри на цитрі Великодобронської філії ПЗ «ДМШ „Туліпан Танода”» Катерина Мейсар, яка проводитиме заняття з народного співу.

Інші інструктори:

  • Cтепан Молнар (ансамбль «Чіпкейш») – викладач гри на скрипці; 
  • Федір Бернат (ансамбль «Чіпкейш») – викладач гри на альті; 
  • Леонтій Лейнарт (Csipkés zenekar) – викладач з акомпанементу на цимбалах;
  • Йосип Югас (ансамбль «Чіпкейш») – викладач гри на контрабасі;
  • Вікторія Іллар – викладачка народних танців.

Окрім занять з гри на скрипці, альті, контрабасі та народних танців, учасники зможуть спробувати свої сили в народних іграх, розвинути свої вокальні та рукодільні здібності у рамках тематичних занять, які щороку користуються неабиякою популярністю. Майстер-класи з рукоділля проводитиме Аніко Надь, а із потаємним світом ткацтва молодь ознайомить Гізелла Купаш.

Під час реалізації тижневої програми табору народні танцюристи опановуватимуть рухи великодобронських танців, а діти на заняттях з народних ігор спробують себе в ролі гравців у закарпатських іграх. На заняттях з інструментальної музики юні таланти вивчатимуть народну музику, притаманну Великій Доброні та Сату-Маре. Під час занять з вокалу друге дихання отримають народні пісні з території Альфельду.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Наталія Вароді
координаторка програми,
директорка благодійного фонду «ГЕНІУС»

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar