Стежками науки: Студенти угорського відділення кафедри філології ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ побували в Угорщині

Студенти першого курсу кафедри філології Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ спеціальності «Угорська мова та література» з 19 по 26 травня здійснили навчальну поїздку у рамках програми мобільності «Маковець».

Насамперед метою навчальної поїздки було відвідати Дебреценський університет. Приймаючою стороною стала кафедра етнографії Дебреценського університету. В рамках візиту студенти познайомилися з навчальним закладом, його структурою а також дізналися більше про програми, організовані наавчальним закладом у позаурочний час. Співробітники кафедри з великим ентузіазмом розповідали про навчальні програми та особливості навчального процесу. Відвідування університетської бібліотеки стало особливим досвідом для студентів закарпатського закладу вищої освіти. Учасники поїздки оглянули читальний зал, дізналися про систему книговидачі, ознайомилися з багатством бібліотечного фонду, що вважається національним надбанням.

Окрім навчальних заходів в унівеярситеті, студенти відвідали село-музей «Шошто» в Ніредьгазі. Етнографічний екскурс, фермерські будинки, постійні та тимчасові виставки, а також екскурсії збагатили знання студентів у царині етнографії.

Під час навчальної поїздки студенти відвідали музей Дебреценського реформатського коледжу. Також відвідали меморіальну кімнату одного з найбільших геніїв літератури – Чоконаі. Багатство представлених особистих речей – його флейта, рукописи, підручники, реліквії його батьків, друзів та учнів, представлені твори художнього мистецтва (як, наприклад, мармурове погруддя Іштвана Ференці, оригінальна скульптура Міклоша Іжо, портрет Чоконаі художника Ріппл-Ронаі) – підкреслюють велич поета.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Подібне призначення мала і виставка, присвячена 200-річчю від дня написання Гімну Кельчеї, яка проходила в Музеї Дебреценського реформатського колегіуму. Майбутні філологи змогли оглянути оригінальні та незвичайні речі, представлені у залах музею, до яких Кельчеї мав безпосереднє відношення.

Під час програми студенти також відвідали музей Дері, де, окрім експонатів постійної виставки, найбільше враження на студентів справила трилогія Мункачі.

Доповненням до культурних вражень стала вечірня театральна вистава. Викладачі та студенти відвідали виставу «Maríade Buenos Aires» у Національному театрі імені Чоконаі.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar