Студенти кафедри біології та хімії ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ успішно представили свої наукові роботи на 18 Закарпатській науковій студентській конференції

17 травня 2024 року Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ та благодійний фонд «ГЕНІУС» у рамках реалізації програми Державної наукової студентської ради «Без кордонів» за підтримки Міністерства культури та інновацій, Національної програми підтримки талантів, Державного секретаріату з питань національної політики Офісу прем’єр-міністра та Фонду імені Габора Бетлена до Дня української науки огранізували Закарпатську наукову студентську конференцію, у якій взяли участь і студенти кафедри біології та хімії ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

Студенти представляли результати своїх досліджень у секції «Біологія». Журі секції очолював габілітований доцент доктор Огуз Келемен (Сегедський університет), на підмогу йому прийшов доцент Мар’ян Сабо (ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ), який виконував обов’язки секретаря. До складу комітету також увійшли викладач, професор Золтан Фабрі (Ужгородський національний університет), доцентка, завідувачка кафедри біології та хімії ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ержебет Когут, доцентка Єва Андрік (ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ), доцент Павло Кіш (Ужгородський національний університет), доцент Адальберт Надь (ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ).

Цього року 7 студентів кафедри представили результати своїх наукових досліджень перед журі та учасниками конференції. Першою з доповіддю на тему «Морфологічні та виробничі характеристики таксонів ромашки лікарської (Matricaria chamomilla L.) з різних регіонів її поширення» виступила студентка 4 курсу бакалаврату Рената Біро. Потім свою роботу на тему «Порівняльна характеристика рослинного світу Мужіївського пагорба та прилеглої до нього природної лісосмуги» представила студентка магістратури Клара Доктор. Третьою доповідачкою стала студентка магістратури Вікторія Югаш, яка виступила з доповіддю на тему «Оцінка стану ґрунту в умовах вирощування культури під плівкою». Згодом студентка магістратури Камілла Куташі представила доповідь на тему «Дослідження ареалу проживання євразійського бобра (Castor fiber) на Закарпатті та його роль у процесі трансформації біотопів у басейнах річок Тиса, Боржава та Батар». Наступним свою доповідь на тему «Кореляція між ґрунтом гори Фогаш (Берегівські пагорби) та вмістом металів у винах, виготовлених з різних сортів винограду» представив студент 4 курсу бакалаврату Патрік-Жолт Шош. Потім перед загалом виступила студентка 4-го курсу бакалаврату Клаудія Шімон, яка представила свою роботу на тему «Порівняльне дослідження вмісту мікроелементів у соках домашнього та промислового виробництва», яка посіла шосте місце. Опісля присутні заслухали доповідь студента магістратури Василя Широкая-Кудрона на тему «Дослідження орнітофауни Берегівських шахтних озер».

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Підсумовуючи події дня, доктор Огуз Келемен зазначив, що тематика доповідей та презентацій була дуже різноманітною, тож члени журі залишилися дуже задоволеними доповідями, які цілком відповідали як змістовим, так і формальним критеріям. Висловив радість з того, що студенти зуміли дати грамотні відповіді на запитання опонентів, що свідчить про готовність виступити на національній студентській науковій конференції.

Секретар журі Мар’ян Сабо додав, що студенти поставили журі в нелегке становище – обрати найкращих було доволі складно, адже якість представлених доповідей свідчила про те, що всі учасники добре підготувалися, добре розуміють і залюбки займаються своєю темою дослідження.

Закриття 18 ЗНСК відбулося в центральному читальному залі бібліотеки імені Опацої Чере Яноша ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ. Голови журі підвели підсумки дня в кожній секції, а потім вручили всім учасникам конференції грамоти. Потім відбулася церемонія нагородження переможців, лауреатів спеціальних премій та студентів, номінованих на участь у Національній студентській науковій конференції.

Призові місця серед студентів кафедри біології та хімії ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ розділилися таким чином:

  • 1 місце: Камілла Куташі, науковий керівник: Степан Коложварі,
  • 2 місце: Ласло Шірокаі-Кудрон, наукові керівники: Степан Коложварі, Іштван Гаднадь,
  • 3 місце: Клара Доктор, наукова керівниця: Ержебет Когут.

Лауреатка спеціального призу: Клаудія Шімон, науковий керівник: Золтан Чома.

Користуючись нагодою, студенти кафедри висловлюють подяку своїм науковим керівникам за настанови, підтримку та слушні поради, а також організаторам конференції за високий рівень підготовки та проведення заходу. Конференція стала для учасників заходу чудовою нагодою набути досвіду та вдосконалити свою ораторську майстерність, що неодмінно знадобиться їм під час побудови викладацької та дослідницької кар`єри в майбутньому.

Ласло Шірокаі-Кудрон
учасник конференції, студент магістратури за спеціальністю «Біологія»

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar