Студенти кафедри історії та суспільних дисциплін відвідали гору Келемен

Легенда про гору Келемен століттями заворожує місцеве населення. Згідно з переказами, пастух на ім’я Келемен охороняв скарби, заховані куруцами в надрах гори в 1711 році, щоб уберегти село від нищівної повені. Щороку в День Святого Юрія залізні брами відчиняються, і Келемен на кілька секунд з’являється, аби поглянути на село, перш ніж повернутися в глибини печери. Але що ж насправді приховано в надрах гори і яку таємницю несе в собі історія цієї місцевості?

Студенти кафедри історії та суспільних дисциплін ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ на чолі з істориком Адальбертом Рацом спробували розгадати цю таємницю під час експериментальної археологічної експедиції. За словами викладача, під час проведення наукового дослідження завжди слід дотримуватися стратегії охорони природи та місцевої спадщини. Усі ці засади були дотримані під час практичного заняття. Околиці гори Келемен знамениті не лише своєю легендою, але й геологічним різноманіттям. Викладач представив різні типи гірських порід, що характерні для цієї місцевості, зокрема, цікаві форми та археологічні пам’ятки, які слугували підґрунтям для археологічних розкопок, а також доступно розкрив особливості будови та геологічне значення печер і порожнин у скелях. Учасники екскурсії дізналися чимало цікавих фактів про походження цих порід, про причини утворення особливо товстого шару ґрунту на горі Келемен.

Студенти ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ з завзяттям долучилися до практичної роботи, дехто натрапив навіть на камені з тріщинами, які, з великою ймовірністю, можуть бути залишками стародавніх знарядь праці.

Потрапити в глиб печери було непростим завданням: доводилося долати вузькі проходи, що стало випробовуванням на сміливість для кожного з учасників. Чималій кількості студентів довелося побороти клаустрофобію, проте згуртованість колективу дала змогу всім пережити складні моменти. У рамках заходу кожен випробував на собі, в яких умовах доводилося жити нашим предкам, отримав досвід орієнтування у вузьких просторах і познайомився з безпечним, але суворим середовищем підземель.

Печери досліджували не лише археологи, але й геологи.

Як сказала відома письменниця і любителька археології Агата Крісті: «Археологія – це єдина царина, яка дозволяє доторкнутися до минулого в буквальному сенсі слова».

Користуючись нагодою, висловлюємо подяку Закарпатському угорському інституту імені Ференца Ракоці ІІ за надану можливість та допомогу в організації екскурсії!

Гей Георгіна
Студенти 1 курсу спеціальності «Середня освіта. Історія та громадянська освіта»

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar