Студентське самоврядування та студенти ЗУІ на 10-й Ювілейній Всесвітній Зустрічі Угорської Молоді

Студентське самоврядування ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ запросили на X. Ювілейну Всесвітню Зустріч Угорської Молоді (ВЗУМ), яка відбулася в м. Кішварда з 8 по 14 липня.

ВЗУМ, або Всесвітня Зустріч Угорської Молоді – це фестиваль, який сприяє зустрічі та налагодженню зв’язків між молодими угорцями, які проживають в Угорщині та за її межами. Метою заходу є знайомство учасників з народними звичаями, традиціями та гастрономією один одного. Особлива увага на фестивалі приділяється молодим людям з-за кордону, щоб вони могли дізнатися про угорські традиції та цінності і передавати їх у своїх громадах.

Захід був оголошений студентським самоврядуванням серед студентів. Ми вирушили в дорогу з 7 учасниками. На фестиваль, на місце розташування “Академії тенісу без кордонів” ми прибули 8-го липня. До нас приєдналися учасники з різних куточків Карпатського басейну, а також з далеких регіонів, таких як Південна Америка, Північна Америка, Австралія і Європа. 

Наступного ранку, 9 липня, ми вирушили на автобусну екскурсію до Земплена (Cловаччина), де відвідали Маєток Ф. Ракоці II та замок Шарошпатак. Після обіду ми провели другу половину дня в мотузковому парку Земплен, потім повечеряли і провели ознайомчий вечір, після якого відбулася музична і танцювальна вечірка.

У середу, 10 липня, ми поїхали до Сату-Маре, де здійснили водну екскурсію по Старому Туру, відвідали водяний млин Туріштванді та дерево Петефі, під яким поет написав свій вірш «Тиса». Після обіду ми відвідали місце народження Жигмонда Моріца в Тисачече та могилу Ференца Кельчеї в Сатмарчеке, після чого взяли участь у дегустації палинки в Паньолаї. День завершився вечерею та розвагами.

У четвер, 11 липня, ми відвідали кіно та природний парк Cinemaqua, а після обіду завітали до Карпатського Дому, після чого купалися у спа- та велнес-центрі Aquacinema. Ввечері ми взяли участь у вікторині, після якої знову відбулося музично-танцювальне свято. 

У п’ятницю, 12 липня, з вітальними промовами виступили Шандор Фазекаш, депутат Парламенту, Міклош Шестак, депутат Парламенту, Тібор Лелеші, мер міста Кішварда, після чого відбулося прийняття та засвідчення Декларації про участь у конференції MIVIT. У другій половині дня відбулося спільне приготування їжі, де кожен готував свої традиційні страви. Ми готували борщ, трансильванці – мітітей, а угорці з Угорщини готували пацал. Під час приготування їжі ми мали можливість малювати разом із Золтаном Янчо та Монікою Нікодем, а потім подивилися виступ гусарського оркестру “Кішварда”. День завершився танцювальною вечіркою, де позитивну атмосферу створювали танцюристи та музиканти “Танцюй і веселися з нами”. Вечір завершився караоке-вечіркою.

У суботу, 13 липня, ми мали можливість подивитися угорський історичний пригодницький фільм “Most vagy soha!” про Шандора Петефі та революцію 1848 року в кінотеатрі Várdaplex. Після обіду ми вирушили на факультативні програми біля озера Реткезі в Букка-Лак, де взяли участь у лазерних боях та груповій прогулянці на човнах.

У неділю, 14 липня, ми відвідали богослужіння в реформатській церкві в центрі Кішварди. Після обіду настало час прощанню і повернення додому.

Ми дуже-дуже дякуємо Тібору Ачу, засновнику та головному організатору Всесвітньої Зустрічі Угорської Молоді, за змістовні програми та теплий прийом. Ми збагатилися незабутніми враженнями. З нетерпінням чекаємо на нову зустріч!

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Чубірка Рийка,
Відповідальна за фінансову діяльність Студентського самоврядування ЗУІ

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar