У Берегові психологи вчилися працювати з дітьми, що переживають траур

24-25 липня у Берегові ГО «Закарпатське угорське товариство спеціалістів психічного здоров’я» спільно з Психологічною службою ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ організували тренінг для координаторів дитячих груп, що працюють з дітьми, які пережили важку втрату. Дводенний захід відбувся на базі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ. Підвищити свою кваліфікацію виявили бажання шістнадцять майбутніх закарпатських фахівців психічного здоровя, які навчаються на другому курсі пограми підтовки фахівців, що реалізовується у рамках надання аутсорсингових освітніх послуг, тобто проведенння спеціалізованих курсів підвищення кваліфікації Реформатського університету імені Гашпара Каролі у Берегові.

Тренінг проводила Єва Альберт, педагогиня та фахівчиня у сфері психічного здоров’я, координаторка та викладачка дитячих груп, які намагаються вийти зі стану, в якому опинилася внаслідок пережитої траурної події. Подібний семінар для спеціалістів психічного здоров’я в Берегові проводиться вже вдруге. У перший день заходу обговорювалася теоретична складова тренінгу, особливу увагу учасники приділили особливостям переживання дитячого горя, які суттєво відрізняються від переживання горя дорослими. Оволодіння цією інформацією є вкрай важливим для організації належної роботи з дітьми. Протягом другого дня відбулися практичні заняття, під час яких учасники мали змогу застосувати на практиці методики, що допомагають дітям легше впоратися з пережитим горем. Ця методика дозволяє педагогам глибше зрозуміти внутрішній світ дитини, оскільки вони самі могли відчути на собі ефект від виконання кожного із завдань.

До теми дитячої втрати тренерка звернулася з власних переконань, оскільки на власному сімейному досвіді усвідомила, наскільки складно пережити важку втрату. В Угорщині єдиним доступним варіантом раніше була індивідуальна психотерапія, проте такий терапевтичний підхід не завжди відповідав потребам дітей. Координаторка дізналася про ефективний метод подолання кризової ситуації, що виникла внаслідок втрати, від родича, який жив за кордоном, і зацікавилася ним, а під час опанування спеціальності психолога поїхала до Фінляндії на конференцію, присвячену цій проблематиці, де отримала відповідні знання та дізналася список літератури, який описує цей метод. Повернувшись додому, Єва Альберт вирішила зробити переклад теоретичного матеріалу угорською мовою з метою заснування групи підтримки дітей, які пережили важку втрату, для дітей, що залишилися наполовину сиротами.

Упродовж багатьох років педагогиня представляла цей метод на різних конференціях і симпозіумах, а також регулярно організовує тренінги для спеціалістів з психічного здоров’я.

В умовах війни проведення тренінгів набуває особливого значення на Закарпатті, оскільки вони сприяють наданню дітям та їхнім сім’ям підтримки у подоланні горя. Навесні ми плануємо відкрити ще одну групу, аби допомогти покращити психічне здоров’я окремих клієнтів та цілих груп клієнтів, які звертаються до спеціалістів.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar