У Берегові відбулася церемонія покладання вінків з нагоди підняття прапора

Щороку ГО «Про Культура Субкарпатіка» організовує поминальні заходи з нагоди підняття прапорів куруців, що передувало початку Національно-визвольної війни під проводом князя Ференца Ракоці ІІ.

Згідно з історичними даними, навесні 1703 року в селах регіонів Угоча, Берег та Тисагат, що на північному сході Угорщини, назрівало повстання проти Габсбургів, які чинили утиск проти місцевого населення. 21 травня на чолі з Томашем Ессе, спершу у селах Вари і Тарпа, а на день пізніше – у місті Берегове, куруци підняли прапори, що сповіщало про початок повстання у регіоні Тисагат та Національно-визвольної війни Ракоці. Саме цю подію й оживляє щорічно ГО «Про  Культура Субкарпатіка».

Урочистості, яким спершу були притаманні проведення параду та вуличних танців, згодом переросли у масштабний фестиваль. Однак події останніх років змінили характер заходу: спершу епідемія коронавірусу наклала відбиток на його проведення, а потім – війна. Однак організатори, незважаючи на нові реалії, не забувають про цю визначну подію в історії угорського народу.

21 травня у Берегові вшанували пам’ять Тамаша Ессе тихою церемонією покладання вінків. Під час урочистостей викладач ПЗ «Дитяча школа мистецтв „Туліпан Танода”» Імре Голожаі зіграв на угорському народному інструменті тарогато мелодії епохи Ракоці. Після цього зачитали Брежанський маніфест і здійснили покладання вінків пам’яті.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Напередодні церемонії покладання вінків у Берегові у с. Вари також вшанували пам’ять про початок Національно-визвольної війни Ракоці.

A. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar