У Фаховому коледжі ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ відбулося урочисте вручення дипломів

12 червня 43 випусники Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ пожинали плоди своїх старань – отримали свої омріяні дипломи. Урочистості влаштували у Берегівській римо-католицькій церкві.

Захід розпочався з екуменічного богослужіння. Слово Боже проповідували єпископ Мукачівської римо-католицької дієцезії, настоятель Берегівської римо-католицької церкви Янош Молнар, єпископ Закарпатської реформатської церкви Олександр Зан Фабіан та греко-католицький священик Саболч Віраг.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Опісля спільного виконання національної молитви угорського народу та гімну ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, до присутніх з вітальним словом звернувся ректор навчального закладу Степан Черничко.

«Сьогодні я відчуваю себе, як той студент, що готується до іспиту, який, начебто і відповів на всі питання, але в процесі довгого очікування почувається ніяково: не впевнений, чи на всі відповіді дав правильну відповідь. Чи відповідь була правильною, чи ні, з’ясується лише згодом, через роки. Ви, дорогі випускники, отримали багато запитань від своїх викладачів за роки навчання в нашому закладі, і, перебуваючи в цьому залі в очікуванні свого диплому, Ви, безумовно, на більшість з них дали правильні відповіді. Однак справжні життєві питання з’являться лише тепер, після отримання диплому, і відповіді на них доведеться шукати кожному з Вас самотужки. Ясна справа: зробити це буде нелегко, та я все ж сподіваюся, що Ви знайдете своє місце у світі, який стрімко змінює курс»,

– звернувся до випускників ректор.

Потім слово взяла директорка Фахового коледжу ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Катерина Шовш, яка у своїй промові підсумувала події та результати роботи, проведеної протягом навчального року. Зокрема, очільниця наголосила, що, попри труднощі, які випали на нашу долю, чимало студентів досягли відмінних результатів на різноманітних олімпіадах, 11 випускників отримають свідоцтва з відзнакою. Ба більше, цього року вперше – згідно з вимогами нового нормативного документу – відбулася професійна атестація викладачів, за результатами якої 19 викладачів отримали вищу кваліфікацію.

«Для нас ця подія завжди особлива, адже ми можемо згадати про події року, що залишився позаду нас, і привітати тих, хто зміг подолати усі перешкоди на своєму шляху. Сьогодні ми розповідаємо не лише досягненням, але й возвеличуємо наполегливість та відданість справі. Робота всіх наших студентів та викладачів допомогла зробити цей рік успішним. Я пишаюся усіма Вами»,

– зазначила директорка.

Державний секретар з питань політики зайнятості Міністерства національної економіки Угорщини Шандор Цомба у своєму вітальному слові наголосив на важливості бути самовідданими та наполегливими. Додав, що берегівчани вже обрали свій шлях і чітко знають, в якому напрямку рухаються. За його словами, це громада, яка динамічно розвивається і пропонує можливості для молоді, а місцеві жителі своєю працею зміцнюють місцеву угорську громаду та підсилюють згуртованість всієї угорської нації.

«Диплом, який сьогодні отримають студенти, свідчить про незламність місії, яка слугує дороговказом навіть у найскладніші часи»,

– завершив свою промову держсекретар.

Потім відбулося вручення нагороди «Студент року», яку цього року отримала студентка 3 курсу спеціальності «Дошкільна освіта» Едіна Адам.

Після вручення почесної нагороди студенти 4 курсу спеціальності «Дошкільна освіта» виконали пісню «Ilyenek voltunk» («Такими були ми»), а у виконанні Юліанни Дорчі пролунала сольна пісня. Зі словами подяки до присутніх від імені випускників звернулася студентка 4 курсу спеціальності «Туризм» Барбара Леньо.

Після цього відбулося урочисте складання присяги, текст якої зачитав студент 4 курсу спеціальності «Прикладна математика» Самуїл Ілошвай.

Після того, як присутніх ознайомили із загальною інформацією про кількість вручених дипломів, випускники отримали свої заслужені документи про здобуття фахової середньої освіти з рук директорки Катерини Шовш, ректора Степана Черничка та президентки ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ілдіко Орос, а потім пролунав студентський гімн.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Згодом студенти третього курсу Фахового коледжу попрощалися зі своїми однокурсниками.

Із промовою виступила студентка спеціальності «Туризм» Едіна Багуш, а студентка спеціальності «Дошкільна освіта» Анастасія Тарацкезі зачарувала присутніх майстерністю декламації віршів.

«Людина упродовж життя прагне безпеки, стабільності та впевненості у завтрашньому дні. Проте основною особливістю життя є його нестабільність. Ви, молоді люди, під час навчання відчули на собі, наскільки наше життя мінливе і нестабільне. Спершу через епідемію коронавірусу, потім через війну. Можливо, ми й не були готові до всіх цих подій, однак варто пам’ятати, що одне в житті є константною величиною – це зміни. Маю надію, що Ваші викладачі за останні чотири роки підготували Вас до цих змін. Вірю, що Ви зможете знайти своє покликання у світі»,

– звернула увагу присутніх президентка ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос.

Насамкінець представники історичних Церков попросили Божого благословення на життя і діяльність усіх присутніх. Церемонія завершилася співом «Szózat», який вважають неофіційним гімном Угорщини.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English