У галареї «Na’Conxypán» влаштували виставку робіт учасників 14 мистецького табору імені Марії Янкович

З 29 липня по 3 серпня 2024 року за організацією благодійного фонду «ГЕНІУС» відбувся мистецький табір імені Марії Янкович, у якому взяли участь юні поціновувачі живопису, образотворчого, скульптурного та графічного мистецтва.

Заявки на участь у мистецькому таборі приймали з 3 травня по 3 червня 2024 року від школярів віком 10-16 років. Із поданих заявок до участі у таборі допустили 38 учнів, з якими займалися 5 висококвалікованих викладачів, яким асистували 4 студенти-практиканти та медсестра.

Юні митці, що прибули до табору з 14 населених пунктів Закарпаття, представляють 16 освітніх закладів:

Н/п. Населений пункт Кількість учасників
1. Астей 1
2. Балажер 1
3. Берегове 17
4. Берегуйфолу 4
5. Дийда 2
6. Гать 1
7. Кідьош 2
8. Мала Бийгань 1
9. Малі Селменці 2
10. Мукачеве 3
11. Шаланки 1
12. Шом 1
13. Ужгород 1
14. Вербовець 1
Всього 38
Н/п. Навчальний заклад Кількість учасників
1. Берегівський ліцей імені Габора Бетлена 12
2. Берегівський ліцей імені Федора Потушняка 4
3. Берегівський ліцей імені Лайоша Кошута 5
5. Берегівський ліцей імені Тараса Шевченка 1
6. Дийдівська гімназія 1
7. Берегівська гімназія імені Ганни Горват 1
8. Фаховий коледж Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ 1
9. Малобийганська гімназія 1
10. Мукачівський ЗЗСО імені Ференца Ракоці 3
11. Великоберезький ЗЗСО імені Добраі Пейтера 3
12. Великоберезький реформатський ліцей 1
13. Шаланківський ЗЗСО імені Келемена Мікеша 1
14. Ужгородський ліцей імені Габора Дойки 2
15. Ужгородська гімназія імені Другеттів 1
16. Вербовецький ЗЗСО 1
Всього 38

У таборі мистецькі здібності школярів намагалися розкрити 5 викладачів, справжні професіонали своєї справи: координаторка табору, голова ГО «Товариство закарпатських угорських митців образотворчого та прикладного мистецтва імені Імре Ревеса» Агнеш Кулін, викладачка ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Дєнді Ковач, лаборант мистецького відділу ЗУІ ім. Ф. Ракоці Чаба Куташі, керівниця гуртка паперопластики обласного центру дитячої та юнацької творчості «Падіюн» Кристина Негер, берегівська художниця Ноемі Русин.

Під керівництвом викладачів учасники табору брали участь у різноманітних тематичних заняттях, де вивчали особливості графічного дизайну, живопису та скульптури, враховуючи актуальні тематичні тенденції поточного року.

2024 рік приніс з собою низку ювілейних дат у сфері мистецтва, зокрема, цьогоріч відзначили ювілей Мігая Мункачі. Художниця Дьєнді Ковач на своїх уроках живопису та образотворчого мистецтва познайомила молодь з напрямком реалізму, а також зосередила увагу на родинних та портретних роботах Мункачі.

Живописець і художник-графік Чаба Куташі познайомив дітей з технікою імпресіонізму та технікою малювання пастеллю, а також, беруючи за основу картини Дега, школярі займалися написанням пейзажів.

З нагоди ювілею авангардного театру під керівництвом майстрині образотворчого мистецтва та керамістки Кристини Негер учасники мали змогу спробувати свої сили у виготовленні скульптур з паперу за мотивами творів Лежера.

А з нагоди ювілею сюрреалізму на заняттях художниці Ноемі Русин діти познайомилися з особливостями сюрреалістичного художнього мислення.

Тематичні заняття проводилися за віковими групами відповідно до складності завдань.

На факультативних заняттях школярі опановували різні техніки виготовлення виробів ручної роботи та дізналися більше про світ орігамі.

Враховуючи особливі події та ювілеї 2024 року, підлітки збагатилися корисними знаннями про різні мистецькі течії.

Агнеш Кулін провела цікаву лекцію про фотографів під назвою «Світ через призму об’єктиву. Творчість Андре Кертийса та Брашшаі». Ці два угорські фотографи мали особливе бачення світу, тож по-особливому представили вулиці, вкрадені моменти та навколишні об’єкти. Після лекції учасники табору отримали завдання створити власний проєкт на цю тематику: зазнімкувати вуличну метушню, моменти та об`єкти за допомогою фотоапаратів, смартфонів та інших девайсів.

Упродовж тижня учасники табору в рамках спільної проєктної роботи оживили мистецьку творчість закарпатської художниці, графістки та текстилістки Марії Янкович, в честь якої назавано табір, використавши техніку пап’є-маше, яка стала логотипом заходу. Це барвистий капелюх, що, починаючи з цього року, став «мандрівним», який учасники табору зможуть щороку доповнювати новими елементами, додавати ще більше фарб, прикрашати та залишати на ньому свої послання та малюнки.

У другій половині дня діти мали змогу займатися спортом, рукоділлям, орігамі, грати в настільні та логічні ігри, а також розвивати свої творчі здібності.

Табір завершився 2 серпня 2024 року традиційною церемонією закриття в галереї «Na’Conxypán» ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ. Цьогорічний табір став особливим, адже діти вперше мали змогу виставити свої роботи у справжній галереї.

Програма завершилася вікториною, під час якої школярі продемонстрували свої знання, набуті під час табору.

1 тур 14 мистецького табору імені Марії Янкович відбувся за підтримки уряду Угорщини, Державного секретаріату з питань національної політики Офісу прем’єр-міністра та ЗАТ «Фонд імені Габора Бетлена Габора».

Наталія Вароді
директорка благодійного фонду «ГЕНІУС»

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar