У ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ студентам-бакалаврам вручили дипломи

28 червня у Берегівській реформатській церкві відбулися урочистості з нагоди вручення дипломів студентам бакалаврату Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ. Цього року свої плоди роботи останніх чотирьох років – документ про здобуття вищої освіти – отримало 187 осіб, з них 3 крокуватиме професійними стежками з дипломом з відзнакою в руках.

Захід розпочався із урочистого внесення історичних прапорів, потім з вітальним словом до учасників звернувся священик Берегівської реформатської церкви Янош Маргітич. Опісля прозвучала національна молитва та гімн ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

У своїй промові, присвяченій підсумкам діяльності навчального року, ректор Степан Черничко наголосив, що допоки у 2020 році навчальний рік розпочався для 939 студентів, то у 2023/24 навчальному році вищу освіту здобувала 1371 особа, що свідчить про понад 30%-ве збільшення кількості студентів.

«Соціальна інтегрованість, роль і вплив Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ є беззаперечними на Закарпатті, в Берегівському районі та місті Берегове, зокрема. навчальний заклад є провідним освітнім, науковим, культурним та спортивним центром у громаді»,

– наголосив він.

За словами ректора, результати діяльності закладу помітили на загальнодержавному та міжнародному рівнях. У Консолідованому рейтингу закладів вищої освіти України ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ посів 211 місце у 2023 році, тоді як у 2022 році заклад знаходився на 21 позицію нижче. У рейтингу «ТОП-200 Україна 2024» ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ також вдалося покращити позиції: інститут цього року опинився на 155 місці. У рейтингу «Webometrics», до складу якого входять понад 31 000 вищих навчальних закладів з усього світу, у 2023 році навчальний заклад опинився на 1 700 позицій вище порівняно з 2022 роком, що свідчить про те, що заклад зумів піднятися на 30 сходинок вище.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Степан Черничко звернув увагу і на те, що наведені досягнення, об’єктивні показники ефективності роботи та статистичні дані свідчать про те, що Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ у професійному плані має всі шанси здобути статус університету вже влітку 2024 року.

«Чи зможемо ми зробити цей крок – залежить виключно від нас самих»,

– додав він.

Окрім міжнародних досягнень на академічній ниві, ректор ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ у своїй промові згадав і про історію успіху навчального закладу: перша церемонія вручення дипломів відбулася 20 червня 2001 року. Перший диплом нашого навчального закладу отримала Діана Абрань, яка здобула кваліфікацію «вчитель молодших класів». 500-й диплом у 2008 році керівництво закладу вручило студентці спеціальності «Дошкільна освіта» Ренаті Гече. Тисячний диплом, виданий ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, отримала Оршоля Олас, яка у 2009 році успішно завершила навчання за спеціальністю «Географія». Станом на сьогодні загалом вручили 3 830 дипломів про здобуття вищої освіти 2 473 особам.  4000-й диплом в історії інституту сьогодні отримала студентка спеціальності «Англійська мова та література» Анетт Сабов. Дві тисячі п’ятсотим випускником нашого коледжу, згідно з реєстром виданих дипломів, стала студентка спеціальності «Туризм» Кінчев Анна Бергхауер, батьки якої познайомилися тут, у стінах інституту, обидвоє закінчили навчання у 2003 році. Приклад подружжя Бергхауерів – не поодинокий. Згідно з записами нашої керівниці відділу сприяння та моніторінгу працевлаштування випускників Жужанни Буди, близько 200 молодих людей знайшли свою другу половинку тут, у ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, а це означає, що наші колишні студенти вже уклали понад сотню шлюбів.

«За статистичними даними, цифрами і показниками стоять люди, обличчя і долі. Все те, що пролунало тут, – результат роботи чималої кількості людей. Я хочу висловити подяку своїм колегам за їхній внесок у наш успіх, а студентам – за те, що вони обрали нас»,

– завершив свою промову ректор ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

Потім свою вітальну промову виголосив заступник міністра, державний секретар із стратегічного розвитку Офісу прем’єр-міністра Угорщини Міклош Пані, який у свої промові, насамперед, згадав тих батьків, які через війну не змогли бути присутніми на церемонії вручення дипломів.

«Найважливішим посланням сьогодення є здатність зберегти надію: стійку віру у виживання, відродження, силу громади та щасливе майбутнє. Ба більше, не забувати про свої обов’язки, про суспільний договір, свою місію, як представника нації»

– наголосив він.

Вископосадовець додав: попри війну, яка триває вже два з половиною роки, факт того, що найважливіший осередок угорської громади Закарпаття – ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ – зумів зберегти викладацький склад на довоєнному рівні, забезпечити високу якість освіти і запропонувати надзвичайно широкий спектр освітніх послуг – результат рішення сотень, а то й тисяч молодих людей, які, попри пережитий негативний досвід, зробили вибір на користь навчання і життя в Закарпатті.

Після цього зі словами подяки від імені студентів до присутніх викладачів, керівництва закладу звернувся випускник спеціальності «Математика» Адам Теметев, а потім відбулося урочисте прийняття клятви, яку зачитала випускниця спеціальності «Історія» Меланія Орос.

Після того, як пролунала загальна інформація про порядок передачі дипломів, випускникам вручили їх заслужені дипломи президентка ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос та ректор Степан Черничко, а потім пролунав гімн студента.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У своїй промові президентка ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос поділилася зі студентами шістьма складовими успіху: інформація, здатність до ініціатив, рішучість, активність, інтегрованість. Потім словами отця Олофсона Плацида підбадьорила присутніх: «Страждання не слід сприймати, як драму, радощі необхідні для виживання, і ми не є досконалими, але ми повинні показати тут і зараз, що ми не такі, як усі, та й, врешті-решт, жити легше тим, хто має точку опори».

Очільниця закладу вищої освіти свої думки завершила словами Вінстона Черчилля:

«Успіх — це здатність крокувати від однієї невдачі до іншої, не втрачаючи ентузіазму».

Насамкінець представники історичних Церков попросили Божого благословення на життя і діяльність усіх присутніх. Церемонія завершилася співом «Szózat», яку вважають неофіційним гімном Угорщини.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English