У ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ відбувся фестиваль «Магічний світ казки»

30 вересня ГО «Про Культура Субкарпатіка» (ПКС) та угорський фонд «Каллов» вперше у Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ влаштували фестиваль «Магічний світ казки» до Дня угорської народної казки.

Захід розпочався на подвір’ї ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, біля Колодязя казок, де казкар і голова Товариства культури танцю Чюрденгелев Жолт Пінтер розповів оповідання, привідкривши потаємну завісу у світ казок. Опісля цього, церемонія відкриття фестивалю продовжилася в Атріумі, де першою до присутніх звернулася президентка ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ та голова ПКС Ільдіко Орос.

«Натхненником створення Колодязя казок став поет Шандор Каняді, який вважав, що в кожному навчальному закладі, де проводиться підготовка вихователів та вчителів початкових класів, має стояти колодязь казок, який є символом і уособленням чистого джерела, адже ми повинні знати, вивчати і передавати казку таким чином, щоб вона не втарачала свого первинного значення»,

– наголосила вона.

Після вітальної промови розпочався конкурс казкарів, у якому взяли участь як діти, так і дорослі, щоб показати свої ораторські здібності. Конкурсанти розділилися на сім секцій, тож прослуховування проводилося одночасно в кількох аудиторіях, у кожній з яких виступи дітей оцінювали по троє досвідчених членів журі.

Паралельно із консурсом відбувся виступ лицаря угорської культури, лауреата премії ораторського мистецтва «Пава» Яноша Буковича, який посвятив дорослу аудиторію в таїнство мистецтва «живого слова», а потім доцентка відділення угорською відделення кафедри філології ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Маргарита Кейс виступила із цікавою тематичною лекцією. Водночас відвідувачі могли взяти участь у майстер-класі з ремесел та перформансі з оповідання, організованому Товариством культури танцю Чюрденгелев.

У другій половині дня викладачка народних ігор ПЗ «Дитяча школа мистецтв угорського народу „Туліпан Танода”» Габріелла Сіладіней Товт повела учасників фестивалю у світі дитячих ігор, а найбільш винахідливі дітлахи взяли участь у майстер-класах з рукоділля.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Опісля трупа «Валіза оповідань» влаштувала інтерактивний перфоманс.

Після виступу оголосили результати конкурсу казкарів.

Призові місця конкурсу розподілилися таким чином:

Категорія 1 (діти 8 років):

  1. Ганна Ващак;
  2. Естер Шіті;
  3. Еміл Неймет.

Спеціальний приз: Антал Неубауер.

Категорія 2 (діти 9 років):

  1. Максимілян Барані;
  2. Ченге Естергаі;
  3. Пейтер Кошшей.

Спеціальний приз: Кевін Сюч.

Категорія 3 (діти 10 років):

  1. Максим Куліковський;
  2. Марк Товт;
  3. Матей Ласло.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Категорія 4 (діти 11 років):

  1. Петра Бунда;
  2. Естер-Флора Боровська;
  3. Ален Сегеді.

Категорія 5 (діти 12 років):

  1. Крістіан Король;
  2. Сінтія Тадавчич;
  3. Гайналка Товт.

Спеціальний приз: Мартін Чейпеш, Естер Турі, Жофія Урста.

Категорія 6 (діти 13-14 років):

  1. Віктор Шуста;
  2. Каріна Шанко;
  3. Неллі Гріціла.

Категорія 7 (діти 15-18 років):

  1. Барбара Богларка Пелшевці;
  2. Анастасія Тарацкезі;
  3. Акош Ковач.

Опісля естафету в організації розваг перейняло Товариство культури танцю Чюрденгелев. Після чергового захопливого перформансу на малечу чекав ігровий автобус Мальтійської служби допомоги, а особливо обдаровані учасники свята мали змогу взяти участь у майстер-класах з ремесел.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Останнім акордом заходу став душевний концерт гурту «Алма».

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English