У ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ вшанували пам’ять Арадських мучеників

7 жовтня кафедра історії та суспільних дисциплін Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ у співпраці з Центром організації культурно-масових заходів імені Фодо Шандора відзначила День памяті Арадських мучеників, вшановуючи героїв, страчених за участь у Національно-визвольній війні 1848-1849 років.

Захід розпочався спільним виконанням національної молитви угорського народу – Гімну. Потім до присутніх звернулася директорка Центру організації культурно-масових заходів імені Фодо Шандора Крістіна Молнар.

Потім слово взяв доцент кафедри історії та суспільних дисциплін Юрій Данч, який у своєму виступі згадав про події 175-річної давнини та розповів про найважливіші моменти цієї події.

«У 2001 році уряд Угорщини оголосив 6 жовтня – День пам’яті мучеників Араду – національним днем жалоби. Як свого часу висловився реформатський священик Іштван Богарді Сабов: «Скорбота – це перехід від падіння до надії»,

– наголосив він.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Під час свого виступу Юрій Данч також не оминув увагою й діяльність барона Жиґмонда Перені, який завжди відстоював свої позиції, брав на себе відповідальність за кожне прийняте рішення, а свободу своєї країни та народу вважав справою честі і гідності.

Опісля в центрі уваги опинилися студенти кафедри історії та суспільних дисциплін, які підготували невеличку програму.

Завершальним акордом заходу став виступ студентки спеціальності «Угорська мова та література» Вікторії Орбан, яка продекламувала вірш Шандора Ременіка «A szobor helyén» («На місці статуї»).

A. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar