У ЗУІ ім. Ф. Ракоці відбувся звітний концерт ПЗ «ДШМ „Туліпан Танода”»

З 1 по 4 червня 2024 року з нагоди Дня національної єдності ПЗ «Дитяча школа мистецтв угорського народу „Туліпан Танода”» організовує звітні концерти та інші святкові заходи у філіях навчального закладу. У Берегові урочистості влаштували 1 червня в Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ.

Святкова програма навчального закладу реалізується в 11 основних локаціях, першою зупинкою якої стало містечко над Верке, де 416 дітей – учні Берегівської початкової школи мистецтв угорського народу «Туліпан Танода» та районних гуртків – виконали танець єдності.

Після цього присутні звуком дзвонів солідарності вшанували річницю підписання Тріанонського мирного договору.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Гостей заходу привітала президентка установи-засновниці та спонсора діяльності «Туліпан Таноди» – Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ – Ільдіко Орос.

«У нашій культурі дзвони сповіщають про смерть, дзвонять за духовне спасіння померлих і скликають живих. Це особливо актуально й у сьогоденні, адже попри те, що ми не входимо до складу Угорщини з 1920 року, за культурними та духовними цінностями ми залишаємося угорцями. Дзвін – це символ прощання, але водночас і особливий звук, що дарує надію на життя. Однак, на жаль, не всім пощастило дожити до цього дня, представники молоді та старших поколінь не прокинулися сьогодні, аби вшанувати цей день через жахи війни. Тож нехай цей дзвін пролунає і за них»,

– зазначила вона, і дзвони знову залунали.

«Я сьогодні тут, щоб вселити віру і надію у кожного з нас. Якщо ми змогли пережити настільки масштабну національну трагедію в 1920 році, якщо ми, угорці, змогли трансформувати жахливий спогад про цю зловісну подію у щось хороше, і якщо ми здатні більше не згадувати про подію, як про трагедію, а святкувати нашу єдність, то я переконана, що навіть у ці важкі часи ми зможемо знайти розраду і віру в те, що скоро все зміниться на краще»,

– наголосила у своєму виступі заступниця Державного секретаря з питань освіти, дослідниця в галузі педагогіки, ініціаторка та авторка програми «Поклади це так!» д-р Каталін Балатоні.

Потім пролунала композиція Томаша Сарки «Kézfogás» («Рукостискання»), яка вже кілька років поспіль вважається гімном національної єдності, під яку учасники танцювального гуртка «Туліпан Таноди», що діє на базі Берегівського опорного дитячого садка ПЗ «Гімназія імені Каталін П. Франгепан», поставили власний хореографічний номер, а допомагала у реалізації задуму викладачка народних танців Габріелла Сіладіней Товт.

Від імені Генерального консульства Угорщини в Ужгороді учасників привітав консул Угорщини в Берегові Міклош Юстін, який звернув увагу на важливість плекання традицій.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після урочистостей відбувся звітний концерт школи мистецтв, на якому присутніх привітала директорка ПЗ «ДШМ „Туліпан Танода”» Анджеліка Кепич.

«Минулого року президентка Ільдіко Орос звернула нашу увагу на ініціативу Словачиини, до якої ми долучилися та об’єднали майже 2 тисячі дітей з 10 населених пунктів Закарпаття. Цього року кількість учасників програми зросла: захід об’єднав 2152 дитини з 11 населених пунктів, і ми дуже пишаємося цим числом»,

– додала вона, висловивши подяку ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ за підтримку.

Опісля учні школи мистецтв, які приїхали з Берегова, Гаті, Гут, Яноші, Балажер, Чопівки, Дийди, Великої Бийгані, Малої Бийгані, Косина, Галабора, Бадалова, Гечі, Мачоли, Оросієва, Четфолви, Мужієва та Астею, представили широкому загалу свої навички, які опанували за останній навчальний рік. Глядачі могли насолодитися, серед іншого, мелодіями, притаманними регіону Мезевфельду, дунайськими мелодіями, відтвореними на скрипці, мелодіями, притаманними Пригалгаменському регіону, що зазвучали під звуки акордеону, угорськими народними піснями, притаманними регіону Селаж, а також стати свідками інсценізації дитячих ігор і танціі з регіону Житного Острова, народних ігор.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Глядачі нагороджували виконавців бурхливими оплесками.

Реалізація заходу, організованого «Туліпан Танодою», відбулася за підтримки фонду «Національна культура».

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar