Урочисто розпочався навчальний рік у школах Закарпаття з угорською мовою навчання

7 вересня у селі Шаланки за організації Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства (ЗУПТ) відбулися урочистості з нагоди відкриття навчального року.

Захід розпочався з богослужіння, під час якого проповідь виголосив священик Шаланківської реформатської церкви Аттіла Балог, а потім зі словом Божим до присутніх звернулися священик Шаланківської греко-католицької церкви Йожеф Чірпак та вікарій Мукачівської римо-католицької дієцезії Янош Молнар.

Потім пролунала національна молитва угорського народу – Державний гімн. Опісля цього, заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття, вчитель історії, краєзнавець Густав Секей ознайомив присутніх з історією села Шаланки. Під час доповіді відвідувачі дізналися, що територія, на якій розкинулося село, була заселена ще з часів Завоювання угорцями Паннонського басейну, а перша письмова згадка про Шаланки датується 1332 роком, в якій село описується як заможне поселення. За словами історика, реформатську церкву, яка послугувала місцем проведення урочистостей, збудували у період між 1395 та 1405 роками, і з плином часу вона неодноразово розширювала свої межі. Реконструкцію церкви у сучасній конструкції здійснили у 2019 році. Будівництво загальноосвітньої школи, яка існує вже 25 років і в якій нині навчається 250 учнів, ініціював тодішній директор навчального закладу Йосип Борто. Наприкінці доповіді присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять Йосипа Борто, який відійшов у вічність минулого року.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після історичного екскурсу слово взяла голова ЗУПТ та президентка ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос.

«Ось поки Господь дав нам підмогу (1 Самуїлова. 7:12)”, – можемо констатувати, можемо сповідувати. На третьому році війни нам випала честь стояти тут, у Божому домі, і разом святкувати початок нового навчального року в освітніх закладах з угорською мовою навчання»,

– наголосила вона, зауваживши, що на відміну від більшості закладів освіти України, в угорськомовних школах навчання відбувається в очній формі. Голова ЗУПТ також додала, що товариство доклало максимум зусиль для реалізації усіх програм, аби діти, які залишилися на батьківщині, жили повноцінним життям, мали змогу користуватися усіма можливостями та їхні права не порушувалися. У 2023-2024 навчальному році Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство організувало два тури конкурсів у галузі освіти: конкурс виконавців народних пісень «Хотів би я Тису перейти…», конкурс красномовства імені Казінці, фестиваль «Недобре жити біля лісу…», конкурс «Недобре жити біля лісу…» у Сваляві, Закарпатський театральний фестиваль дитячої творчості та тематичні табори, в яких упровдж трьох десятиліть взяли участь тисячі дітей. Окрім заходів та програм, розрахованих на дитячу аудиторію, ЗУПТ подбало і про підвищення кваліфікації для вчителів. До прикладу, у цьогорічній Педагогічній академії імені Кельчеї взяли участь близько ста шістдесяти п’яти вчителів, а бібліотечний фонд закладів освіти Закарпаття з угорською мовою навчання поповнився 40 000 угорськомовниими підручниками, які стануть у нагоді вчителям під час роботи.

Ільдіко Орос, серед іншого, звернула увагу й на те, що в умовах воєнних дій цього року за парти сядуть майже на 100 учнів менше, ніж торік.

«Час зрозуміти, що ми – в одному човні. Не вбивайте один одного, радше підтримуймо один одного добрим словом. Ніхто не виграє від спроб зганьбити честь іншого, не стане кращим чи багатшим. Спробуймо помітити наші спільні інтереси. Сучасному світові бракує згуртованості, нашим завданням є не чекати допоки політики знайдуть вихід з ситуації, що склалася. Життя завжди зароджується на найнижчому рівні суспільства, і саме там ми повинні вміти простягнути руку допомоги один одному»,

– підсумувала свою промову Ільдіко Орос.

Опісля з поетично-музичним номером виступили учні першого класу Шаланківського ЗЗСО імені Келемена Мікеша, а потім представники історичних церков попросили Божого благословення на життя учнів та вчителів. Після цього Ільдіко Орос та Густав Секей вручили першокурсникам подарункові пакунки від ЗУПТ.

„Мене переповнюють емоції, але, мабуть, найсильніша з них – це хвилювання від того, що беру участь у заході, як депутатка Європарламенту. По-друге, радію з того, що можу розділити з Вами ці радісні відчуття і надію, адже кожне відкриття навчального року доводить, що лихослови не мають рації, і що на Закарпатті все ще залишаються угорці. Насправді тут залишилися не лише угорці, але й діти, які пірнають з головою у новий навчальний рік і усім тим, хто ставить під сумнів існування угорської спільноти, доводять, що на угорців Закарпаття завжди чекає щасливе майбутнє. Тутешні угорці завжди славилися своєю наполегливістю, замість пошуків проблем вмінням знаходити вихід з будь-яких ситуацій. Можна проводити кордони над їхніми головами скільки завгодно, можна насаджувати мову інших держав у наших школах, але вміння вистояти не залишало наших угорців ніколи. Священики угорських церковних громад, лікарі, юристи, фермери не покинули батьківщину, як, і Ви, організатори навчання рідною угорською мовою, і завдяки Вашим зусиллям навчальні заклади Закарпаття з угорською мовою навчання знов відкрили свої двері на початку вересня »,

– наголосила депутатка Європарламенту Вікторія Ференц, висловивши подяку вчителям за їхню самовіддану працю та побажавши усій угорській громаді Закарпаття витримки у ці важкі часи.

Потім учні Вербовецької школи мистецтв виконали народні пісні регіону Зала під керівництвом своєї викладачки Магдалини Горонгозов.

Наступним до присутніх звернувся заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Мартон Пейті, який зачитав лист-вітання директора установи Єнева Саса, наголосивши, що НІСД та Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство успішно співпрацюють вже 10 років.

«Досвід останніх років свідчить про те, що там, де вдається організувати освітній процес, там є майбутнє»,

– додав він.

Згодом присутні мали змогу послухати чарівну гру на скрипці учениці ПЗ «Дитяча школа мистецтв угорського народу Туліпан Танода» Емеше Надь, яка виконала мелодії, притаманні Південному Задунав’ю. Юну музикантку підготовувала Аніта Шаркаді.

«Кожного навчального року ми, освітяни, від імені Божого ставимо собі за мету виховати нові покоління. Такі обітниці давалися століття тому, такими вони залишаються і донині. І сьогодні ми прагнемо створити єдність між церквою і школою. А Батьківщина робить все можливе, аби допомогти угорцям, які живуть за її межами, та наша доля – лише в наших руках»,

– зазначила голова Угорськомовного педагогічного товариства Воєводини Габріелла Лукач.

Після цього Ільдіко Орос представила присутніх вчителів-початківців, від імені яких своїми думками поділилася вчителька англійської мови Пийтерфолвівського ЗЗСО І-ІІІ ст. ім. Ференца Келчеі Сінтія Куташі. Потім гості заходу мали змогу послухати виступ ансамблю цитри та співу «Калина» під керівництвом викладачки Магдалини Горонгозов.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після цього учасники зібрання отримали слушні поради від вчительки у відставці Клари Шімон, яка багато десятиліть працювала вчителькою початкових класів у Шаланківському ЗЗСО імені Келемена Мікеша. Урочистість заходу підсилив виступ учнів Шаланківського ЗЗСО імені Келемена Мікеша.

Останнім до присутніх звернувся заступник голови ЗУПТ та директор Мукачівського ЗЗСО імені Ференца Ракоці ІІ, лауреат премії «BonisBona» Степан Шинк. Свою промову очільник закладу середньої освіти Степан Шинк розпочав з цитати Аттіли Йожефа: «…кажи правду, а не тільки істину…». За словами заступника голови ЗУПТ, угорська громада Мукачева зуміла згуртуватися, підтримка з боку вчителів та батьків у скрутну хвилину не дала впасти у відчай, і разом їм вдалося відновити справедливість. У своїй заключній промові він побажав усім мирного та успішного навчального року.

Церемонія відкриття навчального року завершилася співом «Szózat», який вважають неофіційним гімном Угорщини.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English