Відкриття навчального року у Фаховому коледжі інституту Ракоці

6 вересня в римо-католицькому костелі в м. Берегове відбулося урочисте відкриття навчального року у Фаховому коледжі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

Захід відбувся в рамках екуменічного богослужіння, відповідно до традицій. Проповідували єпископський вікарій Мукачівської римо-католицької єпархії, парох берегівської римо-католицької парафії Янош Молнар, священник берегівської реформатської парафії Янош Маргітич та греко-католицький священик Іштван Котонович.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після угорської національної молитви та виконання гімну інституту Ракоці Каталін Шовш, директорка Фахового коледжу інституту Ракоці першою привітала студентів і викладачів.

«10, 585, 396, 61 – це числа, якими я пишаюся. 10 – сьогоднішнє відкриття навчального року – це не лише урочистий прийом першокурсників, а й день народження. Після десяти закінчених навчальних років ми можемо сказати про себе, що багато чого пережили і здолали. Ми дякуємо Закарпатському угорському інституту імені Ференца Ракоці ІІ, що утримує наш кодедж, а також нашим спонсорам та уряду Угорщини. 585 – саме стільки молодих людей здобули у нас професійну освіту за десять навчальних років. Ми пишаємося ними. Усі вони випускники, молоді люди, озброєні знаннями, які знайдуть своє місце вдома чи у світі. 396 – стільки наших випускників залишилися вдома і продовжили навчання в інституті Ракоці, серед них є також ті, хто за ці роки вже стали нашими колегами. 61 – вони наше сьогодення і майбутнє, наші першокурсники. Починаючи з сьогоднішнього дня, ви можете почати збільшувати свої знання. Бажаємо вам завжди наполегливо і цілеспрямовано рухатися дорогою, яка на вас чекає»,

– сказала вона.

Після цього студенти Фахового коледжу виконали пісню Акоша Ковача «Стережи птаха!»

Своїм особистим досвідом у вітальному слові поділився ректор нашого інституту Степан Черничко.

«У моєму особистому житті цього вересня почався сорок п’ятий навчальний рік. Ще з першого класу пам’ятаю запах свіжо пофарбованих парт, голос вчительки. Ці спогади повертаються до мене на початку кожного навчального року, навіть зараз. За ці роки я пережив багато чого на всіх рівнях освіти, і можу з упевненістю сказати, що якщо ви докладаєте максимум зусиль, ви можете спокійно відпочивати вночі. Завжди намагайтеся робити те, що можете, докладайте максимум зусиль»,

– наголосив він.

Золтан Баб’як, мер м. Берегове, додав у своєму привітанні, що будівля Фахового коледжу, яка колись була середньою школою № 2, сьогодні не існувала б без спонсорів, оскільки її відбудували за сприяння інституту Ракоці, а Фаховий коледж наповнює її життям.

«Цей заклад є однією з освітніх гордостей нашого міста, громади та Закарпаття»,

– підкреслив він.

Тимчасовий керівник консульства Угорщини в м. Берегове Іштван Дєбнар привітав присутніх від імені Берегівського консульства, консульства в Ужгороді та Йожефа Бачкаі, генерального консула в Ужгороді.

«Фаховий коледж інституту Ракоці з 2014 року є угорським навчальним закладом Закарпаття, який не лише видає атестати про повну загальну середню освіту, а й випускає дипломованих фахівців. Таким чином, він відіграє важливу роль у прокладанні шляху закарпатської молоді до вищих навчальних закладів, а також у створенні можливості для випускників знайти своє місце на ринку праці»,

– сказав він.

Інґрід Леврінц, студентка випуску 2017 року Фахового кодеджу, у своєму виступі згадала свій студентський досвід та подякувала викладачам за відданість справі та професійну компетентність, а також за увагу до своїх студентів та турботу про їхні долі.

Після привітань ми мали змогу переглянути поетичну виставу «Вірте в людей…» у виконанні студентів коледжу. Потім послідувала клятва першокурсників, яку зачитав студент першого курсу спеціальності «прикладна математика» Йожеф Балог.

Після присяги Ільдіко Орос, президентка інститут Ракоці, Степан Черничко та Каталін Шовш привітали першокурсників рукостисканням, і момент став ще більш піднесеним завдяки виступу студентів закладу.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

«Кажуть, що в житті людини є два вирішальних дні: один – коли вона народилася, а інший – коли усвідомила, для чого народилася. Шановні студенти, я сподіваюся, що це усвідомлення вже прийшло до  вас і ви знаєте, чого хочете, у чому знайдете радість, і зможете працювати на благо сім’ї та громади»,

–  привітав першокурсників Йожеф Шін, віце-президент Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС), керівник Берегівського осередку КМКС.

Ільдіко Орос, президентка інституту Ракоці, нагадала студентам китайське прислів’я: «Вчителі лише відчиняють двері, увійти повинні ви самі».

«Далі розмірковуючи над цим, заходячи в дім науки, викладачі пропонують вам усе, що знають і можуть запропонувати. Але ви, студенти, повинні це споживати самостійно. Ви повинні взяти з собою стільки, скільки можете використати і скільки необхідно для вашого розвитку. Ми даємо вам можливість вчитися і знаходити себе»,

– завершила вона своє привітання.

Насамкінець представники історичних церков попросили Божого благословення на життя та діяльність присутніх.

Церемонія завершилася співом угорської національної пісні «Созат».

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English