Викладачі кафедри біології та хімії взяли участь у програмі мобільності «Erasmus+»

З 22 по 26 квітня 2024 року співробітники кафедри біології та хімії Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці Ержебет Когут та Золтан Чома пройшли стажування на кафедрі фізичної хімії та матеріалознавства факультету хімічних наук та біоінженерії Будапештського техніко-економічного університету в рамках програми мобільності «Erasmus+».

Відповідно до основної мети програми мобільності, викладачі кафедри біології та хімії ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ у рамках стажування обмінялися досвідом роботи з кафедрою фізичної хімії та матеріалознавства столичного університету. Серед іншого, відбулося змістовне обговорення навчальних програм, особливостей систем вищої освіти Угорщини та України, а також обмін досвідом від участі в програмі «Erasmus+».

У фокусі уваги під час зустрічі з керівником відділення колоїдної хімії д-ром Золтаном Горвелді були питання щодо зміцнення та поглиблення партнерських зв’язків між двома установами. Професор представив основні напрямки досліджень кафедри, наголосивши на важливості викладання колоїдної хімії, звернувши увагу на традиційну та нанотехнологічну роль колоїдів. Співробітники кафедри – д-р. Емьовке Альберт та аспірант Пийтер Мартон, – у свою ж чергу, розповіли про основні прилади, продемонстрували принципи їх роботи, а також охарактеризували основні напрямки наукових досліджень, що проводяться на кафедрі.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Ержебет Когут детально представила ареали поширення рідкісного виду Syringa josikaea J. Jacq. ex Rchb, який є єдиним палеоендеміком Закарпаття, а Золтан Чома провів лекцію на тему регуляторної функції кислотно-лужної буферності в метаболізмі ґрунтів.

Участь викладачів у програмі мобільності стала вельми корисною з точки зору визначення майбутніх напрямків роботи кафедри.

Користуючись нагодою, ми висловлюємо подяку команді координаторів програми мобільності «Erasmus+» за підтримку, а співробітникам столичного університету – за теплий прийом.

Габріелла Такач,
кафедра біології та хімії ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar