Випусники магістратури ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ отримали свої дипломи

18 липня відбулася остання подія з серії урочистостей з нагоди вручення дипломів у Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ. Цьогоріч документ про здобуття кваліфікації «магістр» отримали 74 студенти, з них 24 стали володарями диплома з відзнакою.

Захід розпочався із угорської народної пісні «Hallottad e hírét Bereg vármegyének» («А чи чули ви про славу комітату Берег?»), яку виконала викладачка співу ПЗ «Дитяча школа мистецтв угорського народу „Туліпан Танода”» Ержебет Кокаш, потім пролунали національна молитва угорського народу – Гімн та Гімн ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У своїй щорічній звітній промові ректор ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Степан Черничко наголосив, що за час свого досить короткого існування заклад запровадив кілька інновацій у сфері вищої освіти України, які держава спершу не могла інтергувати в освітній процес, проте згодом Міністерство освіти України пропонувало ці рішення нам як нові перспективи. Наприклад, 20 років тому ми виступили з ініціативою спростити процес натуралізації наукових ступенів, отриманих в Європі, дозволити організовувати спільні навчальні програми з іноземними університетами, дозволити офіційне працевлаштування відомих іноземних професорів у вищих навчальних закладах Угорщини, заохочувати учасників освітнього процесу до навчальних поїздок та опанування нових спеціальностей за кордоном у рамках заочної форми навчання, створити нормативно-правову базу для інституційної та міжнародної акредитації.

«Яскравим прикладом цього є те, що те, що наш інститут – єдиний вищий навчальний заклад у всій Україні, який отримав міжнародну акредитацію»,

– зауважив він.

За словами ректора, результати кропіткої роботи принесли ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ визнання, як на національній, так і на міжнародній арені. У Консолідованому рейтингу закладів вищої освіти України 2023 року ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ посів 211 місце, тоді як у 2022 році наш заклад перебував на 21 позицію нижче. У рейтингу «ТОП-200 Україна 2024» також вдалося покращити наші позиції: інститут цього року опинився на 155 місці, що у порівнянні з показниками 2023 року свідчить про те, що заклад зумів піднятися на 30 сходинок вище. У рейтингу «Webometrics», до складу якого входять понад 31 000 вищих навчальних закладів з усього світу, у 2023 році ми піднялися більш ніж на 1 700 позицій порівняно з 2022 роком.

Степан Черничко, окрім міжнародних академічних успіхів, не оминув увагою й інституційні успіхи: перша церемонія вручення дипломів в історії навчального закладу відбулася 20 червня 2001 року, коли свій перший диплом отримала випускнииця спеціальності «Початкова освіта» Діана Абрань. Церемонія вручення перших магістерських дипломів відбулася у 2017 році: перший такий документ отримав студент спеціальності «Математика» Андрій Батій, сотий – Маріанна Островська, а сто перший – Олександр Островський, які нині вже перебувають у шлюбі та обидвоє працюють у навчальному закладі. Їхній приклад не є унікальним: за час існування ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ у стінах закладу свої пари знайшли близько двохсот молодих людей, а це означає, що більше ста колишніх студентів стали сім’ями.

«За статистичними даними, цифрами і показниками стоять люди, обличчя і долі. Все те, що пролунало тут, – результат роботи чималої кількості людей. Я хочу висловити подяку своїм колегам за їхній внесок у наш успіх, а студентам – за те, що вони обрали нас»,

– завершив свою промову ректор ЗУІ ім. Ф. Ракоці.

Потім у виконанні викладачки ПЗ «Дитяча школа мистецтв угорського народу „Туліпан Танода”» Ніколетти Шіпош та викладача фольклорної майстерні «Резеда Бертолона Галаса пролунав «Марш Ракоці».

«Дій, твори, примножуй”, – так звучить лейтмотив угорської національної програми відродження, сформульований Ференцом Келчеї. Часто зустрічаємо цю цитату у повсякденні та, напевно, це і є причиною того, що ми навіть не помічаємо, наскільки цей вислів актуальний, на часі»,

– такими словами розпочав свою промову Держсекретар, керівник Офісу Прем’єр-міністра Угорщини Янош Надь.

Високопосадовець, зокрема, наголосив на тому, що проявляти вплив один на одного, творити і збагачувати внутрішній світ один одного – результат спільної праці, яку угорський уряд підтримує в усі часи і за будь-яких обставин. За його словами, кожен, хто хоче мати вплив на формування майбутнього, творити і примножувати його, є вісником патріотизму не лише на словах, а й на ділі, людиною майбутнього, людиною надії. Теперішнє треба зіставляти з далеким майбутнім, майбутнім, в якому на небі збираються темні хмари.

«Ми не в змозі передбачити, яким буде майбутнє, але сьогодні ми зібралися тут, бо віримо, що майбутньому тут, на Закарпатті, судилося бути. Серед Вас є вчителі, математики, економісти, які працюють для того, аби угорський народ мав майбутнє. Фахівці, які хочуть, можуть і будуть впливати, творити і розбудовувати Закарпаття»,

– додав секретар.

Опісля у виконанні учениці Берегівської школи мистецтв імені Золтана Кодая Агнеси Біров та її викладачки Світлани Барни пролунав твір Альони Мельничук «Пробудження».

Від імені випускників зі словами подяки до присутніх звернулася студентка спеціальності «Угорська мова та література» денної форми навчання Катерина Мейсар.

А учениця ПЗ «Дитяча школа мистецтв угорського народу „Туліпан Танода”» Олександра Товт оживила на скрипці буковинські мелодії під акомпанемент Ніколетти Шіпош. До виступу виконавицю підготовувала Богларка Ботош.

Потім відбулося урочисте складання присяги випускниками, текст якої зачитала студентка останнього курсу спеціальності «Українська мова та література» денної форми навчання Оксана Молнар.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після цього президентка ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос та ректор Степан Черничко вручили випускникам заслужені дипломи, а учасників програми подвійних дипломів ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ та Мішкольцького університету привітали з одержанням ступеня «магістр» керівництво ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ та ректорка Мішкольцького університету Зіта Горват, а опісля пролунав гімн студента.

Свою урочисту промову Ільдіко Орос розпочала зі спогадів австрійського невролога Віктора Франкла, який пережив випробування в концтаборі: «Остання воля людини – це можливість обирати власне ставлення до ситуації за певних обставин».

«Ми самі контролюємо, наскільки пережите робить нас сильнішими чи слабшими, чи посилює нашу віру, чи страх, чи робить нас добрішими, чи озлобленими»,

– підсумувала вона, а потім словами отця Олофсона Плацида підбадьорила присутніх: «Страждання не слід сприймати, як драму, радощі також необхідні для виживання, і ми не є досконалими, але ми повинні показати тут і зараз, що ми не такі, як усі, та й, врешті-решт, жити легше тим, хто має точку опори».

Слідом за нею викладачі ПЗ «Дитяча школа мистецтв угорського народу „Туліпан Танода”» Федір Четнекі та його син – Федір Четнекі молодший виконали мелодію «Donanobispacem» на тарогато.

Насамкінець представники історичних Церков – єпископ Закарпатської реформатської цекрви Олександр Зан Фабіан, єпископ Мукачівської римо-католицької дієцезії, настоятель Берегівської римо-католицької церкви Янош Молнар та священик римо-католицької  церкви Іштван Мароші – попросили Божого благословення на життя і діяльність усіх присутніх.

Церемонія завершилася співом «Szózat», яку вважають неофіційним гімном Угорщини.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English