Вручили стипендії імені Калмана Шовша

Цього року благодійний фонд «ГЕНІУС» (БФ «ГЕНІУС») знову оголосив набір заявок на участь у стипендійній програмі імені Калмана Шовша. Експертна комісія схвалила 69 із поданих заявок. Церемонія вручення нагород відбулася 22 жовтня в Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ.

Стипендіальну програму імені Калмана Шовша оголошують з метою вшанування пам’яті колишнього ректора та засновника ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Калмана Шовша, що трагічно загинув. Програма складається з трьох окремих компонентів:

  1. Закарпатський мандрівний університет;
  2. Розробка навчальних посібників та тематичних словників, які сприятимуть роботі вищих навчальних закладів з угорською мовою навчання;
  3. Сприяння проведенню досліджень, які стосуються питань Закарпаття.

Учасників заходу привітала директорка БФ «ГЕНІУС» Наталія Вароді, яка наголосила, що майбутнє нації – це, передусім, безперервна науково-просвітницька та активна суспільно-громадська діяльність, спрямована на створення умов для стабільного майбутнього молоді.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

«Вищий навчальний заклад завжди відіграє величезну роль у розвитку культурного, економічного та соціального середовища. На мою думку, саме цю функцію повинні виконувати всі вищі навчальні заклади у світі. ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ є не лише вищим навчальним закладом, а й об’єднує мережу закладів професійно-технічної освіти, гімназій, дитячих садків, ліцеїв. Він також здатен згуртувати навколо себе організації, основним завданням яких є збереження, зміцнення, передача та популяризація угорської культури та досвіду»,

– додала заступниця Держсекретаря з питань вищої освіти та освіти дорослих Аннамарія Повшанней Рац.

Президентка ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос у своїй промові передусім звернулася до переможців: «Ви усвідомили важливий факт: якщо ви живете тут, то повинні займатися проблемами місцевих мешканців на різних рівнях, адже лише ми самі можемо вирішити наші проблеми».

«Під час вручення стипендій усі передусім акцентують увагу на конвертах. Однак насправді кожному з нас потрібно проаналізувати мотивацію, яка стоїть за стипендіальною програмою, наміри грантодавця, ініціатора ідеї програми. Кожен, хто був знайомий із Калманом Шовшем, на честь якого заснована ця стипендія, пам’ятає ставлення нашого покійного ректора до угорського наукового життя Закарпаття та угорської стипендії загалом. Відомо, що його рушійною силою була мотивація. Він вважав конче необхідним викликати інтерес у молоді, яка сьогодні є інтелектуальним майбутнім угорської науки на Закарпатті, займатися наукою та створити для цього належні умови»,

– звернув увагу присутніх ректор ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Степан Черничко.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після вітальних промов відбулося вручення стипендій. Плоди їхньої праці молодим дослідникам вручили заступниця Державного секретаря Угорщини Аннамарія Повшанней Рац, ректор Степан Черничко та директорка фонду Наталія Вароді.

Конкурсні роботи оцінювала Закарпатська рада з підтримки талантів у сфері вищої освіти.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar