ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ здобув нові досягнення в акадамечній сфері

24 квітня 2024 року Атестаційна комісія Міністерства освіти і науки України затвердила рішення про присвоєння вчених звань і наукових ступенів. До списку викладачів, які отримали звання доцента, потрапили і троє викладачів Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

За рішенням комісії МОН наукові звання «доцент» отримали Іветта Депчинська, Юлія Петечук та Василь Сіладі. Першим етапом  висунення та затвердження кандидата на отримання наукового звання доцента є перевірка Вченою радою вищого навчального закладу останнього на предмет відповідності критеріям для присвоєння наукового ступеня. У випадку, якщо кандидат відповідає встановленим критеріям, його ім’я за рішенням Вченої ради направляється до Міністерства освіти і науки України, де Акредитаційна комісія розглядає подану кандидатуру та затверджує рішення про присвоєння наукового звання.

Для отримання звання доцента в Україні необхідно мати науковий ступінь доктора або кандидата наук, сертифікат, який підтверджує рівень володіння іноземною мовою не нижче середнього (В2) або його аналога, щонайменше п’ять років досвіду роботи у закладах вищої освіти, наявність наукових досягнень, визнаних публікацій у відповідній галузі, проводити власні наукові дослідження, результати яких опубліковані в журналах, що індексуються в наукометричних базах даних Scopus або Web of Science (WoS), а також регулярно брати участь у національних та міжнародних курсах підвищення загальної та професійної кваліфікації, міжнародних програмах мобільності викладачів. Крім того, для отримання звання доцента кандидат повинен провести відкриту пару у стінах рідного закладу вищої освіти.

Усі троє викладачів підтвердили відповідність усім вимогам і отримали звання доцента згідно з Наказом МОН України № 582. Завдяки своїм досягненням відтепер викладачі офіційно обійматимуть посади доцентів Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

Василь Сіладі ступінь кандидата педагогічних наук здобув у 2021 році в Мукачівському державному університеті. Тема дисертації: «Іншомовна підготовка майбутніх викладачів з використанням стратегій навчання у професійній освіті в Угорщині».

До сфери наукових інтересів дослідника входить застосування мовних стратегій навчання у вивченні іноземних мов. Є автором та співавтором статей, що індексуються наукометричними базами WoS та Scopus, семи публікацій, що побачили світ в українських журналах категорії В, однієї монографії та трьох методичних публікацій. З 2002 року працює викладачем англійського відділення кафедри філології Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

Іветта Депчинська здобула науковий ступінь кандидата педагогічних наук у Рівненському державному гуманітарному університеті у 2019 році. Її дисертація присвячена темі «Розвиток змісту гуманітарних предметів у школах Карпатського басейну в 1919-1939 роках». Дослідниця цікавиться історією освіти, викладанням іноземних мов, інноваційними технологіями, а також історією педагогіки та методики викладання іноземних мов. З 2009 по 2020 рік працювала на факультеті педагогіки та прикладної лінгвістики Ужгородського національного університету, де викладала іноземні мови студентам спеціальності «Міжнародні відносини». З 2020 року виконує обов’язки доцента кафедри педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладом освіти Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ. З-під її пера вийшло більше сорока статей, які були опубліковані у вітчизняних та зарубіжних виданнях, 2 публікації у WoS, 4 методичні посібники.

Юлія Петечук, яка займається дослідженнями в галузі алгебри та теорії чисел, здобула ступінь кандидата фізико-математичних наук у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника у 2017 році. Тема дисертації: «Гомоморфізми матричних груп над асоціативними кільцями». До сфери її наукових інтересів входить теорія матричних зображень груп, гомоморфізми матричних груп та кілець. Юлія є авторкою численних публікацій, які побачили світ на сторінках відчизняних журналів та статей, що індексуються наукометричними базами WoS та Scopus. З 2011 по 2016 рік працювала вчителем математики в середній школі, з 2016 року обіймає посаду доцента кафедри математики та інформатики Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

Новоспечені доценти свої сертифікати отримали на засіданні Вченої ради, що відбулося нещодавно у ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ. Вітаємо викладачів з професійними досягненнями та бажаємо їм подальших успіхів!

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar