1993-2004

18 жовтня 1993 року на спільному зібранні керівного складу Товариства угорської культури Закарпаття та Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства було ухвалено рішення про створення вищого навчального закладу  для угорців Закарпаття умісті Берегово. За підтримкою товариства звернулися  до релігійних громад Закарпаття та депутатів Берегівської міської ради.

13 січня 1994 року був зареєстрований благодійний фонд «У підтримку Закарпатського угорського інституту», головною метою якого стало заснування закладу вищої освіти з угорською мовою навчання та забезпечення його діяльності. Засновниками фонду стали: Товариство угорської культури Закарпаття, Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство, Закарпатська реформатська церква, Берегівська міська рада. Представники католицької та греко-католицької церков запевнили засновників фонду у своїй підтримці цього починання, але в той час через об’єктивні причини не змогли взяти участь у роботі фонду. Представники фонду звернулися з проханням про підтримку і допомогу в створенні вищого навчального закладу до Міністерства освіти і культури Угорщини, Бюро у справах закордонних угорців, Ніредьгазького педагогічного інститут імені Дєрдя Бешені. Фонд розробив статут інституту та пакет документів, необхідних для державної реєстрації, і подав їх до Міністерства освіти і науки України, щоб отримати дозвіл на відкриття ВНЗ. Того року дозвіл не було отримано.
17 травня 1994 року Міністерство культури та освіти Угорщини, Ніредьгазький педагогічний інститут ім. Дєрдя Бешені та фонд «У підтримку Закарпатського угорського інституту» підписали договір про відкриття спеціальних курсів педагогічної освіти. Міністерство культури та освіти Угорщини взяло на себе зобов’язання фінансувати курси, Ніредьгазький педагогічний інститут – відкрити філіал заочного відділення у Берегові та забезпечити його педагогічними кадрами, а фонд зобов’язався створити необхідні умови для навчального процесу та забезпечити проїзд і проживання викладачів Ніредьгазького інституту.
У серпні 1994 року були проведені вступні випробування,  за результатами яких студентами інституту стали 41 абітурієнт за такими спеціальностями: вихователь-педагог, вчитель початкових класів, вчитель англійської  мови та історії, вчитель англійської  мови та географії. 17 вересня 1994 року відбулося  урочисте відкриття навчального року. Навчання у вересні проходило в приміщенні Берегівської угорської гімназії ( в кімнатах для вихователів).
На святі закінчення навчального року
На святі закінчення навчального року

5 січня 1995 року фонд «У підтримку Закарпатського угорського інституту» і релігійна громада реформатської церкви м. Берегово уклали договір про те, що церква на умовах оренди передає інституту в користування на 15 років, тобто до 2010 року, частину будівлі (на той час там ще була розташована міська поліклініка) за адресою: провулок Іййєша Дюли, 1. Інститут зобов’язався провести ремонтні роботи та оплачувати витрати на утримання закладу.
Берегівська міська рада відстоювала своє право на власність будівлі, створюючи численні перешкоди на шляху до вирішення питання про передачу будівлі в оренду. 15 березня 1995 більшість  депутатів  Берегівської районної ради проголосувала за перегляд рішення виконкому Берегівської міської ради як такого, що не відповідає закону. Реформатській громаді потрібно було підтвердити право власності на даний будинок ще додатковими документами, зокрема, навіть те, що будівлю було забрано у радянський період, хоча архівні документи свідчили, що ця будівля була майном реформатської церкви ще до Другої світової війни. Цього року навчання проводилося у будівлі Берегівського швейного училища.
У 1995 році Державна акредитаційна комісія  Міністерства освіти і науки України  не надала ліцензії інституту, тому і наступного року навчання за підтримки  Міністерства культури та освіти Угорщини  проводилося на базі філіалу Ніредьгазького інститут у формі курсів. З цього часу  Міністерство культури та освіти Угорщини є основним спонсором Закарпатського угорського інституту.

13 червня 1996 року на засіданні  Державної акредитаційної комісії було ухвалене позитивне рішення про видання  дозволу на роботу інституту. Ліцензію Міністерство освіти і науки України видало 16 вересня 1996. Напередодні  спільного засідання українсько-угорської комісії  Закарпатському угорському товариству культуру через ЗМІ вдалося винести на порядок денний комісії два важливі для угорської нацменшини питання:
•    Зведення пам’ятного знаку на Верецькому перевалі;
•    Реєстрація Закарпатського угорського інституту.
Комісія на своєму засідання прийняла ухвалу щодо цих питань.

25 вересня 1996 року відбулося урочисте відкриття навчального року в Закарпатському угорському педагогічному інституті, в якому взяли участь
Мадяр Балінт, міністр культури і освіти Угорщини, Бабак Анатолій, заступник міністра освіти та науки України, представники Закарпатської облдержадміністрації, ректори ВНЗ Закарпаття, а також інші гості, серед яких були особи, які раніше виступали проти відкриття цього закладу.
Розпочалося формування професорсько-викладацького колективу інституту, до якого залучалися як закарпатські викладачі, що мали належний рівень фахової підготовки і звання, так і перспективна молодь, що навчалася в аспірантурі та PhD. Навчання проходило у приміщеннях Берегівського швейного училища.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Навесні  1997 року за ініціативи Бюро у справах закордонних угорців інститут пройшов перевірку. Цього року дипломи отримали перші випускники спеціальних курсів  Ніредьгазького педагогічного інституту ім. Д. Бешені.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Восени 1997 року за підтримки інституту релігійна громада реформатської церкви м. Береговоповернула у свою власність частину будівлі, де колись знаходився ринок  (колишня площа Кальвіна), яку, за домовленістю, мали передати в оренду Закарпатському угорському інституту. Але влада не хотіла повністю повернути будівлю власнику, ще два роки її приміщення займала Берегівська поліклініка. І це незважаючи на те, що Угорщина проінвестувала 1.000.000 доларів (ця сума до сьогодні не компенсована Угорській державі) у будівництво та оснащення нової сучасної поліклініки в місті Берегово.
У вересні 1999 року на базі Закарпатського угорського інституту Будапештський  аграрний університет організовує навчальні курси за спеціальністю «агроном».
Відкриття навчального року. 1999 рік
Відкриття навчального року. 1999 рік
На фото Каталін Галас, керівник організованих 1999 року курсів підготовки агрономів.
На фото Каталін Галас, керівник організованих 1999 року курсів підготовки агрономів.

(Фотоархів)

26 лютого 2000 року в рамках офіційного візиту в Україну в Закарпатський угорський інститут завітав прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.
Цього ж року вдалося завершити ремонтні роботи у приміщеннях орендованої інститутом будівлі, які заходилися у вкрай поганому стані.

Відвідини прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, 2000 рік
Відвідини прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, 2000 рік

(Фотоархів)

У 2000 році за підтримки благодійного фонду ім. Опацоі (Угорщина ) інститут придбав, а потім у 2001 році відремонтував першу свою нерухомість – гостьовий будинок для забезпечення належних умов проживання викладачів з Угорщини та інших ВНЗ Закарпатської області. В урочистому відкритті гостьового будинку взяли участь голова фонду ім. Опацоі Дейнеш Берейні та керівник офісу фонду Орш Чете.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

(Фотоархів)

У вересні 2000 року за сприяння Ніредьгазького педагогічного інституту ім. Д.Бешені в Закарпатському угорському інституті розпочинається навчання за спеціальністю «економіка».

Відкриття навчального року. 2000 рік
Відкриття навчального року. 2000 рік

(Фотоархів)

У 2001 році Міністерство освіти та науки України акредитувало відкриті спеціальності, таким чином Закарпатський угорський інститут став першим вищим навчальним закладом для угорських нацменшин Карпатського регіону, який видає своїм випускникам дипломи державного зразка. На урочистостях з нагоди вручення дипломів випускникам 20 червня 2001 року були присутні міністр освіти і культури Угорщини Золтан Покорні та представник
Міністерства освіти й науки України Надія Добідовська.

У 2002 році за підтримки  благодійного фонду ім. Опацоі інституту вдалося  придбати , а згодом  і реставрувати колись відомий у Берегові готель „Гранд”, що знаходиться на головній площі міста. До кінця 90-х років готель діяв під назвою „Дружба” , але згодом був закритий через аварійний стан будівлі. У відремонтованому будинку розташувався студентський гуртожиток ім.Ференца Колчеі. В урочистому відкритті гуртожитку, яке відбулося 7 лютого 2002 року, взяли участь Президент Угорщини Ференц Мадл та Прем’єр-міністр України Анатолій Кінах. Цього ж дня Берегівська міська рада прийняла рішення про передачу Закарпатському угорському інституту будівлі колишньої Палати правосуддя.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У 2002 році за підтримки благодійних фондів  ім. Опацоі та ім. Іййеша розпочалися роботи з реконструкції приміщень будівлі колишньої Палати правосуддя. Виділених коштів вистачило тільки на початкові роботи, тому керівництво закладу  вирішило звернутися  за допомогою до великих міст України та Угорщини. Відновлені аудиторії інституту названі в честь тих міст, які фінансували їхній ремонт.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

11 березня 2003 року в студентському гуртожитку ім. Ф. Колчеі розпочав свою роботу кіноклуб,  створений за підтримки благодійного фонду ім. Опацоі. У відкритті клубу взяв участь голова фонду Шандор Кеніг.

Урочисте відкриття кіноклубу.
Урочисте відкриття кіноклубу.

13 грудня 2003 року інституту присвоєно ім’я визначного діяча Угорщини Ференца Ракоці ІІ . Відтепер повна назва навчального закладу –  Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ. На урочистому зібранні  був присутній державний секретар Угорщини Вільмош Сабов.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

 

Шляхом внесення змін до статуту вдається розширити перелік спеціальностей, відкрити нові, перевести на постійну основу курси з підготовки агрономів.

Урочисте відкриття навчального року. 2003 рік

 

2003 рік – Інститут проходить аудит на прохання Міністерства науки та освіти України.

2004 рік
– завдяки допомозі органів місцевого самоврядування Угорщини вдається завершити реконструкцію другого поверху будівлі колишньої Палати правосуддя.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У 2004 році новий склад Берегівської міської ради (обраний 2002 року) виніс рішення про неправомірність передачі будівлі колишньої Палати правосуддя Закарпатському угорському інституту. Керівництво інституту робить усе можливе для захисту своїх прав. З проханням про захист права власності інститут в офіційному  листі до Президента України  Леоніда Кучми зверталися Президент Угорщини Ференц Мадл та парламентарій Томас Лантос від імені групи сенаторів США. Справа набула політичного характеру: як стало відомо, ініціатором скасування рішення на право власності був депутат Верховної Ради України, голова ДСУУ (Демократичної спілки угорців України) Іштван Гайдош. На захист інституту став Олександр Мороз, колишній Голова Верховної Ради, який особисто ознайомився із ситуацією навколо прав власника, перебуваючи в Берегові 1вересня 2004 року. Керівництво Берегівського центру культури і дозвілля відмовило інституту в оренді приміщень для проведення урочистостей з нагоди закінчення навчального року, пояснюючи відмову необхідністю проведення ремонтних робіт (такі відмовки стали типовими у той час). Тому урочистості були проведені у реформатській церкві, яка на прохання студентів стала постійним і традиційним місцем проведення урочистостей з нагоди початку і завершення навчального року.

Tanévnyitó 2004-ben a beregszászi Református Templomban
Урочисте відкриття навчального року в Берегівській реформатській  церкві.  2004 рік.

(Фотоархів)