Ким ми можемо пишатися: інтерв’ю з Адрієн Адам

Якою повинна бути хороша вихователька? – запитують багато батьків, у яких є діти дошкільного віку. Найголовніше – щоб вона любила дітей, заняття з ними, ігри. І щоб навчала та виховувала з радістю – вона ж друга мати для малечі -, щоб дитина із задоволенням ходила до дитячого садка.

Адрієнн Адам народилася в селі Сюрте, а виростала Малих Геївцях. Вона освоїла свої знання на факультеті дошкільної педагогіки інституту Ракоці, а зараз вона очолює дитячий садок у Великому Березному, який є частиною приватного закладу “Гімназія імені П. Каталін Франгепан”.

– Розкажіть про себе. Де народилися, навчалися?

– Я народилася в Сюрте, але ми переїхали до Малих Геївців, коли мені було один рік. Дошкільні роки я провела у дитсадку в Великих Геївцях. Я не знаю, як інші згадують цей час, але я тільки позитивно. Там була чудова няня, яку я дуже любила. І запах дошкільного закладу я ще відчуваю, коли заходжу в будівлю, вже дорослою людиною. Сміло можу сказати, що мені дуже подобалося відвідувати дитячий садок. У школу я ходила також в Малих Геївцях. Я не була відмінницею, а скоріше середньою ученицею. Протягом шкільних років я брала участь у багатьох відбіркових конкурсах, конкурсах на краще вимовляння. Мій клас був дуже дружнім і злагодженим, я вважаю, що ми з ким завгодно з нашого класу можемо продовжити розмову з того місця, де ми зупинилися 20 років тому. Наші вчителі робили все можливе, щоб дати нам найкраще навчання.

– Чому ви обрали інститут Ракоці?

– Під впливом добрих вчителів, які завжди були прикладом для мене, я вже з дитинства хотіла стати вчителькою. Однак мені складно давалася українська мова. Я здавала вступні іспити на факультет угорської літератури Ужгородського національного університету, а також до ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ. Навчання в університеті мене не приваблювало, я не потрапила до списку 15 державних місць. Але, з якихось причин, я не обурювалася. До інституту я подала заявку і на спеціальність дошкільна освіта. Я так готувалася до вступного іспиту з математики, що навіть для простої задачі хотіла скласти систему координат. Я все ускладнювала, втратила час і не здала іспит. Я розплакалася, бо не знала, що робити далі, але потім один з членів приймальної комісії заспокоїв мене, сказавши, що я можу спробувати спеціальність дошкільна освіта, там немає вступного іспиту з математики. Я продовжувала складати вступні іспити. Все йшло добре, поки не прийшов іспит з малювання. На столі стояв вазон з квітами, який я повинна була намалювати так, як я його бачила. Я бачила його, але просто на нього дивилася. Я не вміла малювати.Я дуже нервувалася, але врешті-решт зібралася з думками і щось створила, бо зрозуміла, що через це не можу втратити все. Врешті-решт я здала іспит. Мій шедевр прийняли. Мене взяли на навчання.

– Як пройшли студентські роки? Чи є якийсь студентський досвід, яким ви хотіли б поділитися?

– Були дуже насичені 4 роки. Я винавчальася в далекому місці від дому, у чужому середовищі. Кожна поїздка до інституту та назад, початок студентського життя на гуртожитку, вечірки для першокурсників, культурне життя в гуртожитку, сам процес навчання, виступи різних викладачів, їхні методи викладу – все це було для мене досвідом. Були викладачі, від яких я майже боялася, бо вони були дуже суворі, а також ті, на яких я дивилася з захопленням. Дуже багато викладачів, педагогів залишилися для мене прикладом. Перший день був дуже захоплюючим – коли ми, першокурсники, думали, що це свято початку року, а виявилось, що це перший день навчання. Я з сімʼєю переїхали до гуртожитку та розпаковували наші речі так довго, що я запізнилася на першу пару. Я дуже переживала про це, але врешті-решт, все обійшлося. Потім настав час іспитів. Я провалила свій перший іспит з угорської мови. Це було так важливо для мене, що я запам’ятала кожну тему і всі деталі. Після цього був іспит з математики, але мене звільнили з нього за мої гарні досягнення протягом року. Я також здавала іспит з дитячої літератури, і на коридорі я розмовляла про те, що я прочитала всі обов’язкові книжки, крім Гаррі Поттера та Володаря Перснів. Опрацьовуючи запитання мені було дуже соромно і страшно, але удача була на моєму боці. Гарними враженнями стали і державні іспити, і довгоочікувана церемонія вручення дипломів. Я рада, що мала можливість це пережити.

– Що трапилося після закінчення інституту?

– 2007 року я отримала диплом і почала працювати в дитячому садку у селі Холмець. Це було досить важко, оскільки я замінювала досвідчену виховательку. Моя група складалася з дітей різного віку та рідної мови. Дуже допомагала мені моя чудова керівниця, на яку я завжди могла розраховувати. Я багато навчилася від неї. Потім у 2009 році я перейшла до дитячого садка в Часлівці. Завдяки голові селища в нашому населеному пункті після декількох років знову відкрили дитячий садок, і я стала його керівником. У цьому році було створено одну групу, і я їздила з дому до дому в сусідніх селах, щоб просувати дитячий садок і залучати до нас більше дітей. Я була молодою і не дуже досвідченою. Більшість не вірили в мене, що я зможу справитися зі своїми обов’язками. У 2011 році було створено ще одну групу, а в 2012 році ми розширилися до школи. У 2018 році з’явилось настільки багато дітей, що нам довелося відкрити третю групу.

Відкриття дитячого садка вимагало багато роботи. Від міського голови, яка займалася документацією установи, я навчилася тому, що кожні двері відкриються, якщо по ним постукати, треба лише знати як. У дитячому садку було всього п’ять робітників, але завжди долучалися допоміжні руки. Щиро вдячна всім за це. Перший рік не був простим, але з колегами було приємно працювати. Я навчилася тут, що сила в єдності. Цей дитячий садок був не просто місцем роботи для мене, а другим домом. Я дуже любила свою роботу. Але багато чого змінилося, змінювалося керівництво, змінювався склад колег. Я завжди могла знайти спільну мову зі всіма і була готова допомогти, доки не зрозуміла, що іноді через посади люди втрачають людяність. Це було тим, що мені дало зрозуміти, що це вже не те, що я люблю, це не я. Тоді я навчилася встановлювати межі і прийняла важке рішення – звільнилася.

– А сьогодні ви очолюєте дитячий садок приватного закладу “Гімназія імені П. Каталін Франгепан”.  Розкажіть про свої будні там.

– Після звільнення я була дуже знеохоченою. Я вирішила, що більше не буду працювати в дитячому садку, хоча я любила дітей і любила свою роботу. Я вирішила рухатися в іншому напрямку. Ще у шкільні роки мене дуже цікавила психологія. У важкий для мене період життя я навіть відвідувала курси психології. Я хотіла піти цим шляхом. Одного разу я отримала телефонний дзвінок від жінки, яка запропонувала мені посаду директора дитячого садка у Великому Березному. Я буду щирою, спочатку подумала, що це жарт. Але тому що я знала розмовника, швидко оговталася. Я попросила трохи часу, щоб все обдумати. Наступного дня знову позвонили і потрібно було відповісти. Тоді я зрозуміла, що це початок нового життя. Я прийняла пропозицію і знову стала керівником дитячого садка.

Оскільки це приватний заклад, мої обов’язки стали трохи іншого характеру. Моя головна мета полягає в тому, щоб діти отримували належну освіту, були в безпеці та любили ходити до дитячого садка. Для цього мені потрібно організувати те, що вони будуть робити, в яких умовах, чим і з яким настроєм вони це робитимуть, що і скільки вони будуть їсти та пити, як вони будуть відпочивати та розважатися. Але мене недостатньо для виконання цих завдань, тому неможливо уникнути того, щоб ми разом з колегами були однією командою з розумінням одне одного. Для цього важливо, щоб кожен почувався комфортно на робочому місці та з любов’ю й чесністю виконував свої обов’язки.

– Чи були проблеми під час роботи?

– Так, знову потрібно було все починати з нуля. Хоча в мене вже був деякий досвід, все ж це було інше. Це приватний заклад. Деяких завдань тут не було, але з’явилися нові, які потрібно було вивчити і вирішувати. Я ніколи не соромилася просити допомоги, якщо я не могла щось вирішити. Я тип людини, який пристосовується до всього. Можливо, складність полягала в тому, що деякі речі потрібно було робити по-іншому, ніж раніше. Але людина швидко звикає до хорошого, і після стількох років я легше впоралася зі складнощами.

– Які позитиви ви бачите у своїй роботі?

– У цій роботі є безліч позитивних моментів, саме тому я тут працюю. Кожен день – новий день. Незважаючи на те, що ми плануємо все наперед, зазвичай життя відбувається не так, як ми цього планували, але так, як повинно бути. Я люблю цитувати слова терапевта Болдіжар Аніко: “Казкові герої не мають минулого, вони живуть в постійному тепері. Вони не планують, а діють, не уявляють, як хочуть жити, а роблять конкретні кроки для цього”. Я думаю, якщо ми дотримуємось цього, то ми переможемо в цій справі. На мою думку, в цій професії визнання не залежить від кількості дипломів, а від того, скільки щасливих дітей ми здатні виховати, скільки задоволених сімей повертається до нас зі своїми дітьми, скільки людей долучається до нас, лише тому що ми були порекомендовані їм кимось знайомим. Щоб отримати позитив від нашої роботи, ми самі маємо ставитись до неї позитивно.

– Розкажіть про свою сім’ю. Чи є у вас час на відпочинок поза роботою?

– Я швидко розпочала сімейне життя. Я зробила рішення занадто швидко, ще не була до цього достатньо дорослою. Я вважаю, що кажуть правду, коли кажуть “молодість – це безумство”. Мій партнер і я були занадто молодими, неосвіченими, нетерплячими та часом не поважали одне одного. Мій перший шлюбзакінчився після 6 років. Я не пишаюся цим, але це стало частиною мого життя. Не все може вийти відразу. Я багато навчилася з цього досвіду і отримала життєвий дарунок на все життя – мого старшого сина Марка, який виповнить 18 років в червні. Він любить танцювати з дитинства і обрав цю сферу для себе. Зараз він на третьому курсі Ніредьгазької мистецької професійної школи та вивчає сучасно-модерний танець.

Що не вдається з першого разу, може вдастися з другого, тож я знову закохалася і вийшла заміж. Зараз, на щастя, живу у щасливому шлюбі. Мій чоловік не тільки чоловік, а справжній партнер, ми утворюємо справжню єдиність, де не завжди потрібні слова, щоб зрозуміти один одного. Наше щасливе життя прикрашають двоє наших хлопчиків. Міклош виповнить 10 років у березні. Він розумний хлопчик, з яким ніколи не нудно. Він завжди зайнятий спортом, завжди бере участь у всьому, головне – щоб його слово було останнім. Найновіша наша радість – маленький Річі, який 4 місяці тому приніс новий зміст до життя, нове світло і блиск до нашої родини. Зараз я на декретній відпустці. Це один з найкращих періодів нашого життя.Тепер я відчуваю материнство зовсім по-іншому, ніж раніше. Іншим речам надавали іншу цінність. Я люблю свою сім’ю, у мене є і завжди буде час для них понад усе. Саме вони заслуговують на кожну мить мого життя, вони приймають мене, прощають і люблять беззастережно. Це ті, кого б не було, якби не було мене. З ними дні минають, як мить ока. Варто жити з ними, заради них. З ними варто відправитися в подорож. Я чула вислів, що «найбільше часу має той, хто найбільш зайнятий». Адже це якось так. Можливо, все, що потрібно зробити, це навчитися правильно розподіляти свій час і знаходити час для відпочинку. Ми дуже любимо їздити в подорожі. Ліс, гори, море – ми всюди ходимо. Головне щоб ми були разом.

– Які плани на майбутнє?

– Я навчилася планувати і робити все, щоб досягти цілей. Але сьогоднішнє життя приносить нам щоденні речі, через які ми переоцінюємо плани і народжуються нові плани. Я відкрита до всього, головне, щоб кінцевий результат був позитивним. Я планую помандрувати ще кількома містами і завершити розпочате. Але мій головний і найважливіший план — виростити з моїх дітей людьми, які будуть знайдуть своє місце у цьому світі.

– Чим ви завдячуєте Закарпатському угорському інституту імені Ференца Ракоці ІІ?

– Дякую за можливість навчатися там рідною мовою, безкоштовно. Дякую кожному окремому вчителю та викладачу, який мене навчав, бо частинка кожного з них залишилася в мені. Дякую однокурсникам за враження. Дякую за свою позицію та роботу всіх, хто є частиною цієї великої родини. Дякую і за це інтерв’ю. Насправді я думаю, що можу сказати, що всім, що я сказала, я завдячую інституту, тому що якби все не склалося так, як тоді, моє життя теж не склалося б так, як склалося.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar