100-річчя заснування Закарпатської реформатської церкви – У ЗУІ відбулася пам’ятна конференція

Кафедра історії та суспільних дисциплін Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ спільно із Закарпатською реформатською церквою у співпраці з Науково-дослідним центром імені Імре Норончіка організовували ювілейну конференцію, присвячену 100-річчю заснування Закарпатської реформатської церкви. Конференція відбулася 16 листопада у ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

Захід розпочався з обряду благословення, на початку якого прозвучав виступ камерного хору Берегівської реформатської церкви. Опісля єпископ Олександр Зан Фабіан виголосив проповідь, у якій поміж іншого процитував 100-й псалом з нагоди 100-річчя заснування ЗРЦ: «Вдячний псалом. Уся земле, покликуйте Господу! Служіть Господеві із радістю, перед обличчя Його підійдіте зо співом! Знайте, що Господь Бог Він, Він нас учинив, і Його ми, Його ми народ та отара Його пасовиська. Увійдіть в Його брами з подякуванням, на подвір’я Його з похвалою! Виславляйте Його, ім’я Його благословляйте! Бо добрий Господь, Його милість навіки, а вірність Його з роду в рід!»

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після провіді слово взяла історик, директор бібліотеки ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, доцент кафедри історії та суспілних дисиплін Ібоя Самборовскі-Нодь:

«Господь – мудрий, Його милість – безкінечна, а любов – безмежна»,

– почала свою промову історик, додавши, що приводу сумувати немає, адже навіть наші предки не здогадувалися, що про події, що передували заснуванню Закарпатської реформатської церкви у травні 1923 році, згадуватимуть 100 років потому.

У своєму виступі консул Консульства Угорщини в Берегові Іштван Буцко зауважив, що угорська громада Закарпаття живе, активно проявляє себе, демонструє свою силу та волю до існування.

«100-річний ювілей вартий уваги. Особливо, коли мова йде про силу, що об’єднує людей у суспільстві та формує їх соціальну приналежність, якою для нас є реформаторська церква»,

– додав до сказоного вище проректор з наукової роботи та питань якості освіти ЗУІ Дюло Фодор, а потім пригадав історичні події минулих років та їх вплив на формування церковних ідеологій.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Опісля вітальних промов відбувся показ документального фільму «Реформати та Тріанон» (панорама Карпатського басейну).

Згодом розпочилася панельні сесії. Спершу з доповіддю «Від «миротворчої окупації» до «завоювання». Перші п’ять років чехословацького Закарпаття (1919–1924 рр.)» виступив викладач кафедри історії та суспільних дисциплін ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Імре Сакал. Наступним свою доповідь проголосив настоятель Запсоньскої реформатської церковної громади Жолт Орос, який розповів про роль Бейли Бертока в заснуванні Закарпатської реформатської церкви. Опісля учасники прослухали лекцію Ібої Самборовскі-Нодь на тему «Дует Берток–Барі», або робочі стосунки між Бейлою Бертоком та Дьюлою Барі до та під час створення ЗРЦ». Потім слово взяв священник Косинської та Батрадівьської реформатської церковної громади, співробітник Дослідницької майстернв імені Імре Норончіка, який висвітлив питання мотивації та напрямків формування особистих стосунків у процесі заснування ЗРЦ. Перша половина дня завершилася мінівиставкою «100 років Закарпатській реформатській церкві», яку представила  начальниця Архіву та музею управління Закарпатської реформатської церкви Ержебет Сільваші. Хід доповідей модерувала викладачка ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Єлизавета Молнар Д.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Серію післяобідніх панельних сесій розпочала викладачка кафедри історії та суспільних дисциплін ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Єлизавета Молнар Д, яка прочитала лекцію на тему «Вигнання і повернення: Голгофа священика Берегівської реформатської церковної громади Єнева Сутора за часів Чехословацької Республіки». Потім доцент кафедри географії та туризму ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Маріанна Секель ознайомила присутніх з повсякденним життям вербовецької громади у світлі просторових домовленостей після Першої світової війни. А співробітник Дослідницької майстернв імені Імре Норончіка Ласло Турі доповів про становище Кідьошської реформатської церковної громади після Першої світової війни. Наостанок співробітниця Музею Дебреценського реформатського коледжу Емьовке П. Салаі презентувала виставку табличок, що зберігаються у Музеї Затисянського церковного округу та прозвітувала про результати програми реставрації закарпатських реформатських церков. Хід доповідей модерував завідувач кафедри історії та суспільних дисциплін ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Юрій Чотарі.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Наприкінці заходу учасники підсумували результати роботи конференції.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar