2 етап 13-го Мистецького табору імені Марії Янкович у Пийтерфолві завершився експозицією

Вже втринадцяте Благодійний фонд «ГЕНІУС» організовує Мистецький табір імені Марії Янкович для закарпатських школярів, які цікавляться образотворчим мистецтвом, живописом, скульптурою та малюванням. Щороку табір користується великою популярністю, тож кількість його учасників перевищує кількість вільних місць. Цього року також надійшло більше заявок, ніж передбачалося. Аби кожен очохий зміг взяти участь у таборі, фонд – подібно до попередніх – організував культурно-мистецький захід у два етапи.

Перший етап табору відбувся 7-12 серпня 2023 року в Берегові, на базі Закарпатського угорського інституту імені Ференці ІІ, у якому взяли участь двадцять два учні. Другий етап за участі дванадцяти молодих любителів мистецтва віком від 10 до 16 років організатори провели у період з 14 по 19 серпня 2023 року в Тисапийтерфолві, у місцевій філії Професійно-технічного центру ім. Егана Еде ЗУІ, за програмою, повністю ідентичною берегівській, однак учасники другого етапу програми, поміж іншого, мали змогу опанувати техніку пленерного живопису, малювання на камені та пап’є-маше.

Під час табору мистецькі здібності дітей розвивали 6 професіоналів: координаторка табору, президентка Товариства ім. Імре Ревеса Агнеш Кулін, скульптор-кераміст Ендре Гіді старший, викладачка Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, майстриня з Берегова Дьєнді Ковач, лаборант відділу образотворчого мистецтва Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Чаба Куташі, керівниця гуртка паперопластики обласного центру дитячої та юнацької творчості «Падіюн» Кристина Негер, берегівська художниця Ноемі Русин.

З легкої руки викладачів учасники табору взяли участь у різноманітних тематичних заходах, зокрема вивчали графічний дизайн, живопис та скульптуру, а також працювали над створенням витворів мистецтва на актуальні теми цьогорічного року. У 2023 році відзначаються ювілеї двох відомих угорських художників – Тівадара Чонтварі Костки та Лайоша Гулачі, мистецька діяльність і світогляд яких отримали друге дихання під час занять, а візуальний світ одного з найвідоміших поп-арт-художників Роя Ліхтенштейна ідеально вписався у тематику програми. Цього року також відзначається ювілей Гюстава Ейфеля, тому архітектурні надбання світу теж отримали чільне місце у програмі заходу. Крім того, проводилися різні експериментальні заходи, приурочені до річниці смерті Луї Люм’єра, а також учасники відкрили для себе цікаві сторінки з історія кінематографії та навіть змайстрували камеру-обскуру.

А на факультативних заняттях діти мали змогу навчитися техніці рукоділля, орігамі та зазирнути у потаємний світ гончарства. Після занять охочі отримали корисні знання в рамках серії лекцій, присвячених подіям 2023 року та його знаменним датам.

Під час лекцій учасники табору від Дьєнді Ковач дізналися про життя та творчість Тивадара Костку Чонтварі, який народився 170 років тому. Агнеш Кулін прочитала лекцію під назвою «Брати Люм’єри – піонери кінематографії». Ноемі Русин розповіла юним поціновувачам мистецтва про мистецьку діяльність Роя Лейхштейна та його інспірації, знайдені в деяких коміксах. Чаба Куташі познайомив дітей зі світом архітектури, прочитавши лекцію «Гюстав Ейфель – конструктор Ейфелевої вежі», а в останній день табору молодь із захопленням слухала лекцію Адама Теметев «Семюель Морзе – винахідник телеграфу з азбукою Морзе 1883 року».

Табір традиційно завершився 18 серпня 2023 року урочистим закриттям та виставкою робіт, створених за тиждень. Останньою частиною церемонії стала цікава вікторина в атріумі ЗУІ.

13-й Мистецький табір імені Марії Янкович відбувся за підтримки угорського уряду, Офісу прем’єр-міністра Угорщини, Державного секретаріату з питань національної політики та Фонду ім. Габора Бетлена.

Наталія Вароді, організатор програми
БФ «ГЕНІУС»

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar