30 РОКІВ ВИШЕГРАДСЬКОЇ ГРУПИ: МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ В ЛЮБЛІНІ (ПОЛЬЩА)

Університет Марії Кюрі-Склодовської в Любліні, Польща – один із найбільших державних вищих навчальних закладів Польщі, став організатором наукової конференції 15 квітня 2021 р. присвяченої міжнародним відносинам «30 років Вишеградської групи – успіхи, невдачі та перспективи». У 2021 році відзначається 30-та річниця створення Вишеградської групи. Його мета – підвести підсумки попередньої співпраці V4, а також розглянути перспективи її майбутнього та напрямки державної політики. На англійській мові виступали вчені із Польщі, Словаччини, Угорщини, Індії, Нідерландів, Грузії, Чеської Республіки та України.

Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ, представляла в Любліні Доктор наук Єва Кіш із доповіддю «Зовнішня політика України з країнами Вишеграду на регіональному рівні». В своєї доповіді вона критично відзначила, що принципи субсидіарності і децентралізації, відповідальності і дієздатності регіонів України не набули тої ваги, яку демонструють хоча би наші сусіди “першого порядку” – Польща, Угорщина, Словаччина. А також факт непорозуміння важливості, ключової ролі єврорегіональної співпраці в контексті просування України в руслі європейської інтеграції. Наприкінці організатори планують видати англійською мовою монографію у видавництві UMCS.

15 лютого 1991 року відбулася зустріч угорського прем’єра Йожефа Антала, президента Чехословаччини Вацлава Гавела і президента Польщі Леха Валенси. На зустіч до угорського міста Вишеград (угорською Visegrád) запросив високих гостей Йожеф Антал. З цього часу вже 30 років невелике місто Вишеград, стало символом одного з найуспішніших європейських проєктів – співпраці країн «Вишеградської групи». Лідери трьох країн у Вишеграді домовились про тіснішу співпрацю, особливо в ділянці інтеграції країн до європейських і євроатлантичних структур. Після розділу Чехословаччини в грудні 1992 року, Угорщина, Польща, Чехія і Словаччина для означення союзу чотирьох країн почали вживати спільний знак – символ V4. «Вишеградська четвірка» від самого початку визначила свої головні цілі – вступ країн до Європейського союзу і НАТО. Вони досягли мети, стали членами НАТО та Європейського союзу. Країни «Вишеградської четвірки» також тісно співпрацюють в галузі культури, освіти, науки і обміну інформаціями.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English