Як ЗУІ до Великодня готується

Великдень – одне з найважливіших і найбільших християнських свят, коли усі віряни прославляють воскресіння Ісуса Христа. З цим світлим святом пов’язано чимало традицій і атрибутів. У цю пору на столі обов’язково повинні стояти крашанка, котики, а хлопці в поливаний понеділок – за доброю народною традицією – навідуються до дівчат та проводять обряд обливання, адже вважається, що у цей день вода має цілющі властивості.

Кафедра педагогіки та психології Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ щороку намагається відродити віковічні традиції та познайомити студентів зі звичаями наших пращурів. Тож 2023 рік не є виключення: 5 квітня викладачі кафедри організували день підготовки до Великодня, до якого могли долучитися всі охочі, хто хотів пірнути у захопливий процес писанкарства.

На початку заходу викладач народного співу Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода» Ержебет Кокаш разом зі своєю вихованкою Сабіною Попов виконали воскресну народну пісню. Опісля учні мистецької школи повели гостей у світ народних ігор.

З вітальною промовою до учасників звернулася викладачка кафедри педагогіки, психології, викладання, дошкільної освіти, освітнього та інституційного лідерства Єва Габода. У виступі вона підкреслила, що захід спрямований на відродження наших традицій, відтворення звичаїв наших пращурів.

Потім слово взяли студентки кафедри – Домініка Іжак та Ізабелла Горонді, – які ознайомили присутніх з традиціями великоднього циклу.

Наступною зупинкою став майстер-клас із розпису яєць, де всі охочі мали змогу опанувати різні техніки писанкарства. Умілі руки створювали березькі дряпанки, гребінці та воскові паски, приготовані селу Шаланки.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

A. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar