Вийшов зайчик на горбок – у Великих Берегах відтворили великодні традиції в дусі Франгепанів

Великдень – одне з найвеличніших християнських свят. Молодь і люди старшого віку докладають усіх зусиль, щоб святковий стіл прикрашали барвисті, унікально оздоблені писанки та ломився від смаколиків.

Вихованці початкової школи та дитячого садочка, що при Середнянській гімназії ім. Каталін Франгепан, завітали до сільського будинку-музею с. Великі Береги, щоб познайомитися ближче з традиціями та великодніми звичаями. Співробітниця ГО «Про Культура Субкарпатіка» Марта Мондік провела екскурсію сільським будинком-музеєм та ботанічним садом ім. Йожефа Сікури, де діти пізнали багатий рослинний світ саду.

Після цього відбулася творча майстерня, де кожен охочий мав змогу розписати власну унікальну писанку. Першокласники та другокласники разом з Андреєю Мештер, Андреєю Кепич та Адель Гал познайомилися з традиційною технікою писанкарства. Серед крашанок можна було побачити чудові березькі дряпанки, пропалені крашанки та воскові писанки, притаманні селу Шаланки. Господиня сільського будинку-музею Пірошка Олас відкрила секрет приготування традиційної угорської великодньої страви – шаргатуро, що у перекладі означає «жовтий сир». Наприкінці дня кожен учасник заходу мав змогу спробувати свої сили в різних народних іграх та знайти для себе улюблену.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

A. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English