Біологи інституту повторно провели природоохоронні дослідження в околицях озер-кар’єрів міста Берегово

Студенти-магістри кафедри біології та хімії ЗУІ разом із викладачем кафедри і водночас науковим співробітником науково-дослідного центру імені Іштвана Фодора (доцент Є.Й. Андрик) повторно обстежили озера-кар’єри  Берегова та здійснили оцінку їх біорізноманіття.

Проведені дослідження дозволили значно поповнити список видів, що поширені на території. Було відмічено багато весняних видів рослин та таких представників місцевої фауни як вусача, оленку волохату, жука-карапузика, скорпіонницю звичайну, метелика зоряницю Аврору, різні види павуків, а також ящірку прудку, вужів, різні види равликів і червонокнижні види – жабу прудку і мідянку звичайну. Учасники також долучилися до порятунку болотної черепахи європейської, яка останнім часом стає все більш рідкісною в краї. Знайдену на дорозі під пекучим сонцем особину черепахи, з метою уникнення її висихання, було переміщено до більш безпечного для неї місця у ближнє озерце. Завдяки спілкуванню з рибалками студенти отримали цінну інформацію стосовно місцевих видів риб. Під час орнітологічних спостережень вдалося зафіксувати особини різних видів птахів. Використовуючи сучасні прилади, у момент вимірювання було встановлено силу вітру, рівень  вологості, освітленості та шуму, а також вологість та кислотність ґрунту.

Внаслідок результативних польових досліджень студенти збагатилися досвідом та враженнями і вкотре впевнилися в тому, що навіть така, на перший погляд непримітна, територія, яка зазнає сильного антропогенного впливу, може становити велику природоохоронну цінність як осередок проживання значної кількості видів.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Учасники експедиційного виїзду вдячні студентам Ференцу Молнару та Ласло Шірокаі-Кудрон за логістичне забезпечення досліджень.

Анна-Марія Станкович, студентка першого курсу магістратури кафедри біології та хімії ЗУІ
Єва Андрик, доцентка кафедри біології та хімії ЗУІ, наукова співробітниця науково-дослідного центру імені Іштвана Фодора

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar