Чому варто обрати ЗУІ для того, аби стати успішним у сфері бізнес-діяльності? – Інтерв’ю з випусницею закладу Віолеттою Шімон

Обрати майбутній фах та визначитися із закладом вищої освіти – справа не з легких, оскільки прийняте рішення може вплинути на подальше життя людини. Передусім, важливо скласти власний план дій, сформувати власне бачення свого майбутнього та отримати необхідний досвід для того, щоб керувати власним життям. Такого плану дотримувалася й Віолетта Шімон, яка цього року успішно здобула освіту в Закарпатському угорському інституті ім. Ф. Ракоці ІІ за спеціальністю «Бухгалтерський облік та оподаткування». Як минули студентські роки та який досвід вона отримала впродовж навчання, дізнавалися у молодого фахівця.

– Чому Ви вирішили обрати саме цю нішу освіти?

– З самого дитинства я захоплювалася магією чисел та їх економічною складовою і мріяла стати успішним підприємцем. 2017 року я вступила до Професійно-технічного училища Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ (нині – Фаховий коледж), де отримала диплом молодшого спеціаліста за спеціальністю «Облік і оподаткування». Три роки навчання в училищі лише підсилили в мені впевненість у тому, що не помилилася з вибором професії, а також дали дороговказ, що потрібно рухатися в цьому напрямку і підвищувати свою професійну кваліфікацію. Відтак, після того, як отримала диплом, продовжила навчання на кафедрі «Бухгалтерський облік і аудит» ЗУІ, де здобула кваліфікацію економіста-фінансиста та економіста-бухгалтера.

Чому Ви обрали саме ЗУІ?

– Викладачі професійно-технічного училища сформували в мені усвідомлення того, що я повинна залишитися на батьківщині, на Закарпатті, і працювати на благо своєї угорської національної меншини. А для цього ЗУІ забезпечує найкращі умови кожному, хто поділяє таку думку, як і я. Для мене надзвичайно важливо, щоб здобуті мною знання визнавалися в якомога більшій кількості країн, однак допоки обставини дозволяють, я все ж хотіла б жити та працювати тут, на Закарпатті. Я вдячна керівництву та викладачам навчального закладу за таку можливість. Разом з одногрупниками брали участь у багатьох олімпіадах, навчалися працювати в команді та у рамках відповідної програми обмінювалися досвідом з іншими студентами. Протягом навчання нам вдалося встановити низку партнерських зв’язків, які стають у нагоді в майбутньому.

– На якій спеціальності Ви навчалися паралельно?

– У 2020 році я розпочала навчання за напрямком підготовки «Бізнес та менеджмент» Ніредьгазького університету, де відкрила для себе новий світ у сфері економіки, податкової системи та бухгалтерського обліку. Мені подобається поглиблювати свої знання, отримувати нову інформацію та розвивати свої професійні навички. Під час навчання в Ніредьгазькому університеті брала участь у багатьох навчальних програмах, тренінгах та семінарах. Тож, завдяки знанням, отриманим в університеті та ЗУІ, знайти роботу в економічному секторі обох країн буде не складно.

Наскільки було важко поєднувати навчання одразу на двох спеціальностях?

– Я стикалася з багатьма труднощами, особливо під час екзаменаційних періодів, але жодного разу й не замислювалася кинути навчання. Мій перфекціонізм часто стримував мене, але з роками я зрозуміла, що не оцінка впливає на показник твоїх знань. Отримані в професійно-технічному училищі знання суттєво полегшили мені процес навчання, що дали основу для подальшого навчання в інституті та університеті.  Постійне вдосконалення своїх знань завжди приносить свій результат, і в моєму випадку про це свідчать мої нинішні досягнення та широких спектр пропозицій роботи на ринку праці.

– Тож які можливості пропонує ринок праці для фахівців, які здобули освіту за спеціальністю «Бухгалтерський облік і оподаткування»?

– Поміж інших фахівців економісти завжди будуть користуватися попитом на ринку праці. На щастя, ми живемо у динамічному світі, де головний пріоритет полягає у сприянні розвитку економічного потенціалу. Кваліфікований економіст у більшості випадків здатний допомогти у досягненні цієї мети. Наші послуги потрібні всім установам: від мікропідприємств до великих корпорацій. Ми можемо працювати в будь-якому відділенні банку, некомерційній організації, страховій компанії і, звичайно ж, надавати свої послуги будь-якому підприємству. Диплом, отриманий на кафедрі «Бухгалтерський облік і аудит», відкриває безліч можливостей для працевлаштування.

– Окрім професійних навичок, які ще перспективи відкрилися перед Вами завдяки підвищенню кваліфікації (мовні навички, подорожі, стипендії і т.д.)?

– Окрім безкоштовного навчання, інститут виплачує стипендії всім своїм студентам. Крім того, кожен студент має можливість подавати заявки на отримання грантів кілька разів на рік, наприклад, для проведення досліджень, участі в програмах обміну та навчальних поїздках. Більше того, кафедра щомісяця організовує для нас різні інтерактивні та інші позанавчальні зустрічі із закордонними експертами у сфері економіки, бухгалтерами, мовою проведення цих зустрічей є українська, угорська та англійська мова. Лекції також проводяться на цих трьох мовах, тож ми без проблем знайдемо роботу в будь-якій країні. За чотири роки кожен студент зростає як у професійному плані, так і в плані знання іноземних мов. Якщо оберете кафедру обліку і аудиту, то відчуєте себе частиною згуртованої спільноти, і ваша кар’єра в майбутньому гарантовано буде успішною!

Кафедра обліку і аудиту

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar