Для студентів спеціальності «Туризм» провели ексурсію Береговом у рамках дисципліни вільного вибору «Краєзнавчий туризм на Закарпатті»

26 лютого 2024 року у рамках дисципліни «Туризм Закарпаття» студенти взяли участь в екскурсії Береговом, під час якої студенти 3 курсу спеціальності «Туризм» Емеше Боднар та Кароль Сіладі спробували себе в ролі екскурсоводів та представили визначні місця Берегова угорською мовою, а директорка туристично-інформаційного центру «Ракоці-тур» Ванесса Бірток — українською мовою.

Практичне заняття розпочалося в найстарішій будівлі, що знаходиться в самому серці Берегова — римо-католицькому костелі. Студенти почули легенду про заснування міста, а також історію створення римо-католицької церкви, а опісля відвідали старовинний замок Бетлена-Ракоці.

Прогулянка продовжилася на березі річки Верке біля колишнього панського казино округу Берег — нині відомого як ресторан «Золота пава», а потім учасники заходу оглянули унікальний «горбатий кам’яний міст», зведений у готичному стилі в історичній частині міста, урочисте відкриття якого відбулося в далекому 1853 році. Наступною зупинкою екскурсія став парк «Будапешт», реконструйований у 2019 році, на території якого встановлено пам’ятник Ракоці, де студенти дізналися цікавинки про дві інші історично важливі будівлі — колишнє управління Березького комітату та будівлю Закарпатського угорського драматичного театру. Опісля студенти довідалися більше про життя берегівської акторки та примадонни театру Шарі Федак, монумент якої встановлений навпроти театру й досі прикрашає центральну площу міста.

Практичне заняття продовжилося на нещодавно відреставрованій площі Героїв, біля пам’ятників, встановлених на честь солдатів та жертв Чорнобильської катастрофи. Наступною зупинкою екскурсії стала Берегівська реформатська церква на площі Кошута, навпроти колишньої будівлі Палацу комітатського суду. У будівлі суду зараз знаходиться Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ, який не тільки відомий як вищий навчальний заклад, але й в останні роки став культурним та науковим центром місцевої громади.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Далі студенти оглянули будівлю Гуртожитку імені Ференца Келчеї — колишнього готелю «Гранд Рояль», який був найпопулярнішим розважальним закладом у місті, а нині слугує гуртожитком для студентів Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, де навчаються студенти. Насамкінець, екскурсія Береговом завершилася в колишній Берегівській великій синагозі, а нині — Берегівському міському будинку культури, центрі культури та дозвілля.

Практичне заняття стало чудовою нагодою для слухачів факультативного курсу відкрити для себе історичні та туристичні пам’ятки Берегова, поглибити свої знання, а для студентів спеціальності «Туризм» здобути новий важливий досвід у сфері екскурсоводства.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar